Despre plafonarea nivelului pensiei
2 ianuarie 2009 | JURIDICE.ro, Costel Gilca
In articolul Despre semnificatia plafonarii indeminzatiei pentru mamici, Andrei Savescu incheia astfel: "Am convingerea ca plafonarea indemnizatiei pentru mamici este doar un jalon pe drumul urmat de societatile europene, aflate in plin proces de integrare comuna. Nu este foarte departe momentul in care vor incepe discutiile in legatura cu plafonarea indemnizatiei pentru concediu medical si a pensiei pentru limita de varsta".
Andrei, de multa vreme au aparut clase privilegiate in cadrul sisemului public de pensii.
Am crezut ca Legea nr. 19/2000 privind sistemul public si alte drepturi de asigurari sociale va institui un un ehlilibru intre pensionari, un echilibru intre contributii si beneficii. Am crezut ca vor disparea categoriile favorizate, insa lucrurile nu sunt deloc asa. Chiar zilele trecute Presedintele basesc declara ca a semnat decizii de pensionare pentru o serie de magistrati si ca nu este normal ca un magistrat sa aiba o pensie mai mare decat salariul lui.
Este de forta evidentei ca nu este asa. Insa si mai frustrant este atunci cand constati ca banii pentru pensiile categoriile favorizate vin din acelasi buget, din acelasi sac, doar ca impartirea lor este diferita, in functie de interese si nu de principii.
Printre principiile care au stat la baza Legiinr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, erau (spun "erau" pentru ca desi sunt in vigoare, pare a nu conta in economia elaborarii sistemelor preferentiate de pensii) principiul unicitatii si principiul egalitatii (nu ne oprim si asupra celorlalte principii enuntate de art. 2 din Legea nr. 19/2000 deoarece nu fac obiectul acestei discutii).
1. Asadar, primul principiu era cel al unicitatii, adica intregul sistem public de pensii se bazeaza pe aceleasi norme de drept (in temeiul acestui principiu s-a realizat unificarea tuturor celorlalte sisteme de pensii si s-a creat in anul 2000 un singur sistem). Astfel, teoretic, ar fi trebuit sa nu existe decat un singur sitem de pensii, cu aceleasi reguli, cu contributii proportionale insa si cu pensii (prestatii) proportionale.
2. Al doilea principiu era (este) cel al egalitatii, care asigura tuturor participantilor la sistemul public, contribuabili si beneficiari, un tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste drepturile si obligatiile. Teoretic fiecare participnat plateste acelasi procent din salariu si rimeste acelasi procent din salariu.
Asadar, prin lege se stabileau principiile clare: primim in raport cu cat contribuim. Exact ca orice principiu de asigurare privata.
Aceste principii, draga Andrei, nu au rezistat nici macar un an, deoarece imediat au aparut categorii de pensionari care desi se plateste aceeasi contributie procentuala (5,5% din salariu) primesc in schimb pensii de 60%, 85% din salariu, si chiar 100% din salariu. Evident ca nu este drept, insa fiind foarte tehnic nici nu incita la atatea dezbateri precum indemnizatia pentru mame. In plus ori de cate ori se vorbeste de pensiise abordeaza o indiferenta totala fata de acest subiect un fel de "ce mai vor si astia". In plus, se pare ca "astia" sunt foarte buni numai in campaniile electorale. Chiar astazi mai vedeam o reclama a unui deputat care suna asa "Pentru o pensie mai mare", iar acum cand au ajuns la guvernare prin vocea primului ministru se anunta ca "ne pare rau dar nu mai sunt bani", adica: multumim pentru votul acordat, insa… acum nu mai aven nevoie de tine. In fine nu vreau sa fac politica, insa…
Revenind, actualul sistem poate fi comparat cam asa: toti platim sa cumparam un tort, numai ca la inpartirea tortului cativa primesc feliile cele mai mari de tort, iar cei mai mult mainimic, iar unii ling doar ambalajul tortului.
Uite scurte exemple care imi vin acum in minte:
– magistratii 80% pana la 100% din ultimul salariu
– militarii 60% ultima solda
– membrii personalului diplmatic si consular 85% din ultimul salariu
– personalul din departamentul comertului exterior 85% dinultimul salariu
– senatorii si deputatii 80% din indemnizatia primita (trimitere la legea magistratilor)
– functionarul parlamentar 80% din indemnizatia primita (trimitere la legea magistratilor)
– personalul aviatic, 60%
– personalul Curtii de conturi 80% din indemnizatia primita.
Asadar, s-a creat in cadrul sistemului public de pensii privilegii pentru anumite categorii profesionale. Personal nu inteleg de ce este nevoie de sisteme speciale de pensii in conditiile in care categoriile de personal privilegiat au salarii cu mult peste media salariilor din sistemul bugetar. In aceste conditii in functie de interesele de casta apar si anumite beneficii. Totul se plateste intr-un fel sau altul.
Daca in ceea cepriveste salariile pot intelege de ca magistratii trebuie sa primeasca salarii de pana la 10000 RON (poate si mai mult) nu inteleg insa de ce anume trebuie sa primeasca si pensii de un asemenea nivel, in conditiilein care media pensiei in Romania este de 500 RON.
Consider strigator la cer ca un pensionar, chiar si din magistratura, sa primeasca o pensie cu o valoarea egala cu a unui magistrat in functie. MI se pare strigator la cer ca un magistrat/ senator/ miliar/ consilier la Curtea de Conturi pensionar sa aiba o pensie egala cu salariul unul profesor pe jumatate de an.
Bugetul sistemului de asigurari sociale este o prajitura la care noi toti contribuim, insa in functie de apropierea de Putere impartirea se face diferentiat. Probabil ca principiul egalitatii da bine in teorie si permite sa apelam la el cand avem nevoie sa justificam anumite refuzuri.
Asadar, revenind la ce ai spus tu referitor la plafonare, aceasta a inceput si va continua atata vreme cat prin sistemul public se doreste recompensarea politica a anumitor grupuri de persoane sau chiar persoane.
Singura diferenta intre plafonarea indemnizatiilor mamicilor si plafonarea pensiilor este data de faptul ca sistemul public e o chestie mult prea tehnica, prea indepartata si nu merita nici macar sa scrii despre ea.
In plus cum spunea cineva, cinic, "decizia de pensionare este biletul catre moarte"!
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro