Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

CSM. Activitatea Inspectiei Judiciare in anul 2008
08.01.2009 | JURIDICE.ro, CSM

JURIDICE - In Law We Trust

In anul 2008 Consiliul Superior al Magistraturii si-a intarit rolul de consiliu disciplinar, dorind prin aceasta sa sanctioneze manifestarile comportamentale venite din partea unor magistrati, neconforme statutului si misiunii  pe care acestia si le-au asumat in momentul in care au imbracat roba de judecator sau de procuror. Activitatea Inspectiei Judiciare a determinat imbunatatirea activitatii parchetelor si instantelor verificate in anul 2008, cu deosebire in ce priveste finalizarea cu celeritate a cercetarilor in cauzele penale si a solutionarii dosarelor de catre instanta. 

Pana la 19 decembrie 2008, la Inspectia Judiciara s-au inregistrat, in vederea solutionarii, un numar total de 5987 lucrari.

Dintre acestea, Serviciul de inspectie judiciara pentru judecatori a avut spre solutionare un numar total de 4192 lucrari, din care 3624 sesizari inregistrate in cursul anului 2008, iar 568 reveniri la lucrarile deja solutionate.

In aceeasi perioada, Serviciul de inspectie judiciara pentru procurori a avut spre solutionare un numar total de 1795 lucrari, din care 1516 sesizari inregistrate in cursul anului 2008, iar 279 reveniri la lucrarile deja solutionate.

In 34 de cazuri, verificarile s-au dispus din oficiu de Consiliul Superior al Magistraturii si au vizat aspectele sesizate in mass-media.

Sectia pentru judecatori a solutionat 16 cauze in cursul anului 2008 , 3 sesizari fiind respinse si 13 admise, cu aplicarea urmatoarelor sanctiuni:
– 8 sanctiuni de diminuare indemnizatiei lunare brute
– 2 sanctiuni de excludere din magistratura
– 1 mutare disciplinara
– 2 sanctiuni de avertisment.

Sectia pentru procurori a solutionat 6 cauze in cursul anului 2008 (indiferent de data sesizarii), 1 sesizare fiind respinsa si 5 admise, cu aplicarea urmatoarelor sanctiuni:
– 2 sanctiuni cu avertisment
– 2 sanctiuni de diminuare a indemnizatiei lunare brute
– 1 excludere din magistratura .

Majoritatea petitiilor adresate Inspectiei au vizat chestiuni de judecata sau de administrare a urmaririi penale, care, potrivit legii, nu pot face obiectul verificarilor administrative de competenta Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece sunt supuse exclusiv controlului judiciar, prin exercitarea, in conditiile si de catre persoanele expres si limitativ prevazute de lege, a cailor de atac.

Pe de alta parte, in unele cazuri, angajarea raspunderii disciplinare a magistratilor nu a mai fost posibila, intrucat sesizarea a fost adresata Consiliului Superior al Magistraturii dupa implinirea termenului de 1 an, in limitele caruia se putea exercita actiunea disciplinara, astfel cum dispun prevederile art. 46 alin. 8 din Legea nr. 317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Consiliul Superior al Magistraturii a folosit toate parghiile legale pe care le-a avut la dispozitie pentru eficientizarea justitiei, care trebuie sa fie recunoscuta si sa-si afirme rolul de serviciu public. 
 
Judecator Cecilia Morariu
Purtator de cuvant al Consiliului Superior al Magistraturii

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.