Varia
JURIDICE

Afacere românească versus afacere nemțească
30.06.2015 | Carmen POPA

JURIDICE - In Law We Trust

Afacere românească

Eram în trecere prin Drăgășani și mi-am amintit că urma să organizez o conferință. Mi-am zis că… ar fi nimerit să cumpăr niște vin de la Casa de vinuri Isărescu, așa ca pentru un eveniment cu ștaif și ca să îl bine-dispun pe Domnul Profesor Gigi Piperea, invitat de onoare.

Am cerut indicații despre locul de unde aș putea cumpăra vin de la Isărescu și am ajuns pe o străduță, la un magazinaș care avea o foaie A4 pusă în geam, cu un număr de telefon.

Întrucât ușa era închisă, am sunat la numărul de telefon și mi-a răspuns un domn. I-am spus că vreau să cumpăr vin, el mi-a spus că vânzătoarea este în deal, la cramă. Am întrebat cum ajung în deal și mi-a indicat un drum ”spre vii”.

Am luat-o pe drumul spre vii și în capăt am ajuns la cramă. Am dat să intru, un muncitor m-a oprit și când i-am zis că vreau să cumpăr vin, mi-a zis că nu pot, decât din vale. I-am zis că am fost în vale, dar vânzătoarea era plecată în deal. Mi-a zis că acum ea este în vale.

Am plecat iar în vale, am găsit-o pe vânzătoare, mi-a prezentat vinurile din raft, am ales ce vreau să cumpăr, am plătit și mi-a dat bon fiscal. I-am zis că, pentru valoarea aia, eu am nevoie de factură și ea a rămas blocată. Că ea nu poate să îmi dea factură, că trebuie să o cheme de acasă pe contabilă.

I-am zis să o cheme că nu e treaba mea că au contabilă cu jumătate de normă. După vreo 40 de minute a venit contabila, s-a așezat la calculator și i-am dat bonul fiscal să facă factura.

Uitându-se chiorâș la bon și la calculator, a întrebat-o pe vânzătoare că cum a vândut ea vinul acela, că nu îl are în gestiune. Mi-au zis sec că nu pot să îmi dea factură, că nu le lasă calculatorul, că vinul pe care l-am luat nu e în gestiune. Le-am zis să îmi dea factură cum o fi, că mă interesează valoarea, nu soiurile. Și mi-au dat.

Acum eu știam de ce nu le ieșea chestia cu stocurile, dar nu am vrut să le ajut, că erau deja două ore de când pierdeam vremea ca să cumpăr de la Isărescu. Dacă ai contabilă cu juma de normă, care nu bagă notele de transfer între gestiunea din deal și gestiunea din vale, de fiecare dată când sunt mișcări, sigur că nu îți bat stocurile.

Surpriza surprizelor a fost că vinul de la Isărescu l-am găsit și în altă parte cu zece lei mai ieftin. O fi fost de la chestia cu stocurile care nu bat.

Afacerea nemțească, tot în Drăgășani

Peste ceva timp, de Crăciun, m-am hotărât să iau vin de la Crama Știrbey pe care o zărisem în deal, când umblam după vânzătoarea lui Isărescu.

Crama Știrbey aparține acum Baronesei Ileana Kripp, descendentă a Prințului Știrbey, acesta fiind cel care a înființat viile la Drăgășani, din dragoste pentru vinul de Bordeaux.

Imediat ce parchezi mașina în fața cramei apare o doamnă foarte amabilă. Te invită în cramă, îți prezintă vinurile întocmai ca un oenolog și, după ce alegi, te invită într-o cameră de așteptare până ce ea îți face factura și altcineva îți pune pachetele în portbagaj.

Camera de așteptare este decorată în stil arhaic, are o mică bibliotecă cu albume și cărți despre vinuri, pe pereți sunt fotografii de epocă.

Însă ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost o ramă în care era înrămat un bilanț cu un inventar al cramei întocmit în 1941. Era scris cu penița, cu tuș negru, pe hârtie liniată și era atât de limpede acel bilanț încât l-ar fi înțeles și un elev de la liceul economic.

Mi-am dat seama că bilanțul acela era din vremurile când contabilitatea se ținea nu pentru fisc, ci pentru proprietar, ca să își verifice averea și profiturile.

Cine știe, poate, prin minunile internetului, această nuvelă scurtă și categoric adevărată, căci a fost trăită de mine, va ajunge și la domnul Isărescu. Este un serviciu pe care îl fac pro-bono, nu am de gând să îi trimit o factură…

Avocat Carmen Popa
Societatea civilă de avocați TUMBĂR CEGA & POPA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.