Anunţuri
CariereEvenimenteCărţiJURIDICE.ro
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Dana Gîrbovan despre implicarea serviciilor de informații în justiție
29.06.2015 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a dat publicității vineri, 26 iunie 2015, un comunicat cu privire la participarea jud. Dana Gîrbovan la dezbaterea ”Ce au voie serviciile de informații să facă? Securitate și libertate în era digitală”, unde s-a discutat cu privire la rolul legitim și limitele activității serviciilor de informații, precum și asupra comportamentului lor democratic și al controlului lor parlamentar.

Reprezentantul UNJR a vorbit despre provocările implicării serviciilor secrete în justiție, în primul rând prin existența ofițerilor acoperiți în rândul magistraților, iar în al doilea rând prin implicarea dincolo de limitele legii a SRI-ului în justiție.

Dana Gîrbovan: ”Problema ofițerilor acoperiți din justiție, precum și suspiciunile privind interferența serviciilor de informații în actul de justiție dincolo de limitele legii sunt probleme esențiale, ce ridică întrebări legitime, iar instituțiile statului trebuie să răspundă la ele în mod concret și deschis. Este obligația legală a Consiliului Superior de Apărare a Țării să verifice individual dacă declarațiile date anual de judecători sau procurori că nu sunt ofițeri acoperiți sunt sau nu reale. În ciuda importanței lămuririi acestei chestiuni, până în prezent nicio reacție oficială nu a venit din partea acestei instituții. (…) Atât serviciile secrete, cât și justiția joacă un rol fundamental în arhitectura statului de drept. Orice derogare de la regulile ce guvernează raporturile și colaborarea onestă și transparentă dintre cele două instituții reprezintă o amenințarea la adresa drepturilor fundamentale ale omului și trebuie tratată cu maximă responsabilitate de către instituțiile statului.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate