Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Asigurări Drept civil Revista revistelor juridice

Andrei Duțu: Considerații privind reglementarea contractului de asigurare în Codul civil român

30 iunie 2015 | Ioana-Bianca TOFAN

Lector univ. dr. Andrei Duțu a publicat, în revista Pandectele Române nr. 2/2015, articolul intitulat „Considerații privind reglementarea contractului de asigurare în Codul civil român”.

Codul civil oferă în art. 2199 definiția legală a contractului de asigurare, respectiv prin contractul de asigurare, contractantul asigurării sau asiguratul se obligă să plătească o primă asigurătorului, iar aceasta din urmă se obligă, ca în cazul producerii riscului asigurat, să plătească o indemnizație, după caz, asiguratului, beneficiarului asigurării sau terțului păgubit.

În acest context, trebuie să remarcăm distincția dintre contractant și persoană asigurată. Astfel, din dispozițiile legale reiese că contractantul asigurării reprezintă persoana, fizică sau juridică, care încheie efectiv contractul de asigurare. În ceea ce privește noțiunea de asigurat, acesta este persoana fizică sau juridică ”amenințată„ de factorul de risc, atât personal, cât și în ceea ce privește interesele sale patrimoniale.

În ceea ce privește condițiile de formă, art. 2200 C. civ. prevede obligativitatea formei scrise a contractului de asigurare, forma scrisă manifestată, în contract, prin înscrisul denumit poliță sau certificat de asigurare. Forma scrisă este cerută strict ad probationem, nu și ad validitatem, contractul fiind valabil încheiat și în lipsa unei forme scrise. Astfel numai în situații de forță majoră sau caz fortuit contractul poate fi probat prin orice mijloc de probă.

Un alt aspect ce privește încheierea contractului de asigurare se referă la faptul că acesta se constată prin polița de asigurare sau certificatul de asigurare emis și semnat de asigurător ori prin nota de acoperire emisă și semnată de brokerul de asigurare.

Un alt aspect ce trebuie analizat constă în definirea și analiza riscului asigurat. Doctrina a precizat că, din punct de vedere juridic, riscul asigurat reprezintă evenimentul viitor, posibil, dar incert și aflat în afara influenței voinței părților, împotriva consecințelor căruia asiguratul își ia măsuri de precauție prin încheierea asigurării. În contextul contractului de asigurare, riscul poate fi definit ca pierderea potențială pe care destinatarul prestației asigurătorului o poate suferi.

În ceea ce privește declararea riscului, dispozițiile legale impun contractantului asigurării obligația de a răspunde în scris la toate întrebările formulate de asigurător, în același timp, asigurătorul având obligația de a declara orice împrejurări pe care le cunoaște și care sunt esențiale pentru evaluarea riscului. În ipoteza în care aceste declarații sunt inexacte și/sau incomplete, sancțiunea principală este nulitatea contractului, iar sancțiunea suplimentară este de ordin pecuniar.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Codul civil încheie reglementarea aspectelor aferente declarării riscurilor prin art. 2205 care, în primul alineat, prezintă situația în care, înainte ca obligația asiguratului să înceapă a produce efecte, riscul asigurat fie se produce, fie producerea sa devine imposibilă, contractul de asigurare se desființează de drept. Imposibilitatea producerii riscului atrage după sine desființarea contractului și în situația în care obligația a început să producă efecte, altfel spus, dacă contractul este în desfășurare.

Ioana-Bianca Tofan

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership