Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Mesajul UNJR pentru Traian Basescu
12.01.2009 | JURIDICE.ro

 
SMARTBILL

Mesajul Uniunii Nationale a Judecatorilor (UNJR) adresat domnului Presedinte TRAIAN BASESCU:

"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), consecventa principiului potrivit caruia dialogul dintre puteri este un imperativ al statului de drept, considera necesar a aduce unele lamuriri cu privire la problemele justitiei semnalate de domnul presedinte al Romaniei in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii din data de 08 ianuarie 2009.

Ne vom referi in mod punctual la fiecare din problemele puse in discutie.

In ceea ce priveste raportul privind starea justitiei si posibilitatea activarii clauzei de salvgardare, UNJR considera ca este necesara o abordare realista a tuturor problemelor care exista in sistem in acest moment, pentru ca tocmai existenta acestora determina mentinerea clauzei. Apreciem ca sistemul judiciar a ajuns intr-un punct in care se poate vorbi fara exagerare de o criza a acestuia si este momentul ca toate puterile statului sa isi asume in mod responsabil rolul ce revine fiecaruia in rezolvarea acestei crize.

Este, consideram, si o obligatie morala deoarece s-a ajuns in acest punct datorita lipsei oricarui dialog intre factorii cu putere de decizie, desi acest dialog a fost solicitat de mai multe ori, iar problemele au fost evidentiate de UNJR, insa pe canale care aparent nu au asigurat transmiterea mesajul asociatiei institutiilor si autoritatilor carora le era destinat.

UNJR a luat act cu ingrijorare de retragerea codurilor din Parlament si perspectiva adoptarii acestora prin procedura angajarii raspunderii Guvernului, nu pentru ca nu ne-am dori o adoptare rapida a unor coduri moderne si eficiente, ci pentru ca aceasta masura – desi probabil necesara – releva un simptom al diluarii regulilor statului de drept. Reamintim ca Parlamentul este organul legiuitor al tarii iar neadoptarea codurilor aflate in dezbatere de ani de zile denota incapacitatea acestuia de a-si exercita prerogativa constitutionala fundamentala. Ceea ce este si mai ingrijorator este faptul ca aceasta situatie nu este una singulara, sistemul legislativ actual caracterizandu-se prin incoerenta, instabilitate si imprevizibilitate. 

Cu privire la aplicarea Ordonantei de Urgenta 230/2008 – care vizeaza interdictia cumulului pensiei cu salariul achitat din fonduri publice – UNJR a sustinut in mod constant, cu mult anterior adoptarii aceste masuri legislative, respingerea de catre Consiliul Superior al Magistraturii a cererilor de reintegrare a magistratilor pensionati.

Fata de afirmatia dvs., domnule presedinte, facuta in contextul discutiilor privind litigiile salariale ale magistratilor, suntem de acord cu dumneavoastra ca nici justitia nu poate sa faca orice. Ce a facut insa justitia in aceasta materie a fost, in esenta, sa aplice legile in vigoare. Situatia la care s-a ajuns este, fara indoiala, delicata insa nu poate fi ignorat faptul ca aceasta este, pana la urma, consecinta unei politici salariale intemeiata pe o legislatie incoerenta.

Toate categoriile profesionale bugetare au castigat drepturi salariale asemanatoare cu cele ale magistratilor prin instanta (de la functionari publici, profesori, medici, cadre militare, politisti si pana la personalul contractual din autoritatile si institutiile publice). Cu alte cuvinte, noi nu ne-am dat „salarii”, dupa cum insinuant v-ati exprimat, domnule presedinte, ci datorita unei legislatii defectuos elaborate s-a ajuns ca majoritatea categoriilor bugetare sa-si castige drepturile salariale neacordate (fie ca au fost ignorate pur si simplu, fie ca au fost suspendate fara niciun motiv rezonabil, fie ca nu au fost abrogate dar nu au mai fost nici acordate, datorita unor tehnici normative mai mult decat discutabile).

Pentru a putea avea o imagine corecta asupra intregului fenomen, va informam ca exista situatii si mai grave decat cea a magistratilor, si anume cea a functionarilor publici, pentru care inca din 1999 ( prin Legea 188) s-a prevazut adoptarea unei legi a salarizarii, lege care insa nici acum, dupa 10 ani, nu a intrat in vigoare. Acesta este motivul pentru care functionarii publici au initiat mii de actiuni pentru plata unor drepturi prevazute in legea statutului, dar nereglementate prin legea salarizarii pentru simplul motiv ca o astfel de lege nu a fost adoptata.

Asociatiile magistratilor au atras atentia Ministrului Justitiei, in repetate randuri, asupra pericolului initierii unui numar incontrolabil de astfel de actiuni ce vor avea consecinte grave asupra echilibrului bugetar. Din nefericire, s-a ales solutia cea mai facila, dar in acelasi timp cea mai paguboasa, respectiv perpetuarea acestei situatii, corelata cu refuzul executarii hotararilor judecatoresti.

Este incorect ca intreaga responsabilitate a acestei situatii sa fie pusa pe umerii puterii judecatoresti, care nu face altceva decat sa opereze cu instrumentele pe care legiuitorul principal sau executivul i le pune la indemana.

Daca este corect, pe de alta parte, sa admitem ca odata deschisa cutia Pandorei, o parte din actiunile magistratilor au devenit exagerate , ar fi la fel de corect si din partea domniei voastre sa admiteti ca puterea judecatoreasca nu a avut si nu poate avea nici o influenta asupra situatiei economice dezastruoase a tarii, asa cum ati lasat sa se inteleaga prin discursul dumneavoastra cand ati facut referire la sporurile salariale castigate de judecatori in instanta.  

In final, apreciem ca propunerea dumneavoastra privind instituirea unei posibilitati a presedintilor instantelor de a sanctiona magistratii, dincolo de faptul ca nu este prevazuta de lege, incalca Legea fundamentala, legea cu care dumneavoastra lucrati, care, prin articolul 134, atribuie Consiliului Superior al Magistraturii rolul de instanta de judecata in materia raspunderii disciplinare a magistratilor. 

Concluzionand, reiteram ideea potrivit careia dialogul si asumarea publica de catre reprezentantii fiecarei puteri a rolului constitutional ce le revine reprezinta singurele mecanisme eficiente pentru remedierea situatiei grave din justitie. Prin urmare, UNJR va initia, in cel mai scurt timp, o masa rotunda la care intentionam sa invitam toti factorii cu putere de decizie in sfera justitiei , in speranta realizarii unui pact pentru justitie, necesar bunei functionari a intregii societati romanesti si a statului de drept. 
 
Jud. Dana Girbovan
Presedinte UNJR"


Aflaţi mai mult despre
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.