Varia
JURIDICE

RIL admis. Drepturile banesti ale functionarilor publici din cadrul instantelor si parchetelor
09.01.2009 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 895 din 30 decembrie 2008 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 23 /2008 privind examinarea recursului in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 40 si 41 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2004 privind reglementarea drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pe anul 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 76/2005, ale art. 42 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2006 privind reglementarea drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pentru anul 2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 417/2006, si ale art. 41 din Ordonanta Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici. 

Controversa vizeaza posibilitatea functionarilor publici din cadrul instantelor si parchetelor de a beneficia, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de anumite drepturi banesti reglementate de legislatia specifica personalului auxiliar de specialitate, conturandu-se trei puncte de vedere. 

Unele instante au considerat ca, in aplicarea prevederilor art. 40 din OUG nr. 92/2004, functionarii publici sunt indreptatiti sa beneficieze de sporurile sau de alte drepturi salariale prevazute de legislatia specifica autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea. 

Alte instante au apreciat ca functionarii publici trebuie sa beneficieze numai de acele sporuri sau drepturi banesti care sunt prevazute exclusiv de legislatia care reglementeaza salarizarea personalului auxiliar din instante si parchete si care nu se regasesc in legislatia specifica functionarilor publici. 

Alte instante au respins actiunile reclamantilor functionari publici din cadrul instantelor si parchetelor. 

Inalta Curte a apreciat ca aceste din urma instante au interpretat si au aplicat corect dispozitiile legii. Astfel, dupa o trecere in revista extrem de detaliata a istoricului legislatiei in materie, Inalta Curte a conchis ca vointa legiuitorului a fost si este in continuare de a stabili in cadrul puterii judecatoresti sisteme de salarizare pe categorii de personal, unul pentru magistrati si altul pentru personalul auxiliar de specialitate, functionarii publici si personalul contractual fiind retribuit in baza unor acte normative care se aplica, in general, in toate domeniile de activitate unde este incadrat un astfel de personal. 

Actele normative care reglementeaza salarizarea doar a unei anumite categorii de personal, cum ar fi magistratii sau personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea, sunt de stricta interpretare, dispozitiile lor fiind aplicabile numai categoriei de personal la care se refera si nu intregului personal, astfel incat, in lipsa unei prevederi exprese, nu pot fi extinse si la alte categorii de personal din cadrul autoritatii sau institutiei publice. 

Pe de alta parte, marea majoritate a sporurilor si altor drepturi salariale acordate magistratilor sau personalului auxiliar de specialitate sunt prevazute si de legislatia care reglementeaza salarizarea functionarilor publici, astfel incat ele nu mai pot fi acordate inca o data acestei categorii de personal sau in procentele din salariul de baza specificate pentru magistrati ori personalul auxiliar.  

In sfarsit, Inalta Curte a aratat ca este de necontestat faptul ca atributiile, conditiile de incadrare si specificul muncii personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor sunt total diferite de cele ale functionarilor publici, astfel incat acestia din urma nu pot beneficia de aceleasi sporuri sau drepturi salariale acordate in mod expres de lege numai unei anumite categorii de personal a puterii judecatoresti.  

Dispozitivul deciziei:

“Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. (…) Functionarii publici din cadrul instantelor si parchetelor nu beneficiaza de drepturile banesti reglementate de legislatia specifica personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor si al parchetelor de pe langa acestea. (…)”

Pentru STIRI.JURIDICE,
SAVESCU & ASOCIATII
SSA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.