Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Procuror cercetat pentru tranzacții incompatibile cu funcția și fals în declarații
26.06.2015 | JURIDICE.ro

DNA. Efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, fals în declarații. Control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 26 iunie 2015 şi până la data de 24 august 2015, inclusiv, față de inculpatul E. M., procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite,
fals în declaraţii.

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar se arată că există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În intervalul noiembrie 2014 – iunie 2015, inculpatul E. M. a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.
Concret, în intervalul noiembrie 2014 – aprilie 2015, inculpatul E. M. a achiziţionat, de la diverse persoane fizice, un număr de 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-a lăsat în custodie spre evaluare la o casă de licitaţie din Bucureşti, dintre acestea un număr de 16 tablouri fiind evaluate la suma totală de 81.600 de euro.
La data de 12 ianuarie 2015, printr-un intermediar, inculpatul a obţinut de la Ministerul Culturii – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, un certificat de export definitiv şi a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii 3 tablouri spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii aflate pe teritoriul statului mai sus menţionat.
În perioada ianuarie – februarie 2015, inculpatul E. M. a postat prin intermediari, spre vânzare, pe un site de anunțuri, un număr de 34 de tablouri presupus a fi semnate sau executate de către pictori renumiți, solicitând suma totală de 51.800 de euro.
În intervalul 4 februarie – 22 iunie 2015, inculpatul a achiziţionat sau a dus tratative în vederea achiziţionării, de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverşi pictori/restauratori, şi a valorificat sau a încercat să valorifice un număr de aproximativ 97 de tablouri.
Dintre acestea, 12 tablouri au fost evaluate de către inculpatul E. M. şi alți intermediari la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline şi 7.500 de lei.
Din analiza declaraţiei de avere pe anul 2015, dată pe propria răspundere, a rezultat faptul că, inculpatul E. M. a făcut în cuprinsul ei mențiuni necorespunzătoare adevărului care sunt în totală contradicţie cu situaţia de fapt descrisă mai sus.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul E. M. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea,
f) să nu se deplaseze la sediile a două societăţi comerciale.

Inculpatului E. M. i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care-i revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpatului E. M. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat în ședința de joi, 25 iunie 2015, percheziţia domiciliară la imobilul unde locuieşte efectiv, la biroul unde îşi desfăşoară activitatea din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, corporală şi a autoturismului personal, la solicitarea DNA.

:: sursa: www.pna.ro


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.