Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Avertismentele Băncii Naționale a Elveției privind riscul valutar din perioada 2006-2007
01.07.2015 | Carmen POPA

Secţiuni: Banking, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

* a se vedea și dezbaterea juridică Clauze abuzive, franci elvețieni și altele asemenea [DEZBATERI.JURIDICE]

În perioada 2006-2008, când, în România, se vindeau credite în franci elvețieni într-o întrecere iresponsabilă pentru mărirea cotei de piață de către fiecare bancă în parte, Banca Națională a Elveției transmitea lumii întregi avertizări cu privire la riscul de schimb valutar, precum și cu privire la riscul izbucnirii unei crize financiare mondiale.

Nu pot să cred că Banca Națională a României și băncile comerciale române nu au cunoscut aceste avertismente, întrucât conferințele de presă semestriale, în cadrul cărora se prezintă Rapoartele de analiză întocmite de Banca Națională a Elveției, sunt evenimente urmărite de toată lumea finanțelor mondiale. Dacă vinzi credite în franci elvețieni, cu siguranță ești interesat de analizele și prognozele Băncii Naționale a Elveției.

Acestea sunt probele care demonstrează încălcarea obligației de informare și avertizare a consumatorilor cu privire la riscul de schimb valutar legat de creditele în franci elvețieni, obligație încălcată atât de către băncile comerciale care au vândut astfel de credite, cât și de către Banca Națională a României.

Într-o altă conferință de presă din anul 2008, Thomas Jordan afirma că politica de comunicare a Băncii Naționale a Elveției este aceea ca toată lumea să înțeleagă exact ceea ce înțelege și banca din analiza fenomenelor economice și financiare.

Zurich, 14 decembrie 2006, Remarci introductive, Jean-Pierre Roth – Președinte BNS

”Evoluția francului elvețian pe piețele de schimb ne rețin de asemenea atenția. De la începutul anului, francul a slăbit în raport de euro, dar s-a întărit în raport cu dolarul.

Volatilitatea raportului de schimb între euro și franc a fost slabă în perioada recentă. Dar acest calm relativ nu trebuie să ne inducă în eroare. Nu este în mod necesar durabilă. Experiența ne-a demonstrat că fazele cu franc slab pot să fie urmate de faze în care francul tinde să se aprecieze.

Operatorii de pe piețele financiare și întreprinderile trebuie să fie conștiente de riscul de schimb pe care și-l asumă.”

Berna, 14 iunie 2007, Remarci introductive, Thomas Jordan – Director Directoratul general

”În portofoliile internaționale, francul a jucat întotdeauna rolul de valoare de refugiu. Aceasta se traducea, în fazele de instabilitate, printr-un franc care prelua valoarea de înlocuire a altor plasamente.

Astfel francul îndeplinea într-o oarecare măsură funcția unei asigurări, și numeroși erau cei care investeau în plasamente în franci pentru a se acoperi în caz de criză economică sau politică.

Francul, ca și valoare de refugiu, exercită o atracție considerabilă în perioade de turbulențe, însă prezintă un interes mai redus în fazele de calm. În prezent, percepția foarte slabă asupra riscurilor și slaba aversiune împotriva acestora generează o cerere relativ slabă pentru plasamente sigure și, astfel, pentru francul elvețian. Pe piețele de schimb, astfel de faze au fost întotdeauna întrerupte de intervaluri mult mai agitate.

Toți cei care sunt expuși la riscuri de schimb valutar – operatori pe piețele financiare sau alți actori – trebuie deci să fie conștienți de riscurile la care se expun.”

Zurich, 13 decembrie 2007, Remarci Introductive, Thomas Jordan – Director Directoratul general

Grave turbulențe pe piețele monetare internaționale

”La începutul lui august (2007), criza instrumentelor ipotecare (subprime) din SUA s-a repercutat de maniera unui șoc pe piețele monetare ale principalelor monede, atingând astfel centrul nevralgic al sistemului financiar internațional. Buna funcționare a piețelor monetare este vitală pentru echilibrul de lichidități între intervenienții pe piața financiară și, în definitiv, pentru solvabilitatea și supraviețuirea băncilor. Băncile centrale s-au găsit de asemenea sub foc. Căci, pe piețele monetare, ele pun în operă politica lor, influențând nivelul dobânzilor prin aprovizionarea cu lichidități. În afara de asta, Băncile centrale sunt singurii intervenienți pe piață care sunt în măsură să creeze lichidități utilizate în sistemul de plăți interbancare.

Turbulențele observate în cursul ultimelor luni pe piețele monetare internaționale sunt unice din punct de vedere istoric. Anunțurile și rumorile ce afirmă că băncile ar avea expuneri ridicate pe segmentul subprime au condus la o bruscă pierdere de încredere în instituțiile financiare care operează la nivel internațional. În afară de asta, aceste bănci au fost în mod particular nesecurizate în ceea ce privește evoluția lor în materie de lichidități. Prin urmare, stabilimentele bancare au început să stocheze lichidități și s-au dovedit a fi foarte rezervate în acordarea reciprocă de credite.

Piața împrumuturilor interbancare neacoperite pe termen lung s-a scufundat și cea de swap și devize s-a evaporat periodic. De atunci, băncile nu mai pot dispune de credite în alb pentru o durată mai mare de câteva zile, sau câteva săptămâni, fără importanță de nivelul dobânzii.”

Aceste discursuri sunt disponibile în franceză și engleză pe pagina web a Băncii Naționale a Elveției, la rubrica Conferințe.

Este posibil ca, pe baza acestor avertismente, băncile să fi accelerat creditarea, anticipând faptul că francul elvețian va cunoaște o perioadă de apreciere și că astfel astfel vor câștiga din diferențele de schimb valutar. Accelerarea creditării în franci elvețieni a fost facilitată de manipularea dobânzilor LIBOR CHF, precum și de manipularea pieței valutare (dar acesta este un alt subiect asupra căruia voi reveni altădată).

Avocat Carmen Popa
Societatea civilă de avocați TUMBĂR CEGA & POPA

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti