Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea Constituţională
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA
 1 comentariu

Exceptie de neconstitutionalitate admisa. Prescriptia actiunii in stabilirea paternitatii. Neretroactivitate
09.01.2009 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 873 din 23 decembrie 2008 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 1345/2008 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. II din Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 – Codul familiei. 

Curtea Constitutionala a fost sesizata cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. II din Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 – Codul familiei, avand urmatorul continut: "Dispozitiile prezentei legi privind […], precum si actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei sunt aplicabile si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata." 

Curtea a constatat ca exceptia este intemeiata, prevederile de lege criticate fiind contrare dispozitiilor art. 15 alin. (2) din Constitutie, care consacra principiul neretroactivitatii legii. Astfel, anterior modificarii prin Legea nr. 288/2007, atat dreptul mamei la actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei, cat si cel al copilului erau prescriptibile in termen de un an de la nasterea copilului. Legea nr. 288/2007 a modificat art. 60 din Codul familiei, dreptul mamei la actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei fiind supus prescriptiei intr-un termen de un an de la nasterea copilului, iar pentru copil acest drept devenind imprescriptibil. Insa, stabilind ca dispozitiile privind actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei sunt aplicabile "si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata", textul art. II din Legea nr. 288/2007, criticat, incalca principiul constitutional, prevazut in mod expres, legiuitorul neputand adopta norme juridice cu aplicare retroactiva, in materie civila, indiferent daca este vorba de legi materiale sau legi procesuale.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SAVESCU & ASOCIATII
SSA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Exceptie de neconstitutionalitate admisa. Prescriptia actiunii in stabilirea paternitatii. Neretroactivitate”

  1. camy_jon spune:

    In cazul in care o femeie de 35 ani doreste sa-si stabileasca paternitatea acum, dupa 35 de ani cand presupusul tata este decedat, se aplica decizia Curtii Constitutionale cu privire la faptul ca actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei sunt aplicabile „si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata”, este neconstitutionala?In concluzie isi poate stabili paternitatea acum?Sau este tardiv?Actiunea a fost introdusa in aprilie 2009 impotriva mostenitorilor defunctului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.