Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acțiune în constatarea nulităţii absolute parţiale a dispoziției de restituire


30 iunie 2015 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil, ÎCCJ Jurisprudență curentă
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este inadmisibilă acțiunea formulată de un terț în constatarea nulității parțiale a dispoziției emisă de Municipiul București prin care s-a dispus restituirea în natură a unui imobil, ca urmare a executării benevole a hotărârii judecătorești prin care instanța a soluționat pe fond notificarea formulată în temeiul Legii nr. 10/2001. Înalta Curte a precizat că, prin punerea în executare a hotărârii judecătoreşti, emitentul s-a conformat celor dispuse prin hotărâre, iar în cazul în care s-ar reține admisibilitatea unei asemenea cereri, s-ar recunoaşte unui terţ posibilitatea, fie şi indirectă, de a ataca o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă ce nu îi este opozabilă şi care stabileşte drepturi şi obligaţii în favoarea unor alte persoane. Or, o astfel de soluţie nu ar putea fi acceptată, ceea ce corespunde şi exigenţelor unei proceduri echitabile, astfel cum rezultă din jurisprudenţa Curţii europene a drepturilor omului în aplicarea dispoziţiilor art. 6 alin. 1 din Convenţie. (Decizia nr. 2076 din 27 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitate absolută parţială a unei dispoziţii de restituire)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro