Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

DNA-Bacău. Fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, uz de fals, folosire de documente sau declarații false. Control judiciar
27.06.2015 | Camelia ENACHE, Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Bacău. Fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, uz de fals, folosire de documente sau declarații false. Control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 24 iunie 2015 și până la data de 22 august 2015, față de inculpații:
H. F., administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
fals în înscrisuri sub semnătură privată;
M. A. F., administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
evaziune fiscală (două infracțiuni),
uz de fals.

În ordonanțele de dispunere a controlului judiciar se arată că există date și probe din care reiese suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2009–2010, în contextul proiectului „Realizare abator de păsări, sat Prăjești, comuna Prăjești, județul Bacău”, inculpatul H. F., beneficiind de ajutorul fratelui său M. A. F., a obținut pe nedrept suma de 670.891,71 lei, reprezentând fonduri europene nerambursabile SAPARD.
Concret, inculpatul H. F., în calitate de reprezentant legal al societății comerciale, beneficiară a proiectului respectiv, a depus la APDRP (agenție ce asigura finanțarea investițiilor rurale) dosarul de achiziții pentru lucrări (instalații hidro sanitare, instalații electrice, arhitectură, ventilații și drumuri și platforme), din care rezulta faptul că beneficiarul organizase o procedură de selecție de oferte formală, câștigătoare fiind o firmă special înființată, administrată în fapt de inculpatul M. A. F.
În același scop, inculpatul H. F. a declarat în fals că nu are „niciun fel de legături de rudenie și niciun interes de altă natură cu firma ofertantă câștigătoare a selecției de oferte”.
La data de 31 martie 2010, inculpatul H. F. a solicitat la tranșa a V-a de plată decontarea cheltuielilor aferente lucrărilor pretins realizate de societatea administrată în fapt de către fratele său, depunând în acest sens la APDRP un număr de 35 de facturi fiscale, deși o parte din lucrări nu au fost executate de această firmă.
Ulterior, pentru a da o aparență de legalitate restituirii sumelor de la societatea câștigătoare a licitației către societatea beneficiară a proiectului, inculpatul M. A. F. a evidențiat în actele contabile ale societății sale cheltuieli în sumă de 1.876.756 lei, în relația cu firma fratelui său, cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni comerciale reale.
Prin înregistrarea acestor cheltuieli fictive, firma respectivă s-a sustras de la plata unui impozit pe profit în sumă de 252.337 lei și a unei TVA colectate în sumă de 299.650 lei, producându-se astfel un prejudiciu bugetului consolidat al statului de 551.987 lei.
La data de 26 octombrie 2010, pentru a da o aparență de legalitate transferurilor de sume dintre cele două societăți comerciale, inculpatul H. F. a încheiat cu administratorul statutar al firmei controlate de fratele său un contract de împrumut, antedatat în fals, pe care inculpatul M. A. F. l-a depus, în luna ianuarie 2013, la Garda Financiară – Secția județeană Bacău.
În scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, respectiv pentru a împiedica stabilirea de către organele fiscale a taxelor și impozitelor datorate de societate, ca urmare a relației cu firma fratelui său, inculpatul M. A. F. a ascuns actele contabile, refuzând să le pună la dispoziția Gărzii Financiare – Secția județeană Bacău.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpaților H. F. și M. A. F. li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care-i revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaților H. F. și M. A. F. li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.