« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Marea criza, marile derapaje si micile nepasari
07.01.2009 | JURIDICE.ro, Prof. univ. dr. Ion Turcu

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Vuieste internetul de opinii, care de care mai trasnita. 
Congresmanul Ron Paul, candidat la functia suprema, isi aminteste ca el, inca din anul 2007, a avertizat…
Cert este ca afisul electronic de pe Broadway , care inscrie in fiecare clipa datoria externa a S.U.A., nu este bagat in seama de niciun american. Un miliard sau zece miliarde de dolari sunt sume enorme, dar 10.000 de miliarde de dolari nu mai sensibilizeaza pe nimeni, pentru ca nu sunt decat o insiruire de cifre.
Sorgintea unei asemenea indatorari putea fi surprinsa, in ultimii ani, pe culoarele Congresului in foscaiala grupurilor de influenta pentru negocierea dereglementarii depline a speculatiilor cu basici de sapun.
Acum se propune solutia Noii Ordini Mondiale prin "dictatura financiara", iar nascocitorii acesteia sunt stranepotii democratiei americane.
Derapajul unora atinge nivele aparent paroxistice atunci cand li se nazare o "conspiratie mondiala" pentru constituirea "guvernului unic mondial".
Criza globala impune solutii globale: GMA, Autoritatea Monetara Globala, iar impetuosul presedinte francez se trezeste vorbind despre un guvern financiar mondial, de parca G8 n-ar fi existat niciodata. Desigur ca a existat si exista, dar dialectica hegeliana este pusa la lucru pentru a-si da girul metodei "ordine prin haos". Mai intai punem de un mare haos si apoi impunem o noua ordine. 
Realitatea este mult mai simpla, iar fumigenele profetilor si nalucirile scenaristilor paranoici nu o pot ascunde.
In anul de gratie (si de groaza, pentru ca nivelul crizei economice tindea spre maximum) 1930, a aparut la Editura "Cartea Romaneasca" din Bucuresti "Tratatul de banca" al profesorului Victor Slavescu de la Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti.
In consistenta "Introducere", autorul se refera si la bancile care cultiva cu predilectie operatiunile de emisiune de valori mobiliare, fie pentru diferitele intreprinderi comerciale, fie pentru institutii publice (stat, judet, comuna). El accentueaza ca raspunderea morala in astfel de operatiuni este foarte mare si, de aceea, institutiile emitente sunt obligate sa examineze cu toata atentia bonitatea, solvabilitatea si garantiile reale pe care le prezinta intreprinderile sau institutiile pentru care sunt emise. 
Economia trebuie sa fie ferita de orice dezamagire si de orice risc. Este suficient ca o singura banca sa comita o eroare grosiera si sa recomande valori indoielnice pentru ca publicul ruinat sa retraga increderea acordata. Datoria de a practica cu maxim spirit de prevedere emisiunea de valori mobiliare, oferind publicului spre subscriere numai valori temeinic analizate si investigate se impune, pentru ca orice inflatie de asemenea valori genereaza pierderi reale pentru economia nationala.
In timp ce bancile noastre se limiteaza la reactii in loc de a elabora politici si ingheata brusc creditarea asteptand ca solutia reluarii activitatii celei mai importante dintre toate cele practicate de banca sa vina din alte parti, Victor Slavescu oferea solutii de bun simt si de certa eficienta.
Cel ce dirijeaza un sector economic este dator sa depaseasca simpla intelegere a fenomenului si sa prevada iesirea din criza.
O astfel de misiune a bancilor poate fi dusa la indeplinire printr-o corecta informare si un permanent contact cu toti factorii economici.
Apropierea unei situatii de criza nu trebuie sa gaseasca bancile nepregatite. Experienta de milenii acumulata in acest domeniu si formatiunea complexa a bancherului profesionist permit bancilor sa reactioneze ca seismografe economice detectoare de simptome prevestitoare. Este elementar ca aceste simptome sunt: 
– cresterea fenomenului de indatorare a institutiilor de credit fata de Banca Centrala de Emisiune pentru a potoli foamea de fonduri de pe piata;
– reducerea nivelului de lichiditate la agentii economici pentru imobilizarea in active a numerarului;
– retrageri masive ale disponibilitatilor din banci pentru satisfacerea cererilor sporite de creditare;
– preschimbarea creditelor de scurta durata si a celor de exploatare curenta in credite de lunga durata, fenomen care obliga banca la refinantare;
– creditorii accepta garantii tot mai iluzorii si mai neobisnuite;
– reducerea volumului incasarilor intreprinderilor;
– oscilatii si caderi ale preturilor;
– cresterea dobanzilor la credite;
– caderea cursurilor bursiere;
– sporirea somajului.
Este greu de acceptat ca toate aceste simptome pot trece neobservate de bancheri.
Reactiile la aceste semne prevestitoare si apoi la instalarea crizei trebuie sa fie profesioniste si, mai ales, sa nu reprezinte masuri violente, repezite si nefiltrate prin ratiune. Dimpotriva, inghetarea deplina a operatiunilor de creditare este o grava eroare si este, de cele mai multe ori, dovada nepriceperii. Victor Slavescu deconsiliaza o astfel de politica, care inlocuieste ratiunea cu reactia. El considera ca masurile severe de executare silita necrutatoare este o grava greseala, care se va intoarce contra bancii. Mai indicata este pasuirea si chiar sustinerea, acolo unde intreprinderea este viabila.
Pentru moment, ceea ce se face la noi este reducerea rezervelor minime obligatorii. Ce vor face bancile cu rezervele deblocate ramane de vazut. 
Se poate lua in considerare o replica de genul "criza mondiala fara precedent prin efectul globalizarii". Desigur ca o diferenta calitativa exista intre actuala criza si cele precedente si aceasta deosebire calitativa este imprimata atat de proportii, cat si de schimbarea imprejurarilor, tot asa cum exista deosebiri intre un Mercedes de ultima serie si o Dacie din prima generatie. Cu toate acestea, fiecare dintre cele doua automobile are un singur volan si o singura pedala de frana, dupa cum are si un singur conducator.

Prof. univ. dr. Ion Turcu
Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca
Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD