Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Reduceri de cheltuieli bugetare
09.01.2009 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 899 din 31 decembrie 2008 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 223/2008 privind unele masuri de reducere a unor cheltuieli bugetare. 

Ordonanta instituie trei modalitati de economisire. 

1. Prima modalitate se refera la inghetarea schemei de personal.

Astfel, pana la data de 31 decembrie 2009 se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, inclusiv a posturilor scoase la concurs sau examen, dar a caror procedura de ocupare nu s-a finalizat, din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si de subordonare a acestora. 

Se excepteaza de la aceasta regula ocuparea posturilor unice ale caror atributii specifice nu se regasesc la celelalte posturi din cadrul structurii organizatorice a autoritatilor si institutiilor publice. 

De asemenea, Guvernul poate aproba exceptarea de la regula, la propunerea ordonatorilor principali de credite, cu avizul Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, numai in cazuri temeinic justificate. 

2. A doua modalitate se refera la reducerea cheltuielilor pentru achizitionarea de bunuri si servicii.

Ordonatorii principali de credite ai autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si de subordonare a acestora, au obligatia sa prevada in proiectul de buget pe anul 2009 cheltuieli pentru achizitionarea de bunuri si servicii cu cel putin 15% mai mici decat cele aprobate pentru anul 2008 pentru aceasta natura de cheltuieli.  

De asemenea, pentru achizitionarea de mobilier, aparatura birotica, masini si echipamente, acestia au obligatia sa prevada cheltuieli cu 50% mai mici decat cele aprobate pentru anul 2008 pentru aceasta natura de cheltuieli. Depasirea plafonului de 50% se poate efectua numai in cazuri temeinic justificate si in limita cheltuielilor bugetare aprobate, cu avizul prealabil al Ministerului Finantelor Publice.  

3. A treia modalitate se refera la restituirea la buget a unor sume neutilizate.

Astfel, sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata acordate in anul 2008 prin hotarari ale Guvernului bugetelor locale pentru acoperirea unor cheltuieli curente si de capital ramase neutilizate la finele anului se restituie la bugetul de stat.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SAVESCU & ASOCIATII
SSA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.