Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Si totusi va fi posibil cumulul pensiei cu salariul
08.01.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Premierul Emil Boc a facut ieri urmatoarele precizari ref. cumulul pensiei cu salariul

"Guvernul isi mentine punctul de vedere potrivit caruia nimeni din Romania nu trebuie sa mai cumuleze de la stat salariul cu pensia. Decizia noastra are la baza cel putin trei argumente:
– in primul rand este vorba de un act de dreptate, un act de echitate, ti in ultima instanta un act moral. si la ce ma refer cand spun asta: nu e firesc ca o persoana care a primit de exemplu plati compensatorii de ordinul miliardelor de lei, sau sutelor de milioane de lei vechi sa primeasca dupa aceea o pensie de zecilor de milioane de lei vechi si dupa aceea sa se reangajeze si sa primeasca un salariu de ordinul zecilor milioane de lei, cumulandu-le pe toate acestea la un loc. Cred ca este un act incorect si din acest punct de vedere avem datoria morala sa facem ordine.
– in al doilea rand este nevoie de primenirea sistemului public, e nevoie de sange proaspat in sistem, e nevoie sa incurajam tinerii si alte categorii pentru a putea avea acces in sistem, si din acest punct de vedere masura noastra vizeaza si primenirea sistemului public.
– si in al treilea rand e nevoie si de realizarea unor economii bugetare. Nu a fost cel mai important argument pe care l-am avut in vedere, dar si prin aceasta s-au realizat unele economii la bugetul de stat.

De aceea, Guvernul isi mentine in continuare punctul de vedere cu privire la faptul ca in Romania nu este corect, nu este moral ca persoane care au primit bani de ordinul sutelor de milioane de lei vechi, sau chiar de ordinul miliardelor sa cumuleze pensia cu salariul.

Am vazut insa unele interpretari pe care, pe buna dreptate, unii oameni le-au formulat necunoscand in totalitate prevederile si sensul ordonantei noastre. Astfel, s-a spus ca actorii nu mai pot sa joace in piesele de teatru sau in filme, profesorii pensionari la fel nu pot sa-si duca la bun sfarsit activitatea didactica, medicii pensionari din nou nu pot sa continue, persoanele care asista persoane cu handicap sau cu nevoi speciale nu vor putea continua activitatea.

Vreau sa fie un lucru foarte clar. Aceasta Ordonanta interzice cumulul dintre pensie si salariu. Asta ce inseamna? O persoana care este de exemplu profesor pensionar si are o activitate didactica va putea in continuare pe baza de conventie civila sa fie platit pentru orele punctuale pe care le tine la clasa. Nu va mai putea insa sa fie platit cu un salariu, asa cum era pana acum, dar pentru orele punctuale va putea fi platit pe baza de conventie civila, urmand – si noi incurajam in sistem – ca posturile sa fie scoase la concurs si ocupate de cadre titulare, pentru ca sistemul sa se primeneasca.

La fel, si in cazul actorilor. Am avut si avem un respect deosebit fata de actorii din Romania. Vreau, iarasi, sa fim bine intelesi. Un actor poate, punctual, fie pe baza unei conventii civile, fie pe baza legii drepturilor de autor, sa joace intr-o piesa, a Teatrului National sau a oricarei institutii publice si sa fie platit pentru acea activitate pe care o desfasoara. Dar repet, nu pe baza unui salariu, ci pe baza unei conventii civile sau pe baza drepturilor rezultate din legea drepturilor de autor. Diferenta este ca, in cazul actorilor, pe drepturile de autor, au beneficii suplimentare sub aspectul impozitarii. Este decizia lor, in primul rand, pentru ce forma opteaza, punctual, daca vor fi solicitati, sa-si poate continua activitatea, sa joace „intr-o noapte furtunoasa”, in „Tache, Iake, si Cadir”. Dimpotriva, pot in continuare sa-si desfasoare activitatea. De aceea vreau sa lamuresc foarte clar acest lucru.

La fel, si in cazul medicilor pensionari, punctual, pentru orele pe care lucreaza, pot sa faca acest lucru pe baza de conventie civila si sa fie platiti. La fel si in cazul persoanelor care asista, persoane cu nevoi speciale, asistentii maternali, asistentii pentru persoane cu handicap, ma refer la acele persoane de la nivelul administratiei publice locale. Dar nu pot avea, repet, dreptul la un salariu, pentru ca dorinta noastra este sa primenim sistemul, sa incurajam sangele proaspat in sistem. Evident ca nu dorim sa nu cream blocaje, dorim ca aceste activitati din invatamant, din sanatate, sa mearga mai departe – nici nu a fost in intentia noastra sa blocam aceasta activitate – dar dorim ca acest sange proaspat sa intre in sistem.

Pentru aceasta, am decis in aceasta seara sa emitem un ordin comun al ministrului Finantelor si al ministrului Muncii pentru a face aceste precizari si pentru a nu mai lasa loc de interpretare nimanui. Acest Ordin va fi comunicat autoritatilor competente pentru ca toata lumea sa inteleaga acelasi lucru. Deci, nu am modificat ordonanta, aceasta este in vigoare, nici o virgula nu se modifica, doar am precizat ceea ce v-am spus, prin acest ordin ministrului Finantelor si al ministrului Muncii, care va fi comunicat maine autoritatilor abilitate, sa se inteleaga despre ce este vorba. Cu alte cuvinte, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, persoanele care intra sub incidenta ordonantei trebuie sa opteze: raman cu pensia sau cu salariu. Daca opteaza sa ramana cu pensia, evident, nu vor mai avea dreptul la salariu, daca opteaza sa ramana cu salariul, vor trebui sa returneze acele miliarde de lei pe care le-au primit ca si sume compensatorii si apoi vor putea sa-si continue activitatea. Punctual, asa cum am spus, pot sa-si continue activitatea si sa fie platiti pe baza de conventie civila, in temeiul Codului Civil, activitatea pe care o presteaza."

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.