Alin Popescu: În viață, e important să ai ceva de făcut, pe cineva de iubit și ceva la care să speri
29 iunie 2015 | Alina MATEI
Alina Matei: Multumesc, Alin, pentru ca ai acceptat sa acorzi un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Spui Alin Popescu si te gandesti la Avocatnet.ro. Dar sa o luam cu inceputul. Cum de ai ales sa mergi la Facultatea de Drept?
Alin Popescu: Multumesc pentru invitatie, JURIDICE.ro e o comunitate importanta in Romania si sunt onorat sa fiu parte intr-o discutie publicata aici.
Undeva spre inceputul anilor ’90, alor mei li s-a furat masina. Era o Dacie 1300, veche de 10 ani. Si mi-am vazut parintii devastati de pierderea respectiva, pentru ca nu aveau bani sa-si ia o alta masina. In timp, lucrurile s-au rezolvat, dar momentul respectiv mi-a ramas intiparit in minte. Si am decis ca vreau sa ma fac procuror, sa ajut familii ca a mea sa-si recupereze viata. Asa am ajuns la Drept, in 1996.
Alina Matei: Si de ce da hotarat avocaturii si nu si mai hotarat celorlalte profesii juridice?
Alin Popescu: Multa vreme am crezut ca viata ne-o facem noi. Ca ne alegem drumul, ca ne sta in putere sa decidem una sau alta. Pe masura ce a trecut timpul, insa, am observat cum e, cu adevarat, viata. Nu e ca in filmele americane, nu are intotdeauna un happy-end. Oameni buni se ratacesc prin viata si petrec ani buni orbecaind printr-o ceata densa in incercarea de a intelege cum de-au ajuns acolo. Nu avem privilegiul sa ne alegem calea, avem doar sansa de a invata cate ceva din locurile prin care trecem. Uneori invatam, alteori ne revoltam, convinsi ca suntem in continuare buricul pamantului.
In contextul asta, cred ca viata mea m-a dus intr-o calatorie ciudata si intortocheata printre bucurii, esecuri si momente in care am crezut ca drumul s-a terminat. Si apoi m-a salvat, mi-a aratat ca n-am trecut degeaba pe acolo, ca omul x ori intamplarea y au avut rolul lor in mersul evenimentelor ulterioare.
Pe scurt, ca altfel am vorbi ore bune, am terminat facultatea si am dat examen de admitere in magistratura. Am picat cu brio. M-a demoralizat extrem de tare ideea. Am stat 6 luni pe bara, incercand sa invat pentru examenul de amitere in avocatura. Am aflat ca in judetul in care aveam domiciliul n-aveam nicio sansa sa intru in Barou (da, in provincie era, pe vremea aceea, un soi de casta inchisa Baroul, probabil ca in unele locuri ideea inca se pastreaza). Am decis sa-mi fac mutatie in Bucuresti si sa dau examen aici. Am avut probleme inclusiv cu obtinerea negatiei de la Baroul de domiciliu. Am luat examenul de admitere in Baroul Bucuresti, dar am trecut prin momente in care mi s-au cerut 10.000 de dolari pentru prima indrumare (pe a doua norocul m-a facut sa am o “sora de cruce” care s-a zbatut sa mi-o obtina). Am vrut sa ma sinucid, pentru ca mi se parea imposibil sa fac fata unei asemenea vieti. Apoi am intalnit un Domn avocat (celebru si avut, la acea vreme), care mi-a dat o indrumare fara sa-mi ceara nimic. Asa am intrat in Barou, la 2 ani de cand promovasem examenul de admitere. Asa a vrut viata, asa am facut.
Alina Matei: Avocatnet.ro cum s-a nascut? Ce ti-ai propus sa fie?
Alin Popescu: La momentul cu cerutul banilor pentru indrumare, am cunoscut ce e aia o depresie severa. Am trait luni de zile cu frica de cutite, foarfeci, tramvaie si multe altele. Imi era frica sa nu le folosesc pentru a pune punct chinului pe care-l simteam zilnic. Apoi, m-a ajutat familia, m-au ajutat prietenii si am inceput sa ma ajut singur. Mi-am gasit spiritul de om care, pus cu spatele la zid, se vede pus in fata unei realitati pe care n-o intelegeam pana atunci. Nu stiam cum e sa lupti, stiind ca n-ai altceva de facut. Am ripostat, deci, mi-am cautat toate puterile mele si mi-am spus “bine, daca asa trebuie sa fie, atunci macar sa nu ma mai uit doar in jos. Sa privesc si in jur”. Atunci cand imi revenisem din depresie, aveam nevoie sa fac mai mult decat atat. Si mi-am propus, intr-un acces de mandrie absoluta, ca eu voi crea un proiect care va ajuta milioane de romani sa-si rezolve problemele. Am spus prietenilor despre promisiunea mea si s-au uitat la mine cu mila. Multa vreme m-au tratat ca pe “ala mic care a luat-o razna”. In mintea mea, si eu ma intrebam destul de des daca asta n-o fi chair adevarat.
Am rezervat totusi un nume de domeniu. L-am cumparat la 21 aprilie 2001. De ce Avocatnet.ro? Pentru ca eram avocat (inca imi cautam indrumatorul, dar trecusem examenul). Si pentru ca mi s-a parut ca aia e zona in care as putea eu ajuta oamenii.
Alina Matei: Cum a evoluat? Cum este astazi Avocatnet.ro?
Alin Popescu: Intr-un fel, semanam. Avocatnet.ro si cu mine. Nici el n-a evoluat asa cum isi propusese la inceput. Numele si primele versiuni il faceau sa fie un fel de revista online (cred ca un blog modern e o explicatie mai buna). Am stat 2 ani in internet cafe-ul unui client de avocatura pentru ca nu aveam un computer acasa. Si am publicat, in fiecare saptamana la inceput, apoi zilnic, articole in site. M-am bucurat ca intra 10 oameni pe site. Ma simteam buricul pamantului.
Apoi, soarta a facut ca unii cititori sa intrebe de ce nu publicam (ei nu stiau ca nu e o redactie in spate) si articole pentru contabili. De ce nu si pentru alti specialisti? Apoi au intrebat de ce nu punem si un Forum si de ce nu punem specialistii fata in fata cu oamenii obisnuiti?
Au aparut colegii mei, multi dintre ei legati acum ombilical de AvocatNet.ro, chiar daca unii lucreaza la companii mult mai mari ori si-au deschis propriile ei proiecte. Chiar calculam, zilele trecute, ca prin echipa AvocatNet.ro au trecut, in decursul timpului, peste 130 de oameni. Si, cu foarte putine exceptii, ma bucura ca inca mai am o relatie foarte stransa cu multi dintre colegii mei, oriunde i-ar fi purtat drumul intre timp.
In 2012, am bifat pentru prima data promisiunea pe care o facusem in 2001. In ianuarie, pe site au intrat peste 1 milion de oameni. De atunci, lucrurile au evoluat si mai mult, iar acum ne apropiem de 2 milioane de vizitatori unici in fiecare luna.
Alina Matei: Ce diferentiaza Avocatnet.ro de alte site-uri juridice?
Alin Popescu: Sloganul nostru e simplu: “explicam legislatia”. Asta ne face sa fim un site care se adreseaza nu doar juristilor, ci si economistilor, consultantilor in afaceri in general, dar si antreprenorilor ori oamenilor obisnuiti. Ca si structura, audienta noastra e impartita astfel: cam 50% e formata din detinatori ori oameni implicati in IMM-uri si care sunt interesati de modificarile legislative pentru ca nu stiu cum sa mai faca fata haosului fiscal ori administrativ din Romania.
Am pornit, de la unul dintre momentele de cotitura despre care va povesteam mai sus, cu ideea ca trebuie sa scriem articole pe limba omului obisnuit. Aceasta schimbare ne-a mutat din zona continutului specializat in zona continutului mainstream. Astazi suntem citati in toate marile publicatii din Romania. M-a uimit zilele trecute sa descopar ca si tabloidele dau, zilnic, stiri cu subiecte preluate de la noi. Intr-un fel, asta e si ideea. Legile si aparitia lor sunt o stire. Daca acele stiri sunt puse in contextul potrivit, ele devin analize si notificari care salveaza vieti. La propriu.
Alina Matei: Comunitatea juridica online cum o vezi? Intrevezi rasturnari sau aparitii spectaculoase de site-uri juridice?
Alin Popescu: Cred ca vor exista mereu aparitii noi in orice zona de proiect de publishing. Am trecut de mult de momentul la care ma uitam la nou-venitii in piata si mi-era frica de ei. Am trecut chiar atunci, in momentele acelea in care proiectul era atat de mic incat putea fi depasit usor. Dar stii, in timp, am mai invatat ceva despre mine. Ca sunt incapatanat ca un caine si am observat ca si oamenii din jurul proiectului AvocatNet.ro au in comun calitatea asta (eu cred ca-i calitate). Andrei stie cum e, sunt sigur.
Ca sa ai succes cu un proiect, nu e nevoie doar sa-l lansezi si sa-l faci frumos. Trebuie sa te gandesti asa: e proiectul asta locul in care imi voi ingropa nu una, nu doua, ci 3.500 din zilele mele? E asta proiectul pentru care as putea spune acasa ca nu pot ajunge la momentul nu-stiu-care pentru ca am treaba la birou? Consecventa, nu banii, fac un proiect sa fie de succes.
Alina Matei: Aparitia unui site juridic cu denumire apropiata de Avocatnet.ro – si ma refer la Avocatura.com – te-a deranjat? Da, fiecare cu alta politica editoriala si alta perspectiva.
Alin Popescu: Cum spuneam mai sus, noi nu scriem continut despre piata de avocatura ori alte lucruri asemenea. Nu scriem nici continut specializat pentru avocati. Scriem pentru publicul larg si testam brandul avocatnet.ro in acest context. De altfel, un studiu recent arata ca unu din doi romani nu doar ca au auzit de brand, ci si pot indica faptul ca avocatnet.ro e un site pe care poti citi despre modificarile legislative si unde poti intreba, in forum, si vei primi raspunsuri legate de problema ta.
Le urez succes celor de la Avocatura.com asa cum urez succes si BizLawyer si tututor celorlalte publicatii din aceasta zona de proiect de publishing. Cu cat activeaza piata mai multe proiecte, cu atat e mai bine. O sa crestem, ca si piata media, doar daca va exista concurenta. Mie-mi place un astfel de mediu, recunosc.
Alina Matei: Cum ti-ar placea sa arate Avocatnet.ro peste cinci ani?
Alin Popescu: Peste cinci ani Avocatnet.ro va fi un loc in care iti va fi explicata legislatia, vei primi raspunsuri la intrebari in Forum si vei putea gasi un consultant/furnizor de servicii prin intermediul Bursei de servicii. Vrem sa fim prezenti pe toate canalele de distributie a continutului (online, tv, print etc). Vom lansa, de asemenea, sateliti AvocatNet.ro si in alte tari din Europa. Astazi suntem una dintre cele mai mari comunitati de gen din lume (unele clasamente – similarweb.com – ne pun in top 10 siteuri private de profil din lume).
Am accesat, in 2013, o investitie tocmai in acest sens. Directia principala de investitii de pana acum a fost infrastructura de baza a proiectului. Urmeaza investitii in continut si imagine. Toate aceste lucruri pentru ca acel avocatnet.ro de peste 5 ani sa arate asa cum ne dorim noi acum.
Alina Matei: Reprezinta Avocatnet.ro o afacere de succes (dupa munca multa), un capital de imagine important, o sursa importanta de venit?
Alin Popescu: Avocatnet.ro a fost multa vreme, in mintea mea, un substitut pentru viata. L-am confundat cu propria mea existenta multa vreme. O atitudine gresita, bineinteles. Pentru ca proiectele, ca si slujba si multe alte lucruri, au doar rolul de a te insoti o vreme pe drum. Nu sunt niciodata inceputul si nici finalul vietii.
AvocatNet.ro este un proiect de succes. A avut o crestere importanta de la un an la altul si investitia atrasa de la un fond important de investitii din Europa nu face decat sa valideze faptul ca am facut lucruri corecte in afaceri.
In acelasi timp, insa, as vrea sa discutam si despre un alt aspect al afacerilor. Am reusit, intr-un mod ciudat, sa ramanem cu bani multi de recuperat de la ambele mari insolvente din piata media din ultimii ani (Realitatea-Catavencu si Mediafax). Ambele ne-au pus probleme serioase de cashflow si am intarziat plati din cauza asta. Imi cer scuze, public, tuturor oamenilor carora le-am intarziat, in decursul timpului, platile. Nu e ca si cum n-am vrut sa ii platim. Uneori, insa, cu cat afacerea pe care o construiesti devine mai mare, volumul banilor pe care trebuie sa ii rotesti ajunge sa fie imposibil de scos din buzunarul propriu daca ai o sincopa la un anumit moment.
As fi ipocrit sa spun ca imaginea mea n-a avut de castigat in urma proiectului. Cred, insa, ca ne-am ajutat reciproc, eu si Avocatnet.ro. Iar acum as putea spune impacat ca mi-am facut datoria fata de brand si de comunitate.
Avocatnet.ro nu mai e astazi intreaga mea existenta. De cand exista Ana, fetita mea de 3 ani, pare ca Avocatnet.ro a trebuit sa accepte sa fie impins intr-o singura camera in casa din capul meu. In fond, vine o vreme cand te uiti in urma si te gandesti care ar fi cele 10 lucruri pe care le-ai facut si cu care te-ai putea lauda copilului tau cand va fi mare. Si vreau sa mai adun si alte bile in punga asta. Si nu ma refer doar la munca.
Alina Matei: Ai in vedere dezvoltarea si a altor proiecte in mediul online, alaturi de alti intreprinzatori?
Alin Popescu: In acest moment, ca afacere, AvocatNet.ro este punctul meu de maxima concentrare. As vrea sa il pot duce la nivelul urmator, dar am inteles, in acelasi timp, ca exista o diferenta notabila intre a fi manager si a fi antreprenor. Eu sunt un antreprenor, un om obisnuit sa inoveze si sa dezvolte proiecte greu de imaginat de altii. Atunci cand o afacere se maturizeaza, are nevoie si de management profesionist. In perioada urmatoare, AvocatNet.ro va capata un manager profesionist, cineva care poate optimiza procesele deja existente in companie si care va putea structura compania suficient de bine incat sa poata face fata unor cresteri accelerate in viitor. Eu ma voi focaliza, in cadrul proiectului, pe zona in care indraznesc sa sper ca sunt unul dintre putinii oameni cu experienta importanta in Romania: construirea de comunitati online. Si o sa crestem semnificativ acolo, in anii urmatori. Mi-ar placea sa cred ca am putea ajunge cel mai mare proiect de gen din lume. Deh, imi plac provocarile adevarate.
Alina Matei: Pentru studentii la Drept care nici macar o ora de Drepul Internetului nu fac, ce le recomanzi sa faca? Ce carti sa citeasca?
Alin Popescu: Cred ca lucrul cel mai important e sa inteleaga cum functioneaza tehnologia. Sa inteleaga cum functioneaza internetul, emailul, web-ul etc. Daca nu inteleg, n-o sa poata niciodata aplica legislatia la probleme reale. Eu am invatat sa programez, spre exemplu, pentru ca altfel nu ma intelegeam cu clientii programatori (pe vremea cand faceam avocatura) si cu colegii programatori de la companie.
Altfel, daca e sa citeasca o carte, ii sfatuiesc sa citeasca “Despre afacerile online si problemele lor juridice”, cartea pe care am lansat-o in 2009 la Universul Juridic. Si, mai recent, ar putea citi “Protectia datelor cu caracter personal si dreptul la viata privata” a Andreei Lisievici. Care, apropo, e genul de avocat specializat in internet pe care vi-l recomand cu caldura atunci cand aveti nevoie de cineva in domeniu. Stiu ce zic, am vazut multi avocati si multe idei crete pana acum :).
Alina Matei: Ceri sfaturi des? Cauti un complice, cum spune scriitorul Saul Bellow?
Alin Popescu: Am crezut, multa vreme, ca sunt nascut invatat. Am invatat apoi pe pielea mea cat de paguboasa e o astfel de atitudine. Asa ca da, recunosc unde nu ma pricep si caut ajutor de specialitate. Am invatat sa evoluez folosind experienta mai multor oameni. Pana acum, se dovedeste a fi un lucru bun.
Alina Matei: Vine vacanta cu trenul din…? Sau e placut in Bucuresti fara trafic vara?
Alin Popescu: Vacanta de vara e pentru mers in tara cu masina si copilul. Cea de iarna e pentru mers la ski. Cam asta e rutina. Intre ele, din cand in cand, e cate o evadare in diferite locuri. M-as duce la Istanbul in fiecare zi, habar n-am de ce. Mi se pare un loc impresionant, cu un soi de chemare greu de inteles.
Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.
Alin Popescu: Le multumesc pentru faptul ca au parcurs atatea cuvinte pana la randurile de fata. Si i-as ruga sa retina doar ideea ca, in viata, e important sa ai ceva de facut, pe cineva de iubit si ceva la care sa speri. Toate celelalte, bani sau altele, sunt neimportante.
Alina Matei: Multumesc pentru ca ai stat de vorba cu mine.
Alin Popescu: Multumesc si eu. Sa ne auzim cu bine.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro