« Secţiuni « Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 

Acordarea despagubirilor potrivit Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic
08.01.2009 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 890 din 29 decembrie 2008 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despagubirilor prevazute de Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum si obligatiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice si proprietarilor de culturi agricole, silvice si de animale domestice pentru prevenirea pagubelor. 

Constatarea pagubelor produse culturilor agricole, silvice si animalelor domestice de catre exemplarele din speciile de fauna de interes cinegetic, cuprinse in anexele la hotarare, evaluarea acestora si stabilirea raspunderii civile se realizeaza de catre o comisie special constituita in acest scop, a carei componenta este stabilita in hotarare. 

Constatarea pagubei se face la cererea scrisa a persoanei pagubite, depusa la primaria localitatii pe teritoriul careia s-a produs paguba. Cererea se depune in termen de 24 de ore de la data la care persoana pagubita a descoperit paguba.  

Constatarea pagubelor se realizeaza in prezenta persoanei pagubite sau a unui reprezentant legal al acesteia. 

Stabilirea cuantumului despagubirilor se realizeaza de catre comisie in functie de cheltuielile efectuate de catre persoana pagubita pana la data producerii pagubei cu infiintarea si intretinerea culturii agricole sau silvice, sau, dupa caz, in functie de valoarea de piata, in cazul animalelor domestice. 

Procesele-verbale de constatare a pagubelor se aproba prin decizie a conducatorului structurii teritoriale de specialitate a autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, in a carui raza de competenta s-a produs paguba, care poate fi contestata potrivit Legii contenciosului administrativ. 

Se stabilesc obligatii in sarcina proprietarii culturilor agricole si silvice, pentru prevenirea pagubelor ce pot fi cauzate de exemplarele din speciile de fauna de interes cinegetic:
– sa declare si sa inregistreze suprafetele pe care sunt infiintate culturile agricole, potrivit legii; 
– sa aiba elaborate amenajamente silvice in vigoare, potrivit legii; 
– sa solicite in scris persoanei juridice care gestioneaza fauna de interes cinegetic intreprinderea de actiuni pentru prevenirea pagubelor la culturile agricole si/sau vegetatiei forestiere, in perioadele in care acestea sunt frecventate pentru hrana de exemplare din speciile de fauna de interes cinegetic; 
– sa amplaseze in culturile agricole sau silvice expuse mijloace de indepartat exemplarele din speciile de fauna de interes cinegetic (fixe sau miscatoare), fizice ori chimice, permise de lege, cu ajutorul carora vor alunga sau vor impiedica patrunderea exemplarelor din speciile de fauna de interes cinegetic in interiorul culturilor.
 
De asemenea, se stabilesc astfel de obligatii si in sarcina proprietarilor de animale domestice:
– sa declare si sa inregistreze animalele domestice potrivit legii; 
– sa asigure paza animalelor domestice aflate la pasunat sau la diferite munci; 
– sa foloseasca pentru pasunatul animalelor domestice numai acele suprafete admise, potrivit legii, la pasunat; 
– sa adaposteasca, pe timp de noapte, animalele domestice numai in locuri imprejmuite si pazite; 
– sa deplaseze animalele domestice prin padure spre locurile de pasunat si adapat, numai pe traseele stabilite in acest scop, de comun acord, cu persoana juridica ce gestioneaza fauna de interes cinegetic din perimetrul respectiv si cu administratorul suprafetei respective de fond forestier. 

Pentru STIRI.JURIDICE,
SAVESCU & ASOCIATII 
SSA

 
Secţiuni: Lege 9, Protecția animalelor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD