Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Consiliul de Mediere ref. propunerile legislative ale ANPC și BNR privind transpunerea Directivei 2013/11/UE


23 iunie 2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Mediere
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Consiliul de Mediere a dat publicității luni, 22 iunie 2015, un comunicat cu privire la propunerile legislative ale ANPC și BNR privind transpunerea Directivei 2013/11/UE.

Consiliul își exprimă îngrijorarea cu privire la propunerile ANPC și BNR, întrucât nu vor exista entități SAL independente și imparțiale, existând riscul obținerii unui posibil control asupra rezultatului obținut prin modalitățile de soluționare alternativa (SAL), de natură a institui un regim nefavorabil consumatorilor și comercianților/profesioniștilor. În acest caz, Comisia Europeana va iniția procedura de infringement împotriva României pentru netranspunerea legislației UE.

Dr. Zeno Șuștac, vicepreședintele Consiliului de Mediere: ”Propunerile legislative ale ANPC și BNR nu corespund cadrului general impus de Directiva 2013/11/UE nefiind îndeplinite condițiile cu privire la cerințele de calitate în cazul procedurilor SAL, expertiza în domeniul soluționării alternative a litigiilor în înțelesul reglementărilor europene, bunele practici în domeniu, recunoașterea națională și internaționala în domeniul Alternative Dispute Resolution, procedurile de lucru, profesioniștii existenți în domeniului rezolvării alternative a disputelor (SAL) precum și principiile de desfășurare a activității (expertiză, independență, imparțialitate). Aceste aspecte au fost deja comunicate Comisiei Europene, Consiliul de Mediere dând aviz negativ acestor propuneri legislative”.

Mugur Mitroi, președintele Consiliului de Mediere: ”Orice mediator autorizat din România are competența de a media orice tip de dispute/litigii și implicit, de a media în domeniul protecției consumatorilor. Medierea este principala procedură SAL din România, iar profesioniștii domeniului, certificați după cele mai bune standarde UE în domeniul rezolvării alternative, pe cale amiabilă a conflictelor, sunt profesioniștii cu cea mai largă acoperire și cea mai vastă expertiză în rândul practicienilor SAL din România. Responsabilitatea certificării acestor entități SAL existente îi revine, din anul 2008, Consiliului de Mediere, organism de control și reglementare în domeniu.”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro