Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Abuz în serviciu, conflict de interese, luare de mită, dare de mită. Trimitere în judecată
01.07.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

PICCJ. Abuz în serviciu, conflict de interese, luare de mită, dare de mită. Trimitere în judecată.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările într-o cauză având ca obiect infracţiuni de corupţie şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
P. D. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor deluare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese;
A. C. A. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu
B. E. şi D. C. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
Inculpatul P. D., în calitate de director general administrativ, şi A. C. A., în calitate de director tehnic în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (U.M.F.) din Bucureşti, au atribuit contracte de achiziţie publică, cu încălcarea cadrului legislativ care reglementează sistemul achiziţiilor publice, unor societăţi comerciale deţinute sau controlate de oameni de afaceri aflaţi în cercul lor relaţional.
Pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică, P. D. şi A. C. A. au pretins şi primit de la administratorii firmelor beneficiare diferite sume de bani.
De asemenea, cei doi inculpaţi au dispus divizarea achiziţiilor publice în mai multe contracte distincte care să se încadreze în limitele valorice impuse de OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de servicii, astfel încât să poată fi aplicată fie procedura de achiziţie directă, fie cea simplificată a cererii de ofertă, iar contractele să fie direcţionate către firmele agreate.
Pentru acelaşi tip de activitate, în speţă, reabilitarea unor imobile aflate în patrimoniul U.M.F. şi aproximativ în aceeaşi perioadă de timp, decembrie 2014 – martie 2015, au fost încheiate mai multe contracte cu societăţile deţinute sau controlate de inculpaţii B. E. şi D. C., oameni de afaceri aflaţi în cercul relaţional al inculpaţilor P. D. şi A. C. A.
Astfel, B. E. şi D. C., în calitate de reprezentanţi a două societăţi comerciale ce au derulat cu U.M.F. contracte de prestări servicii, au oferit celor doi inculpaţi importante sume de bani, în schimbul atribuirii de contracte în regim preferenţial.
De asemenea, în urma probatoriului administrat în cauză a reieşit faptul că inculpatul P. D., în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a semnat în noiembrie 2013 atât un act adiţional prin care se prelungea un contract având ca obiect închirierea unui spaţiu aparţinând U.M.F. „Carol Davila” către o societate comercială administrată de fiica sa, cât şi unul având obiect similar, încheiat în favoarea unei societăţi al cărei administrator de fapt era inculpatul însuşi.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti