Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Ce au patit Normele metodologice pentru bonificatia de 5% in caz de plati anticipate
08.01.2009 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 888 din 29 decembrie 2008 a fost publicat Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1764/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. 114 alin. (8)-(10) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost completate prin art. I pct. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 192/2008 privind aprobarea unor masuri de relaxare fiscala in vederea cresterii economice si a numarului locurilor de munca. 

Normele reglementeaza procedura de aplicare a dispozitiilor privind bonificatia de 5% din valoarea obligatiilor datorate, acordata contribuabililor care efectueaza plata cu cel putin 10 zile inainte de termenul de plata a tuturor obligatiilor fiscale datorate bugetelor administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. 

In situatia in care ultima zi a intervalului "cel putin 10 zile" se implineste intr-o zi nelucratoare, contribuabilii trebuie sa achite obligatiile fiscale cel tarziu in ziua lucratoare anterioara acesteia. 

In cazul in care, ca urmare a unei erori de calcul, contribuabilul achita cu cel putin 10 zile inaintea expirarii termenelor legale de plata obligatiile fiscale in cuantum mai mare decat cele datorate dupa diminuarea bonificatiei, acesta poate solicita fie compensarea acestora cu obligatiile fiscale viitoare, fie restituirea acestora. 

Contribuabilii declara si inregistreaza in contabilitate suma integral datorata. Sumele reprezentand bonificatia se inregistraza de contribuabili in conturi de venituri, urmand ca, la sfarsitul exercitiului financiar, aceste sume sa se repartizeze la surse proprii de finantare. 

IMPORTANT: Trebuie insa observat ca masura de relaxare fiscala, stipulata de art. art. 114 alin. (8) din Codul de procedura fiscala, adica bonificatia de 5%, nu mai este de actualitate, avand in vedere ca prin OUG nr. 226/2008 privind unele masuri financiar-bugetare, publicata in Monitorul Oficial nr. 899 din 31 decembrie 2008, a fost abrogata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 192/2008 privind aprobarea unor masuri de relaxare fiscala in vederea cresterii economice si a numarului locurilor de munca, prin care s-a modificat Codul de procedura fiscala, in sensul instituirii bonificatiei de 5%.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SAVESCU & ASOCIATII 
SSA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.