Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
 1 comentariu

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constitutionala OUG nr. 230/2008 ref. cumulul pensiei cu salariul
08.01.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat: 

„In conformitate cu dispozitiile art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei, ale art. 13 lit. f) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, republicata si ale art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, in data 7 ianuarie 2009, Avocatul Poporului a ridicat direct in fata Curtii Constitutionale exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 230/2008 pentru odificarea unor acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat si al elor de serviciu.

Anexat se regaseste textul documentului inaintat instantei de contencios constitutional. 

*

*   * 

Domnului prof. univ. dr. Ioan VIDA, 

Presedintele Curtii Constitutionale 

In conformitate cu dispozitiile art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei, ale art. 13 lit. f) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, republicata si ale art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, va transmitem alaturat, exceptia de neconstitutionalitate cu privire la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 230/2008 pentru modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat si al celor de serviciu.

Va asigur, domnule presedinte, de inalta mea consideratie. 

Avocatul Poporului, 

Prof. univ. dr. Ioan MURARU 

Bucuresti, 7 ianuarie 2009 

*

*   * 

Exceptie de neconstitutionalitate cu privire la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 230/2008 pentru modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat si al celor de serviciu, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 4 din 5 ianuarie 2009 

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 230/2008 pentru modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat si al celor de serviciu, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 4 din 5 ianuarie 2009 este neconstitutionala.

1. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 230/2008 contravine dispozitiilor art. 115 alin. (6) din Constitutie potrivit carora ordonantele de urgenta nu pot afecta drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie. 

Astfel, prin Decizia nr. 1189/2008, Curtea Constitutionala a explicat sensul juridic al verbului “a afecta” din cuprinsul textului constitutional al art. 115 alin. (6), retinand diferite nuante, cum ar fi: "a suprima", "a aduce atingere", "a prejudicia", "a vatama", "a leza", "a antrena consecinte negative". 

Este evident asadar, ca prevederile actului normativ indicat instituind in cazul pensionarilor pentru limita de varsta, precum si al celor ai institutiilor din sistemul justitiei, de aparare, ordine publica si siguranta nationala interdictia de a cumula pensia cu veniturile obtinute dintr-o functie remunerata de la bugetul de stat afecteaza in substanta lor, atat dreptul la munca prevazut de art. 41 din Constitutie, potrivit caruia „Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera”, cat si dreptul la pensie, prevazut de art. 47 alin. (2) teza I, potrivit caruia cetatenii au dreptul la pensie si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege. 

Prin continutul lor, acestea sunt drepturi complexe care includ si dreptul la salariu si dreptul la conditii rezonabile de viata, care sa asigure un trai civilizat si decent cetatenilor. 

De asemenea, dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 230/2008 contravin si prevederilor art. 6 pct. 1 din Pactul international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale, ratificat prin Decretul nr. 212/1974. Textul respectiv prevede ca statele parti recunosc dreptul la munca, ce cuprinde dreptul pe care il are orice persoana de a obtine posibilitatea sa-si castige existenta printr-o munca liber aleasa si acceptata si se obliga sa ia masuri pentru garantarea acestui drept. 

Potrivit prevederilor art. 20 din Constitutie, dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor trebuie interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte. Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Romania este parte si legile interne, au prioritate reglementarile internationale. 

In lumina tuturor acestor texte, este de retinut ca dreptul la munca al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei ingradiri sau limitari, fiecare persoana fiind libera sa munceasca in masura posibilitatilor sale fizice si intelectuale pe care doar singura le poate aprecia. In acest sens, Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin Decizia nr. 114/1994 si Decizia nr. 32/1994. 

Prin urmare, dreptul la munca si dreptul la pensie, fiind prevazute in Constitutie intra in categoria drepturilor fundamentale, care nu pot fi afectate prin adoptarea ordonantelor de urgenta. 

2. Prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 230/2008 vin in conflict cu dispozitiile art. 135 alin. (2) lit. f) din Legea fundamentala care stabilesc in sarcina statului obligatia de a crea conditiile necesare pentru cresterea calitatii vietii, dar si cu art. 44 din Constitutie, referitor la dreptul de proprietate privata. 

Totodata, faptul ca potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 230/2008 pensionarii nu pot cumula pensia cu veniturile obtinute dintr-o functie remunerata de la bugetul de stat este contrar art. 1 paragraful 1 din Primul Protocol Aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Astfel, potrivit jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, notiunea de “bun” inglobeaza orice interes al unei persoane de drept privat ce are o valoare economica. In acest sens, dreptul la salariu si dreptul la pensie pot fi asimilate unui drept de proprietate (Cauza Büchen contra Cehiei din 2002). 

Salariul si pensia fiind bunuri proprietate privata, protejate de art. 44 din Constitutie si Primul Protocol Aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, interdictia de a cumula pensia cu salariul echivaleaza practic cu o expropriere. Or, potrivit art. 44 alin. (3) din Constitutie, “Nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire”. 

Mai mult actul normativ criticat nu poate desfiinta un drept castigat, de vreme ce dreptul la pensie este un drept garantat de art. 47 alin. (2) teza I din Legea fundamentala. 

3. In lumina argumentelor expuse, nerespectarea acestor norme constitutionale atrage si infrangerea prevederilor constitutionale ale art. 1 alin. (5), potrivit carora "in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie", obligatie valabila si pentru Guvernul Romaniei

Motivatia data de Guvern pentru adoptarea ordonantei de urgenta, in sensul ca actuala situatie financiara reclama constrangeri de ordin bugetar, o reducere a cheltuielilor publice de personal, nu poate justifica incalcarea dispozitiilor constitutionale mentionate. 

Emiterea acestei ordonante, prin nerespectarea evidenta a dispozitiilor constitutionale, ar prejudicia segmente mari de populatie si ar pune in real pericol buna functionare a multor institutii si structuri statale. 

Ca atare, fata de cele invederate, va rugam sa constatati ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 230/2008 pentru modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat si al celor de serviciu, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 4 din 5 ianuarie 2009 este neconstitutionala. 

Avocatul Poporului, 

Prof. univ. dr. Ioan MURARU 

Bucuresti, 7 ianuarie 2009

REACTII:

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri la CSM ca patru din cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale cumuleaza pensia cu salariul. Este vorba de Nicolae Cochinescu, Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru.

Marian Sarbu, ministrul Muncii: "In functie de decizia pe care o va lua Curtea Constitutionala vom decide daca vom modifica sau nu aceasta Ordonanta, intrucat CCR este instanta suprema in ce priveste constitutionalitatea unei legi. Tin sa precizez, insa, ca indiferent de atacurile care vor fi indreptate impotriva acestei Ordonante, noi nu vom renunta la promovarea unei legi in acest sens in Parlament. Sunt anumite sectoare bugetare care au blocat angajarile persoanelor competente, pentru a sustine in functii anumite persoane iesite la pensie. Prin aceasta masura, noi incercam sa stimulam angajarea tinerilor si sa promovam competenta, iar acest lucru s-ar putea sa nu convina multor angajati cu functii inalte in administratia publica si in magistratura."

Norica Nicolai: "in acest moment, PNL a luat decizia sa solicite imperitiv, in baza Legii nr. 35, domului Ioan Muraru, Avocatul Poporului, sa procedeze asa cum a procedat cand a sesizat pentru control de neconstiutionalitate OUG care viza acordarea salariilor profesorilor. Nu exista nici un impediment pentru Muraru sa promoveze o actiune la CCR, pentru controlul de constitutionalitate, in regim de urgenta, pentru ca pe 20 ianuarie toate persoanele vizate vor trebui sa opteze, deci efectele juridice se vor produce inainte ca Parlamentul sa-si poata spune cuvantul. Vreau sa subliniez un lucru care mi se pare periculos. Noua Ordonanta de urgenta a guvernului Boc va aduce grave prejudicii bugetului de asigurari sociale, pentru ca acele conventii civile si contracte de drept de autor propuse evita forma legala a contractului de munca. Pe principiul ca stapanul isi invata sluga hoata, guvernul Boc isi indeamna cetatenii sa incalce legea."

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constitutionala OUG nr. 230/2008 ref. cumulul pensiei cu salariul”

  1. Rastoca Gabriela spune:

    Guvernul Boc a gre?it promovând excep?ii de la actul normativ – o formidabil? ini?iativ?! – care interzice cumulul pensiei cu "remunera?ia" de la bugetul public.
    În ceea ce prive?te min?ile luminate care vor s? se eschiveze de la aplicarea acestuia, m? întreb dac?, pe lâng? drepturile constitu?ionale pe care le invoc? ?i le cer cu îndârjire, au meditat m?car o secund? la faptul c? lumea întreag? este în CRIZ? FINANCIAR? ?i este necesar ca to?i oamenii s? punem um?rul pentru a face acesteia. Suntem stupefia?i de incon?tien?a ?i lipsa de solidaritate a unor cet??eni ("?coli?i"!) care ar trebui s? ac?ioneze în prima linie pentru men?inerea unei situa?ii cât de cât acceptabile a bugetului public…!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.