Admisibilitatea în principiu a cererii de revizuire se examinează de către instanță, în camera de consiliu, fără citarea părților. Neconstituționalitate
01.07.2015 | JURIDICE.ro

Plenul Curții Constituționale s-a reunit în ședința de marți, 30 iunie 2015, pentru a soluționa excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedură penală.
Art. 459 alin. 2: ”Admisibilitatea în principiu [n.r. a cererii de revizuire] se examinează de către instanță, în camera de consiliu, fără citarea părților”.
Soluția: cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate a dispoziţiilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedură penală şi a constatat că soluția legislativă potrivit căreia admisibilitatea în principiu a cererii de revizuire se examinează de către instanță „fără citarea părților” este neconstituțională.
Pentru a pronunţa această soluţie, Curtea a reţinut că excluderea părților din această primă fază a soluționării căii de atac extraordinare a revizuirii și soluționarea admisibilității în principiu a cererii de revizuire doar cu participarea procurorului determină ruperea echilibrului procesual şi încălcarea principiului egalităţii armelor, componentă a dreptului la un proces echitabil, prevăzut de art. 21 alin. (3) din Constituţie, care presupune ca fiecare parte să dispună de posibilitatea rezonabilă de a-şi prezenta cauza în condiţii care să nu o plaseze într-o situaţie dezavantajoasă faţă de adversarul său. Prin urmare, atâta vreme cât admisibilitatea în principiu a cererii de revizuire se soluționează cu participarea procurorului, din perspectiva contradictorialităţii, ca element definitoriu al egalităţii de arme şi, implicit, al dreptului la un proces echitabil, norma legală trebuie să permită citarea părților în scopul asigurării posibilităţii acestora de a participa la această etapă procesuală.