Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
3 comentarii

Notă cu privire la Hotărârea nr. 148/2015 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii
29.06.2015 | Sergiu-Leon RUS

JURIDICE - In Law We Trust

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în ședința din 25 iunie 2015 (poziţia 7 a Ordinii de zi soluționate), cu nr. 14985/2015, şi-a însuşit punctul de vedere al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios nr. 10223/2015 privind solicitarea Asociaţiei Judecătorilor din România (pe care o reprezint), în sensul că Hotărârea Secţiei pentru judecători nr. 148/2015 este emisă de o autoritate publică, în regim de putere publică, în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii şi cuprinde o serie de reglementări de principiu, destinate unui număr nedeterminat de persoane şi care impun o anumită activitate din partea acestora, astfel că actul administrativ are caracter normativ. Soluția era previzibilă și este corectă, problema interesantă fiind însă dacă există sau nu o putere normativă care să aparțină secției.

Prin Hotărârea Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 148 din 19 martie 2015 a fost aprobată procedura întâlnirilor trimestriale în care sunt dezbătute problemele de drept care generează practică neunitară (art. 1) cu formularele aferente care se întocmesc cu această ocazie, precum şi metodologia de organizare și desfășurare a întâlnirilor președinților secțiilor specializate din cadrul curților de apel, elaborată de Institutul Național al Magistraturii (art. 2).

Hotărârea nr. 148/19.03.2015 consacră două proceduri administrative, iar caracterul său normativ este cât se poate de evident; el se referă însă strict la parcurgerea procedurilor respective. Necesitatea precizării care s-a cerut a fost impusă de caracterul cu totul inedit – din perspectiva emitentului – al acestei reglementări, de excepţie şi, probabil, singular.

Dr. Sergiu-Leon Rus
Judecător la Curtea de Apel Cluj


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Notă cu privire la Hotărârea nr. 148/2015 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii”

 1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  Foarte interesant! Am impresia că dreptul administrativ în România este la nivelul celui din Franța de acum 100 de ani, și despre care scria cu ironie Leon Duguit în cărțile lui de drept public.

 2. Valentin BULIGA spune:

  Prezenta notă, cu toată reverenţa pentru autorul ei, este mai degrabă interesantă prin ceea ce nu surprinde, decât prin ceea ce lasă feciorelnic impresia că desluşeşte şi socotesc că realul interes stă în următoarea dilemă exprimată, citez: „… problema interesantă fiind însă dacă există sau nu o putere normativă care să aparțină secției”.

  Altfel scris, dl. Rus ni s-a arătat precum o jună în ţinută estivală şi, pe când să ne aşezăm mai confortabil burţile tomnatice şi să ne deschidem berica răcoritoare întru desfătarea inocentelor simţuri pe cale a se înfierbânta, şi-a luat prosopelul şi nevăzută s-a făcut în briza mării, lăsându-ne pradă angoaselor androgene.

  Sincer, m-aş fi aşteptat din partea autorului, mai cu seamă cunoscând tendinţa dumnealui de a aborda temele alese într-o manieră exhaustivă, chiar în format foileton dacă ar fi necesar, la exprimarea unor opinii mai consistente, nu pur formale, cu atât mai mult cu cât s-ar putea degaja, din împrejurările concrete şi în esenţă, teme de interes fundamental pentru construcţia actuală a sistemului judiciar- jurisprudenţă, practică judecătorească, aplicarea şi interpretarea unitară a legii, independenţa judecătorului, prerogative fundamentale ale titularului puterii judecătoreşti, separaţia şi modalitatea de interferenţă permisă între puterile constituţionale, aşezarea consituţională a CSM-ului în raport de titularul puterii judecătoreşti şi de celelalte puteri constituţionale, etc., teme asupra cărora, într-o manieră gregară, chiar puerilă – ce-i drept, am cutezat să mă aplec într-un comentariu la un anunţ anterior, https://www.juridice.ro/382906/hotararile-sectiilor-csm-acte-administrative-cu-caracter-normativ.html#comment-57070.

  Sedus şi abandonat propriilor dileme, V.B.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.