Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

OCDE a lansat pentru comentarii un proiect în direcția activelor necorporale


23.06.2015 | Ciprian GAVRILIU, Dan BĂDIN, Ciprian GAVRILIU
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene, Studii, Varia (alte arii de practica)
JURIDICE - In Law We Trust

Pe data de 4 iunie 2015, Organizatia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (”OCDE”) a emis pentru comentarii un proiect pentru Acțiunea 8 prevazută în Planul de acțiune BEPS cu privire la activele necorporale a căror valoare este dificil de cuantificat (denumite în continuare “HTVI”).

Determinarea valorii de piață pentru activele necorporale a căror cuantificare este incertă la momentul desfășurării tranzacției

Proiectul prevede că, pentru a determina corect prețul de piață în cadrul unei tranzacții controlate ce implică transferul de active necorporale pentru care o cuantificare la momentul transferului prezintă un grad ridicat de nesiguranță, acesta ar trebui stabilit în același mod în care ar fi stabilit între două entități independente, în circumstanțe comparabile.

Potrivit proiectului, în funcție de particularitățile fiecărui caz, entitățile independente pot adopta mai multe măsuri pentru a determina corect prețul de piață. În cazul în care se poate realiza o cuantificare viabilă a rezultatelor obținute în viitor, entitățile independente pot utiliza aceste estimări pentru a determina prețul la începutul desfășurării tranzacției, fără a ține cont de rezultatele efectiv obținute.

Proiectul OCDE identifică dificultățile care pot să apară în procesul de verificare derulat de autoritățile fiscale pentru a evalua evenimentele pe care entitățile le-au luat în considerare sau le-ar fi putut lua în considerare în vederea stabilirii prețului. Astfel, asimetria de informație între autoritățile fiscale și contribuabili cu privire la circumstanțele economice poate genera un risc sistematic de evaluare incorectă a prețului.

Activele necorporale dificil de cuantificat

Proiectul definește HTVI ca fiind active necorporale sau drepturi deținute în active necorporale pentru care, la momentul transferului între entități afiliate, (i) nu există suficiente comparabile; și (ii) nu există previziuni viabile cu privire la fluxurile de numerar viitoare sau veniturile care ar putea fi generate de transferul activelor necorporale, sau ipotezele utilizate în cuantificarea activelor necorporale prezintă un grad ridicat de incertitudine.

Activele necorporale care se încadrează în categoria HTVI pot prezenta una sau mai multe din următoarele particularități:
– Active necorporale parțial dezvoltate la momentul transferului;
– Active necorporale pentru care se estimează că nu vor fi exploatate din punct de vedere comercial decât peste o perioadă de la momentul transferului;
– Activele necorporale care, luate separat, nu se încadrează în definiția HTVI, însă se află în strânsă legătură cu dezvoltarea sau îmbunătățirile aduse altor active necorporale care prezintă particularitățile HTVI;
– Active necorporale care se preconizează că vor fi exploatate într-o manieră care, la momentul transferului, este incertă.

Concluzii

Proiectul emis de OECD răspunde cerințelor prevăzute de Acțiunea 8 și propune modificări și completări asupra abordării privind activele necorporale dificil de cuantificat. Noile propuneri se adresează atât contribuabililor, cât și autorităților fiscale, incluzând principii și recomandări pentru o determinare corectă a valorii de piață a prețurilor în cadrul unui transfer de active necorporale, la momentul desfășurării tranzacției.

Dan Bădin
Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice
Ciprian Gavriliu
Director, Taxe
Deloitte

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti