Noutăţi legislative interesante. Lege 9
 
Print Friendly, PDF & Email

Modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal

06.01.2009 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII
Newsletter
Instagram
Facebook

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 865 din 22 decembrie 2008 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 1618/2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004. 

A fost prelungit termenul care bloca posibilitatea altor personae, in afara marilor contribuabili, de a constitui un grup fiscal. Astfel, pana la data de 1 ianuarie 2012, grupul fiscal se poate constitui numai de catre persoane impozabile care sunt considerate mari contribuabili. 

Sumele incasate in numele si in contul altei persoane, care nu se cuprind in baza de impozitare a TVA, cuprind operatiuni precum: 

a) cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati incasate in contul unei institutii publice, daca pentru acestea institutia publica nu este persoana impozabila. in aceasta categorie se cuprind si taxa pentru serviciile de reclama si publicitate, taxa hoteliera, contributia la Fondul cinematografic, taxa asupra activitatilor daunatoare sanatatii

b) sume incasate in contul altei persoane, daca factura este emisa de aceasta alta persoana catre un tert. Pentru decontarea sumelor incasate de la tert cu persoana care a emis factura, conform intelegerii dintre parti, pot fi intocmite facturi de decontare.  

Se detaliaza conditiile in care se aplica cota redusa de TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. 

Se detaliaza procedura de obtinere a autorizatiei de utilizator final de care operatorii economici, care achizitioneaza produse energetice in regim de exceptare de la plata accizelor. 

Operatorii economici care produc alcool etilic si distillate, ca materie prima, si care au obligatia de a dota locurile destinate productiei cu sistem de supraveghere prin camere video a punctelor unde sunt amplasate contoarele si rezervoarele de alcool si distilat, precum si a cailor de acces in antrepozitul fiscal, trebuie sa stocheze imaginile culese pe casete video sau in memoria sistemului, pentru o durata de cel putin 30 de zile. Sistemul de supraveghere trebuie sa functioneze permanent, inclusiv in perioadele de nefunctionare a antrepozitului, chiar si in conditiile intreruperii alimentarii cu energie electrica de la reteaua de distributie. 

Se stabilesc masuri pentru conformare la noile dispozitii, a detinatorilor de autorizatii de antrepozitar. De exemplu, antrepozitarii autorizati care detin autorizatii valabile au obligatia ca pana la data de 31 martie 2009 sa actualizeze documentatia potrivit noilor dispozitii legale.  

Normele contin noi anexe privitoare la: autorizatia de utilizator final si la cererea pentru acordarea autorizatiei de utilizator final. 

Pentru STIRI.JURIDICE,
SAVESCU & ASOCIATII 
SSA

Newsletter
Instagram
Facebook

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate