Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Maramureș. Evaziune fiscală, spălare de bani, abuz în serviciu, fraudă informatică, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Percheziții domiciliare


30 iunie 2015 | Camelia ENACHE, Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Dreptul penal al afacerilor, Protecția animalelor

DIICOT-Maramureș. Evaziune fiscală, spălare de bani, abuz în serviciu, fraudă informatică, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Percheziții domiciliare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Maramureş împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, Oradea, Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş, Sălaj, Bistriţa Năsăud şi Satu Mare, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş, precum şi poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei au efectuat în data de 29 iunie 2015 un număr de 55 de percheziţii domiciliare la sediile unor firme de pe raza judeţelor Maramureş, Satu Mare şi Cluj, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, abuz în serviciu, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi fraudă informatică.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2008, mai multe persoane au iniţiat şi au constituit un grup infracţional organizat, cooptând pe parcurs şi alţi participanţi la activitatea infracţională, care au aderat la acesta şi au sprijinit gruparea, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, fraudă şi fals.
Modul de operare al grupului infracţional organizat a presupus două mari direcţii de acţiune, pe de o parte, fiind vorba despre comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani prin intermediul unor circuite financiar-fiscale prejudiciabile care au inclus mai multe societăţi comerciale de pe raza mai multor judeţe din ţară – inclusiv firme din categoria celor cu comportament tip „fantomă” – menite să diversifice parcursul infracţional, iar pe de altă parte, a fost vorba despre săvârşirea unor infracţiuni de fraudă şi spălare de bani în legătură cu obţinerea, prin mijloace frauduloase, de subvenţii (plăţi naţionale directe complementare) pentru sectorul zootehnic, de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Maramureş.
Liderii grupării infracţionale au calitatea de asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale cu sediile sociale şi puncte de lucru pe raza județului Maramureş şi Satu Mare, respectiv funcţia de director executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş.
Activitatea infracţională, pe de o parte, în perioada 2008–2013, s-a derulat prin intermediul societăţilor comerciale administrate sau controlate de cei doi lideri, care au înregistrat în evidenţa contabilă facturi fiscale ce nu reflectă operaţiuni reale, emise de peste 10 societăţi comerciale controlate de alţi membri ai grupării, cauzând un prejudiciu bugetului consolidat al statului, estimat, până în prezent de organele fiscale, la valoarea de peste 2.500.000 euro, reprezentând debite – TVA şi impozit pe profit şi accesorii – majorări şi penalităţi de întârziere. 
Pe de altă parte, în perioada 2009-prezent, activitatea infracţională s-a derulat cu ocazia solicitării şi obţinerii unor sume de bani din fondurile naţionale gestionate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, reprezentând subvenţii în sectorul zootehnic. Astfel, o parte din membrii grupării au înfiinţat exploataţii de animale, dar au înregistrat animale fictive în exploataţie, iar ulterior au întocmit documentaţie care a stat la baza formulării de cereri de sprijin financiar în sectorul zootehnic. Activitatea de înregistrare de animale fictive în exploataţie s-a realizat cu sprijinul unor medici veterinari care au atestat, în mod nereal, existenţa şi mişcarea animalelor, şi, mai mult, au înregistrat apoi aceste date nereale în baza naţională de date (Sistemul Naţional de Identificare si Înregistrare a Animalelor – SNIIA) a Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Falsurile informatice săvârşite astfel de medicii veterinari au fost realizabile cu sprijinul unuia dintre liderii grupării, care are funcţia de director executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş şi un referent în cadrul aceleiaşi instituţii.
Aceste sume de bani obţinute din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi fraudă (în cazul subvenţiilor acordate în mod ilegal) au fost transferate atât în diferite conturi ale societăţilor care au emis facturile fiscale fictive (în final fiind ridicate în numerar de la ghişeele băncilor şi de la bancomate), cât şi în conturile societăţilor comerciale administrate sau controlate de liderii grupării, de unde au fost ridicate apoi în numerar, iar ulterior reintroduse în conturile sau casieria societăţilor sub formă de aport asociat, în scopul ascunderii şi disimulării originii ilicite a acestora.
Pentru a se asigura că activitatea infracţională nu va fi descoperită şi pentru a avea protecţia în cazul iniţierii unor controale de către instituţiile abilitate ale statului în prevenirea şi descoperirea faptelor de natură contravenţională şi infracţională, membrii grupării au atras în activitatea infracţională şi persoane cu funcţii de conducere şi execuţie din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Maramureş, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Maramureş şi din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Maramureş, care prin activităţile lor au sprijinit gruparea infracţională, întocmind în mod defectuos acte de control, omiţând deliberat să stabilească o stare de fapt fiscală care să conducă la calculul exact al obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat şi administrând defectuos probatoriul în dosarele penale având ca obiect fapte săvârşite de membrii grupării, consecinţa directă fiind absenţa stabilirii unei stări de fapt reale care să poată determina încadrarea în elementele constitutive ale unor infracţiuni.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică