Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Andrei Duțu: Considerații privind reglementarea contractului de asigurare în Codul civil român
30.06.2015 | Ioana-Bianca TOFAN

Secţiuni: Asigurări, Drept civil, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Lector univ. dr. Andrei Duțu a publicat, în revista Pandectele Române nr. 2/2015, articolul intitulat „Considerații privind reglementarea contractului de asigurare în Codul civil român”.

Codul civil oferă în art. 2199 definiția legală a contractului de asigurare, respectiv prin contractul de asigurare, contractantul asigurării sau asiguratul se obligă să plătească o primă asigurătorului, iar aceasta din urmă se obligă, ca în cazul producerii riscului asigurat, să plătească o indemnizație, după caz, asiguratului, beneficiarului asigurării sau terțului păgubit.

În acest context, trebuie să remarcăm distincția dintre contractant și persoană asigurată. Astfel, din dispozițiile legale reiese că contractantul asigurării reprezintă persoana, fizică sau juridică, care încheie efectiv contractul de asigurare. În ceea ce privește noțiunea de asigurat, acesta este persoana fizică sau juridică ”amenințată„ de factorul de risc, atât personal, cât și în ceea ce privește interesele sale patrimoniale.

În ceea ce privește condițiile de formă, art. 2200 C. civ. prevede obligativitatea formei scrise a contractului de asigurare, forma scrisă manifestată, în contract, prin înscrisul denumit poliță sau certificat de asigurare. Forma scrisă este cerută strict ad probationem, nu și ad validitatem, contractul fiind valabil încheiat și în lipsa unei forme scrise. Astfel numai în situații de forță majoră sau caz fortuit contractul poate fi probat prin orice mijloc de probă.

Un alt aspect ce privește încheierea contractului de asigurare se referă la faptul că acesta se constată prin polița de asigurare sau certificatul de asigurare emis și semnat de asigurător ori prin nota de acoperire emisă și semnată de brokerul de asigurare.

Un alt aspect ce trebuie analizat constă în definirea și analiza riscului asigurat. Doctrina a precizat că, din punct de vedere juridic, riscul asigurat reprezintă evenimentul viitor, posibil, dar incert și aflat în afara influenței voinței părților, împotriva consecințelor căruia asiguratul își ia măsuri de precauție prin încheierea asigurării. În contextul contractului de asigurare, riscul poate fi definit ca pierderea potențială pe care destinatarul prestației asigurătorului o poate suferi.

În ceea ce privește declararea riscului, dispozițiile legale impun contractantului asigurării obligația de a răspunde în scris la toate întrebările formulate de asigurător, în același timp, asigurătorul având obligația de a declara orice împrejurări pe care le cunoaște și care sunt esențiale pentru evaluarea riscului. În ipoteza în care aceste declarații sunt inexacte și/sau incomplete, sancțiunea principală este nulitatea contractului, iar sancțiunea suplimentară este de ordin pecuniar.

Codul civil încheie reglementarea aspectelor aferente declarării riscurilor prin art. 2205 care, în primul alineat, prezintă situația în care, înainte ca obligația asiguratului să înceapă a produce efecte, riscul asigurat fie se produce, fie producerea sa devine imposibilă, contractul de asigurare se desființează de drept. Imposibilitatea producerii riscului atrage după sine desființarea contractului și în situația în care obligația a început să producă efecte, altfel spus, dacă contractul este în desfășurare.

Ioana-Bianca Tofan

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti