Întrebare preliminară cu privire la domeniul de aplicare al unui regulament UE
25 iunie 2015 | Mihaela MAZILU-BABEL

Judecătorul suprem german se întreabă cu privire la domeniul de aplicare al unui regulament UE. (C-177/15)
Situația de fapt:
1. lichide care conțin 27% alcool în volum și sunt descrise ca băuturi spirtoase, îmbuteliate în sticluțe cu pipetă cu un volum de 10 ml sau de 20 ml și comercializate de farmacii ca sprayuri
2. posibilitatea ca acestea să fie considerate băuturi care conțin mai mult de 1,2 % alcool în volum în sensul unui regulament UE atunci când potrivit instrucțiunilor de dozare indicate pe ambalajele acestora:
2.1. se pun patru picături de lichid într-un pahar cu apă și se beau repartizate pe parcursul zilei sau, la nevoie, se iau patru picături nediluate, sau
2.2. se pulverizează pe limbă două jeturi de lichid comercializat ca spray
3. trimiterile de pe ambalaj la beneficiile generale, nespecifice și obligația probării beneficiilor generale proclamate a exista
4. aplicarea regulamentului UE incident dacă atunci când, sub denumirea sa comercială, produsul vizat nu a fost comercializat înainte de 1 ianuarie 2005 ca produs alimentar, ci ca medicament.
Dispoziții incidente: articolul 4 alineatul (3), articolul 5 alineatul (1) litera (a), articolul 6 alineatul (1), articolul 10 alineatul (3) și articolul 28 alineatul (2) prima teză din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006:
Articolul 4 (extras)
Condiții de utilizare a mențiunilor nutriționale și de sănătate
3) Băuturile care conțin mai mult de 1,2 % alcool în volum nu poartă mențiuni de sănătate.
În ceea ce privește mențiunile nutriționale, sunt permise numai mențiunile nutriționale referitoare la niveluri scăzute de alcool, sau la reducerea conținutului de alcool sau la reducerea conținutului energetic pentru băuturile care conțin mai mult de 1,2 % alcool în volum.
Articolul 5 (extras)
Condiții generale
(1) Utilizarea mențiunilor nutriționale și de sănătate este permisă numai dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
(a) s-a dovedit că prezența, absența sau conținutul redus dintr-un produs alimentar sau dintr-o categorie de produse alimentare a unui nutrient sau a unei alte substanțe care face obiectul unei mențiuni are un efect nutrițional sau fiziologic benefic, astfel cum s-a stabilit prin dovezi științifice general acceptate;
Articolul 6 (extras)
Justificarea științifică a mențiunilor
(1) Mențiunile nutriționale și de sănătate se bazează pe dovezi științifice general acceptate și se justifică prin acestea.
Articolul 10 (extras)
Condiții specifice
3) Nu se poate face trimitere la beneficiile generale, nespecifice nutrientului sau produsului alimentar asupra bunei sănătăți globale sau asupra bunăstării legate de sănătate, decât în cazul în care o astfel de trimitere este însoțită de o mențiune specifică de sănătate inclusă în listele prevăzute la articolul 13 sau 14.
Articolul 28 (extras)
Măsuri tranzitorii
(2) Produsele care poartă mărci comerciale sau denumiri comerciale existente înainte de 1 ianuarie 2005 care nu sunt conforme cu prezentul regulament pot fi comercializate în continuare până la 19 ianuarie 2022, după această dată aplicându-se dispozițiile prezentului regulament.
Mihaela Mazilu-Babel
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Sociale, Universitatea din Craiova