« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
 1 comentariu

Haine noi pentru metehne vechi
07.01.2009 | JURIDICE.ro, Prof. univ. dr. Mona Maria Pivniceru

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Nici un stat membru al Uniunii Europene nu se poate prevala de criza financiara a carei combatere a fost ridicata la nivelul unei ratiuni de stat, pentru a justifica incalcarile si limitarile grave ale drepturilor magistratilor si a expune puterea judecatoreasca umilintei si imposibilitatii de a-si exercita mandatul.

In numele intereselor esentiale ale cetateanului sunt infrante tocmai drepturile lor, iar pe de alta parte se demonstreaza public forta de injonctiune si de dirijare a puterii judecatoresti de catre executiv prin componenta morala si financiara.

Astfel, reforma reala a sistemului judiciar a devenit o palinodie din moment ce blocarea posturilor si pensionarile in masa vor determina judecata unui numar mai mare de dosare de catre judecatorii ramasi in sistem (urmarire penala etc., in cazul procurorilor) tocmai contrar angajamentelor internationale ale Romaniei referitoare la incarcatura rezonabila de cauze care poate fi solutionata optim de catre un judecator.

Cu alte cuvinte, cauze mai multe (supraincarcare) de solutionat, in conditiile in care si pana la acest moment magistratii erau hiperincarcati. Pe de alta parte, din moment ce nu se platesc titlurile executorii privind drepturile salariale restante si debitorul isi permite sa le esaloneze dupa propria masura, nu va fi platit nici efortul suplimentar al magistratilor pentru ca ratiunea de stat anticriza a determinat nebugetarea acestuia.

In consecinta, mai aglomerati cu cauze de solutionat decat inainte, si cu riscul de solutie aferent, lipsiti de timpul de formare si informare sub amenintarea termenelor de solutionare, redactare etc., cu drepturile salariale restante devenite oficial amanate ori iluzorii, cu un volum de munca quasi imposibil de realizat, dar cu aceeasi indemnizatie, iata cateva din consecintele generate de austeritatea bugetara „devenita ratiune de stat”.

Si totusi, in umbra acestei politici, o intrebare subzista: magistratii trebuie infruntati ori subordonati?

Prima varianta acreditata public de Presedintele Romaniei reprezinta cea mai grava forma de incitare la ostilitate fata de puterea judecatoreasca, inadmisibil de conceput intr-un stat de drept care protejeaza echilibrul puterilor in stat si drepturile cetateanului.

A doua varianta este consecinta unei politici mai vechi. Nici un factor de decizie nu a respectat vreodata puterea judecatoreasca, ci in mod constant, in functie de interese, a fost decredibilizata si in mod abil pusa sub semnul indoielii, ca activitate judiciara in stat. La aceasta finalitate se ajunge prin masuri de natura celor luate prin O.U.G. nr. 223 din 30 decembrie 2008, care completeaza imaginea statului de drept in privinta respectarii drepturilor garantate prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului (O.U.G. nr. 75 din 11 iunie 2008).

Orice s-ar intampla, cateva reflectii subzista: absenta oricarei informari cu privire la reglementarile internationale la care Romania este parte, in privinta incarcaturii rolului instantelor, a indemnizatiei magistratilor, a reputatiei lor publice, mai general a statutului lor si nu in ultimul rand a drepturilor lor individuale garantate tot international de statul roman.

Dorinta de a amprenta cu orice pret un sistem care, visceral, nu se vrea a fi cunoscut in substanta lui, ci doar aratat cu degetul, intr-o exterioritate de perceptie dramatica, cu efecte paguboase pentru statul roman.

Posibilitatea de a compromite valoarea democratica, cel putin formal declarata, a independentei puterii judecatoresti, datorita incapacitatii de a situa puterea judecatoreasca in structura puterilor in stat ori, dimpotriva, de a o subordona, cu consecinte grave pentru statul de drept.

Sistemul juridic este inghesuit de ordonante ale executivului, care ii schimba substanta si directia de mers, iar statutul magistratului a devenit insecur si vanat.

Se va produce oare un reviriment de conduita la nivel oficial ori va trebui adusa la cunostinta publicului si a forurilor europene conditia ignobila a magistratului roman, pana cand libertatea de exprimare nu va deveni si ea un deziderat ca si independenta puterii judecatoresti? 
 
Profesor univ. dr. Mona Maria Pivniceru
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Haine noi pentru metehne vechi”

  1. Papu Viorel spune:

    Am citit aceste opinii rationale, pertinente, venite din partea unui profesionist iar la cateva ore dupa am vazut in direct atacul violent al Presedintelui Statului la adresa magistratilor, in special in ceea ce priveste drepturile salariale. Ma intreb retoric unde este dreptatea: la magistrati, care sunt adevarati profesionisti si cunoscatori ai legii si ai regulilor democratiei sau la profani, care, intamplator, au/au avut serioase probleme judicicare?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD