Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept maritim Drept penal Dreptul penal al afacerilor

DIICOT-București. Constituirea a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, contrafacere, contrabandă. Percheziții domiciliare

27 iunie 2015 | Camelia ENACHE, Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

DIICOT-București. Constituirea a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, contrafacere, contrabandă. Percheziții domiciliare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, au efectuat, la data de 26 mai 2015, un număr de 81 de percheziţii domiciliare şi la sediile sociale ale unor societăţi comerciale de pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, contrafacere şi contrabandă.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2013, s-a constituit un grup infracţional organizat, format din cetăţeni turci şi români, care a operaţionalizat pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov un mecanism evazionist complex constând în crearea unor lanțuri de tranzacționare artificiale prin interpunerea unor societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă” sau „tampon” înființate sau preluate de către persoane uşor de controlat şi manipulat în scopul sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării pe piaţa internă a produselor importate în sistem CARGO (îmbrăcăminte, încălţăminte, electronice, produse de menaj, uz casnic, produse electrocasnice, electronice, detergenţi, produse plastice etc.) de la companii din Turcia, China, Pakistan, Iran şi Taiwan.
Un alt palier al activităţilor infracţionale realizate de gruparea coordonată de către liderii grupării, prin lanţul de firme controlate, a vizat comercializarea „la negru” a mărfurilor importate pe bază de comandă în regim Cargo din Turcia, China sau Taiwan către comercianţi din Bucureşti. Pentru a nu atrage atenţia organelor fiscale în eventualitatea unui control, descărcarea de gestiune a mărfurilor se realiza prin livrări fictive către alte societăţi comerciale controlate de către grupul infracţional sau prin simularea unor livrări intracomunitare către societăţi inexistente de pe teritoriile altor state.
De asemenea, din probele administrate a mai rezultat implicarea grupării infracţionale şi în contrafacerea unor produse destinate curăţeniei, respectiv detergenţi.
Astfel, prin intermediul societăţilor controlate, au fost importate din Turcia importante cantităţi de detergenţi de calitate inferioară care, ulterior, erau reambalate în pungi de 10 kg, inscripţionate cu o marcă cunoscută şi comercializate pe piaţa internă ca fiind produse autentice.

Valoarea prejudiciului adus bugetului de stat de către grupul infracţional organizat, precum şi de către beneficiarii circuitului economic fraudulos, este în valoare aproximativ 140.000.000 lei.

Totodată, în cadrul aceleiaşi acţiuni, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Porturi Maritime au efectuat un număr de 5 percheziţii domiciliare pe raza județului Constanţa.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti vor fi aduse, în vederea audierii un număr de 65 de persoane.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu inspectorii antifraudă din cadrul ANAF – DGAF.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Informații și Protecție Internă.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepes” a Jandarmeriei.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership