Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Dana Gîrbovan despre implicarea serviciilor de informații în justiție
29.06.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională
JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a dat publicității vineri, 26 iunie 2015, un comunicat cu privire la participarea jud. Dana Gîrbovan la dezbaterea ”Ce au voie serviciile de informații să facă? Securitate și libertate în era digitală”, unde s-a discutat cu privire la rolul legitim și limitele activității serviciilor de informații, precum și asupra comportamentului lor democratic și al controlului lor parlamentar.

Reprezentantul UNJR a vorbit despre provocările implicării serviciilor secrete în justiție, în primul rând prin existența ofițerilor acoperiți în rândul magistraților, iar în al doilea rând prin implicarea dincolo de limitele legii a SRI-ului în justiție.

Dana Gîrbovan: ”Problema ofițerilor acoperiți din justiție, precum și suspiciunile privind interferența serviciilor de informații în actul de justiție dincolo de limitele legii sunt probleme esențiale, ce ridică întrebări legitime, iar instituțiile statului trebuie să răspundă la ele în mod concret și deschis. Este obligația legală a Consiliului Superior de Apărare a Țării să verifice individual dacă declarațiile date anual de judecători sau procurori că nu sunt ofițeri acoperiți sunt sau nu reale. În ciuda importanței lămuririi acestei chestiuni, până în prezent nicio reacție oficială nu a venit din partea acestei instituții. (…) Atât serviciile secrete, cât și justiția joacă un rol fundamental în arhitectura statului de drept. Orice derogare de la regulile ce guvernează raporturile și colaborarea onestă și transparentă dintre cele două instituții reprezintă o amenințarea la adresa drepturilor fundamentale ale omului și trebuie tratată cu maximă responsabilitate de către instituțiile statului.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti