Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Catalin Predoiu despre "retelele profesionale care paraziteaza sistemul judiciar". Reactia oficiala a CSM
09.01.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In cadrul sedintei de ieri a Plenului CSM, Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, a declarat: 

"In 2009, CSM trebuie sa devina un vector al schimbarii mentalitatilor sistemului judiciar. Trebuie sa facem o declaratie de razboi pentru toate retelele profesionale care paraziteaza sistemul judiciar. Si aici ma refer la avocati, notari, magistrati, chiar si informaticieni din instante. Exista cazuri cand sistemul ECRIS a fost manipulat cu ajutorul informaticienilor pentur a se eluda repartizarea aleatorie a dosarelor.

Inspectia Judiciara are foarte multe atributii (inclusiv verificarea repartizarii aleatorii a cauzelor). Un exemplu de mesaj gresit s-a dat astazi aici. Nu trebuie sa se mai intample incidente precum cel al judecatoarei Turcu. Acesti oameni transforma actul de justitie in injustitie. Inspectia judiciara nu a mai avut ce face. Cred ca mesajul ar fi trebuit sa fie data viitoare vom gasi o solutie.

Mi-as fi dorit mai multa convingere in actiunile noastre. Am avut senzatia ca alergam pe culuare diferite. Nu spun ca trebuie sa ne sincronizam mesajele, in fond avem atributii diferite.

Cu privire la problema salariilor. Nu am contestat aceste sume. Abordarea de genul ca e treaba Ministerului Justitiei, Ministerului de Finante, nu e fiabila. Am ajuns intr-un moment delicat cand Ministerul de Finante spune care e situatia. In 2008 nu au fost incluse in buget platile salariale restante, castigate in instanta. Trebuie sa dam un mesaj magistratilor ca aceste probleme nu pot fi rezolvate peste noapte.

Privitor la strategia de resurse umane, Ministerul si-a asumat-o, urmand sa fie intocmit un studiu. 

Exista o problema legata de pensii. Am decis sa o lasam pentru 2009. Trebuie sa avem o discutie urgenta pentru ca induce o nesiguranta in sistem. 

Sunt anumite activitati in care judecatorul nu ar trebui sa se regaseasca. Pe de alta parte, am unele critici pentru activitatea de la Registrul Comertului. Am multumit judecatorilor pentru participarea in birourile electorale. Daca vreti, o mai fac odata. 

Cand am afirmat ca uneori, CSM-ul se comporta ca un sindicat, m-am referit la faptul ca exista prea multa protectie si prea putina concretizare. 

Cu privire la conditii: asta e situatia. A spune nu ne facem treaba pentru ca nu avem conditii adecvate de lucru, nu e de acceptat. Nici medicii, nici profesorii nu au conditii adecvate. 

Felicitari doamnei Barbulescu. Ar fi nedrept sa vi se reproseze toate racilele din sistem. As fi vrut sa fiti putin mai dura si mai exigenta."

Pentru STIRI.JURIDICE, Alina Matei

UPDATE 9 ianuarie 2009, ora 12:30:

Comunicat CSM:
"Consiliul Superior al Magistraturii solicita domnului Catalin Predoiu, Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, sa se adreseze organelor abilitate in legatura cu afirmatiile facute in sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 8 ianuarie 2008, privind existenta unor retele infractionale transprofesionale, inclusiv in sistemul judiciar romanesc. 
Este inadmisibil ca o persoana cu o asemenea demnitate publica sa faca astfel de afirmatii, de o gravitate extrema, inainte de a sesiza organele in drept.
Afirmatiile cu caracter de generalitate sunt de natura a discredita "in corpore" sistemul judiciar romanesc sau orice alt sistem cu privire la care s-ar face astfel de referiri.
Consiliul Superior al Magistraturii reafirma si sustine lupta impotriva coruptiei si impotriva actelor si faptelor care discrediteaza corpul magistratilor si intregul sistem judiciar.
De altminteri, doamna judecator Lidia Barbulescu, Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a sustinut ieri, 8 ian. 2009, la prezentarea Raportului de activitate al CSM, faptul ca “in calitatea de Presedinte a CSM fac apel la magistratii romani sa dea dovada de profesionalism in realizarea unui act de justitie de calitate, cu aplicare legii in litera si spiritul ei, cu pastrarea independentei. In egala masura, prin conduita lor la locul de munca si in societate prin actele si faptele lor sa nu aduca atingere demnitatii ce o presupune nobila profesie de magistrat,pentru ca, astfel, sa nu aiba de suferit si marea majoritate a magistratilor profesionisti, onesti si demni ai acestei tari.” 
Judecator Cecilia Morariu
Purtator de cuvant al Consiliului Superior al Magistraturii"

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.