Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Dreptul muncii Revista revistelor juridice

Iacob Constantin Drăgan: Consideraţii cu privire la salarizarea lucrătorilor temporari în lumina noilor reglementări ale art. 92 alin. (3) şi (4) C. muncii, republicat

1 iulie 2015 | Andreea BREBU

Avocat Iacob Constantin Drăgan a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 5/2015 articolul intitulat „Consideraţii cu privire la salarizarea lucrătorilor temporari în lumina noilor reglementări ale art. 92 alin. (3) şi (4) C. muncii, republicat”.

Articolul cuprinde o prezentare succintă a principalelor aspecte privind salarizarea lucrătorilor temporari din perspectiva actualei forme a Codului muncii, ulterioară ultimelor modificări realizate prin Legea nr. 12/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Modificările aduse art. 92 din Codul muncii prin Legea nr. 12/2015 sunt de natură a înlătura eventualele situaţii discriminatorii ce se pot ivi în legătură cu salarizarea lucrătorilor temporari, deşi o parte a doctrinei a considerat necesară inserarea acestor completări de principiu în art. 96 care reglementează salarizarea lucrătorului temporar, astfel cum ele au existat anterior intrării în vigoare a Legii nr. 40/2011.

De altfel, această abordare pe care legiuitorul a înţeles să o aibă este o consecinţă a transpunerii în legislaţia internă a Directivei nr. 2008/104/CE prin care s-a dorit să se înlăture orice posibilitate de discriminare ce poate interveni între salariaţii temporari şi cei angajaţi în baza unui contract individual de muncă ce prestează aceeaşi activitate sau o activitate similară, în ceea ce priveşte drepturile lor salariale. Măsura impusă nu obligă la mai mult angajatorii sau agenţiile de muncă temporară, ci lasă dreptul părţilor de a negocia drepturile salariale fără a putea coborî sub limita salariului minim plătit în ţară şi ţinându-se în acelaşi timp cont de cuantumul drepturilor salariale recunoscute unui angajat permanent ce prestează muncă identică. Normele legale nu limitează însă posibilitatea negocierii unor salarii, sporuri, prime sau indemnizaţii mai mari decât cele ale unui angajat permanent în baza unui contract individual de muncă la aceeaşi unitate, soluţie recunoscută şi în jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie.

Având în vedere abordarea legală a problematicii, autorul ridică unele posibile probleme privind aplicarea corectă a noilor dispoziţii legale. Astfel, se pune problema stabilirii unui reper la locul de muncă atunci când în cadrul unităţii nu există un alt angajat care să presteze muncă identică sau cel puţin similară cu cea a angajatului temporar. În acest caz, doctrina încă nu a dat un răspuns unitar, opiniile variind fie în funcţie de modul de abordare a legiuitorului român a materiei dreptului muncii, fie prin raportarea la situaţii similare din dreptul comparat.

Cu privire la acest aspect, autorul apreciază clarificarea acestei situaţii ca o sarcină a agenţilor temporari a căror practică este demnă de a lămuri modul de interpretare a noilor reglementări legislative.

Andreea Brebu

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership