Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Oradea. Evaziune fiscală. Percheziţii domiciliare
01.07.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT-Oradea. Evaziune fiscală. Percheziţii domiciliare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al inspectorilor antifraudă din cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, au efectuat, în data de 30 iunie 2015, un număr de şase percheziţii domiciliare la sediul social şi punctele de lucru ale unei societăţi comerciale de pe raza judeţului Bihor, precum şi la locuinţele administratorilor/asociaţilor, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală.

Ancheta a fost declanșată ca urmare a sesizării primite de la Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012-2014, reprezentanţii societăţii NATURAL FRUIT SRL au constituit un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală prin crearea unui circuit tranzacţional, fără conţinut economic real, al cărui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contribuţiilor la bugetul de stat.
Astfel, membrii grupării au înfiinţat mai multe firme în Ungaria, pe numele unor interpuşi, persoane cu cetăţenie română, domiciliaţi în judeţul Bihor.
Există suspiciuni că operaţiunile de livrare declarate şi înregistrate în contabilitate, către societăţile ungare din circuit, controlate prin interpuşi, nu au avut la bază operaţiuni reale, încercându-se, astfel, disimularea realităţii fiscale, prin crearea unei aparenţe privind existenţa unor operaţiuni care, în fapt, nu au existat, cu scopul de a crea, în mod artificial, TVA deductibil şi de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.
Astfel, a rezultat că beneficiarul operaţiunilor fictive din acest lanţ tranzacţional creat artificial a fost societatea NATURAL FRUIT SRL, aceasta având ca obiect de activitate ”Comerţ cu ridicata al fructelor şi legumelor”, care, prin exercitarea dreptului de deducere pe baza documentelor emise în acest circuit, şi-a diminuat nelegal TVA de plată cu suma de 3.607.332 lei şi impozitul pe profit cu suma de 2.404.888 lei, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de 6.012.220 lei.

În cauză, au fost instituite de către inspectorii antifraudă măsuri asigurătorii, în baza O.G. nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, asupra conturilor bancare curente de disponibilităţi ale societăţii NATURAL FRUIT SRL, în valoare de 4.758.344 lei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti