Noutăţi legislative interesante. Lege 9
 
Print Friendly, PDF & Email

Modificarea legii privind cazierul judiciar pentru persoanele juridice

06.01.2009 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII
Abonare newsletter

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 848 din 17 decembrie 2008 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 216/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar. 

Modificarile si-au propus sa puna de acord legislatia interna cu Decizia 2005/876/JAI din 21 noiembrie 2005 a Consiliului privind schimbul de informatii extrase din cazierul judiciar si sa reglementeze modul de organizare si exploatare a cazierului judiciar pentru persoanele juridice. 

Potrivit noilor modificari, in cazierul judiciar se tine evidenta persoanelor fizice si a persoanelor juridice condamnate ori impotriva carora s-au luat alte masuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum si a celor fata de care au fost dispuse masuri procesual-penale. 

Se constituie Directia cazier judiciar, statistica si evidente operative in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care va conduce activitatea privind cazierul judiciar la nivel central. Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Directia cazier judiciar, statistica si evidente operative, este autoritate centrala in ceea ce priveste schimbul de date inscrise in cazierul judiciar cu statele membre ale Uniunii Europene, in sensul Deciziei 2005/876/JAI din 21 noiembrie 2005 a Consiliului privind schimbul de informatii extrase din cazierul judiciar. 

In cazul persoanelor fizice, inregistrarea dactiloscopica in cazierul judiciar se va efectua nu numai prin luarea impresiunilor digitale, ci si a celor palmare. 

Se mentioneaza datele care se inscriu in cazierul judiciar in ceea ce priveste persoanele juridice;
– pedepsele si masurile de siguranta pronuntate prin hotarari judecatoresti definitive 
– inceperea, intreruperea si incetarea executarii pedepselor, achitarea amenzii penale
– amnistia, gratierea, prescriptia executarii pedepsei, reabilitarea
– pedepsele si masurile pronuntate prin hotarari penale definitive de instantele judecatoresti din strainatate, precum si masurile luate prin actele efectuate de organele judiciare penale din strainatate, daca aceste hotarari au fost recunoscute de organele romane competente
– hotararile definitive care impun rectificari in cazierul judiciar.

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week