Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Declarațiile lui Călin Popescu Tăriceanu și ale unor membri ai Senatului aduc atingere independenţei sistemului judiciar
24.06.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității luni, 22 iunie 2015, un comunicat cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar în raport de declarațiile unor membri ai Senatului României.

Plenul a admis ca întemeiată cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar, constatând că demersurile instituționale promovate de către reprezentanți ai Senatului României la data de 25 mai, respectiv declarațiile cuprinse în scrisoarea adresată lui Klaus Iohannis, Președintele României, în contextul pronunțării deciziei definitive de achitare a Marianei Rarinca, preluate de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, alături de un grup de senatori, a emis aprecieri referitoare la soluționarea cauzei penale denumită ”Rarinca”, acreditând ideea că Direcția Națională Anticorupție a dispus arestarea preventivă a Marianei Rarinca, că nu au fost respectate garanțiile impuse de Constituția României, că denunțul făcut de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție ar fi unul calomnios, iar Președintele României ar putea interveni în procedura de revocare a unor magistrați cu funcții de conducere.

De asemenea, Plenul a mai constatat că afirmaţiile publice ale lui Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, susţinute în cadrul unor emisiuni televizate, referitoare la activitatea unor instituții judiciare, pregătirea profesională a unor reprezentanți ai sistemului judiciar și la activităţi judiciare desfăşurate de judecători şi procurori în cauzele penale privindu-i pe Mariana Rarinca și pe Victor Ponta, prim ministru al României, preluate de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Declarațiile Președintelui Senatului creează ideea că instituţii din cadrul sistemului judiciar răspund la comenzi și desfăşoară activităţi de natură politică, respectiv urmăresc schimbarea Guvernului, încălcând astfel principiul separației puterilor în stat, dar și că simplii cetățeni, nevinovați, se pot aștepta în orice moment la abuzuri din partea justiției, aceasta fiind selectivă, discreționară și abuzivă, și că unii magistrați, chiar cu funcții de conducere, nu au o pregătire profesională corespunzătoare, în contextul unor referiri la cazul Rarinca și la hotărârile de condamnare a României la CEDO pentru erorile judiciare săvârșite de magistrații români.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti