Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Declarațiile lui Călin Popescu Tăriceanu și ale unor membri ai Senatului aduc atingere independenţei sistemului judiciar
24.06.2015 | JURIDICE.ro

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității luni, 22 iunie 2015, un comunicat cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar în raport de declarațiile unor membri ai Senatului României.

Plenul a admis ca întemeiată cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar, constatând că demersurile instituționale promovate de către reprezentanți ai Senatului României la data de 25 mai, respectiv declarațiile cuprinse în scrisoarea adresată lui Klaus Iohannis, Președintele României, în contextul pronunțării deciziei definitive de achitare a Marianei Rarinca, preluate de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, alături de un grup de senatori, a emis aprecieri referitoare la soluționarea cauzei penale denumită ”Rarinca”, acreditând ideea că Direcția Națională Anticorupție a dispus arestarea preventivă a Marianei Rarinca, că nu au fost respectate garanțiile impuse de Constituția României, că denunțul făcut de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție ar fi unul calomnios, iar Președintele României ar putea interveni în procedura de revocare a unor magistrați cu funcții de conducere.

De asemenea, Plenul a mai constatat că afirmaţiile publice ale lui Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, susţinute în cadrul unor emisiuni televizate, referitoare la activitatea unor instituții judiciare, pregătirea profesională a unor reprezentanți ai sistemului judiciar și la activităţi judiciare desfăşurate de judecători şi procurori în cauzele penale privindu-i pe Mariana Rarinca și pe Victor Ponta, prim ministru al României, preluate de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Declarațiile Președintelui Senatului creează ideea că instituţii din cadrul sistemului judiciar răspund la comenzi și desfăşoară activităţi de natură politică, respectiv urmăresc schimbarea Guvernului, încălcând astfel principiul separației puterilor în stat, dar și că simplii cetățeni, nevinovați, se pot aștepta în orice moment la abuzuri din partea justiției, aceasta fiind selectivă, discreționară și abuzivă, și că unii magistrați, chiar cu funcții de conducere, nu au o pregătire profesională corespunzătoare, în contextul unor referiri la cazul Rarinca și la hotărârile de condamnare a României la CEDO pentru erorile judiciare săvârșite de magistrații români.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.