Varia
JURIDICE

RIL admis. Indemnizatia de 10% nu se cuvine tuturor grefierilor
09.01.2009 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 894 din 30 decembrie 2008 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 24 /2008 privind examinarea recursului in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 19 alin. (3) din Legea nr. 50/1996 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului din organele autoritatii judecatoresti, republicata, si ale art. 3 alin. (8) din Ordonanta Guvernului nr. 8/2007 privind salarizarea personalului auxiliar din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, precum si din cadrul altor unitati din sistemul justitiei referitor la posibilitatea acordarii indemnizatiei lunare de 10% din salariul de baza tuturor grefierilor din cadrul instantelor si parchetelor. 

Jurisprudenta divergenta se refera la acordarea indemnizatiei lunare de 10% din salariul de baza tuturor grefierilor din cadrul instantelor si parchetelor. 

Unele instante au stabilit ca indemnizatia lunara de 10% din salariul brut trebuie acordata tuturor grefierilor retinand ca responsabilitatile pe care le implica activitatile desfasurate de grefierii beneficiari ai sporului de 10% nu reprezinta criterii obiective care sa explice distinctia salariala intre grefieri. 

Alte instante au considerat ca sporul de 10% este aplicabil numai categoriilor de grefieri prevazute de textele de lege mentionate.

Inalta Curte a apreciat ca aceste din urma instante au interpretat si au aplicat corect dispozitiile legii. In argumentare, Inalta Curte a aratat ca scopul urmarit de legiuitor prin instituirea acestui spor a fost legitim si a constat in retribuirea corespunzatoare a personalului auxiliar de specialitate care desfasura anumite activitati cu o complexitate si responsabilitati deosebite. De asemenea, mijloacele folosite pentru atingerea scopului, constand in acordarea unor indemnizatii la salariul de baza, s-au bazat pe criterii obiective si rezonabile si au fost proportionale cu acest scop. Prin urmare, nu se poate vorbi de un tratament preferential ori de o discriminare in cadrul aceleiasi categorii profesionale, intrucat situatiile nu sunt analoage sau comparabile.  

Dispozitivul deciziei:

“Admit recursul in interesul legii (…). Dispozitiile art. 19 alin. (3) din Legea nr. 50/1996 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului din organele autoritatii judecatoresti, republicata, si ale art. 3 alin. (8) din Ordonanta Guvernului nr. 8/2007 privind salarizarea personalului auxiliar din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, precum si din cadrul altor unitati din sistemul justitiei se interpreteaza in sensul ca indemnizatia lunara de 10% din salariul de baza nu se cuvine decat categoriilor de grefieri expres si limitativ prevazute de normele mai sus mentionate. (…)”

Pentru STIRI.JURIDICE,
SAVESCU & ASOCIATII
SSA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.