Content video
CorporatePlatinum members

UNJR și MJ au organizat simpozionul „Garantarea și apărarea valorilor fundamentale ale societății prin drept”, cu ocazia Zilei Justiției 2015. Cum a fost
02.07.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: VARIA (alte surse), VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

Garantarea_valorilor_in_societate_UJROUniversul Juridic a dat publicității vineri, 26 iunie 2015, un comunicat cu privire la simpozionul „Garantarea și apărarea valorilor fundamentale ale societății prin drept”, organizat de Uniunea Juriștilor din România și Ministerul Justiției.

Evenimentul, organizat cu Zilei Justiției 2015, aniversată pentru a 21-a oară în cadrul Uniunii, a reunit specialiști de renume din lumea juridică: jud. Marius Tudose, președintele CSM, Liviu Stancu, secretar de stat în Ministerul Justiției, av. dr. Gheorghe Florea, președintele UNBR, jud. Gabriela Baltag, Președintele AMR, prof. univ. dr. Corina Dumitrescu, rectorul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, prof. univ. dr. Mircea Duțu, directorul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, jud. Andreea Uzlău, director adjunct la CSM, și Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Av. dr. Gheorghe Florea: ”Garantarea și apărarea valorilor fundamentale ale societății prin drept, componentă esențială a securității juridice și judiciare a cetățeanului într-un stat subordonat binelui public, statul de drept, este o constantă a profesiei de avocat. E o constantă tradițională, instituțională, este lupta zilnică pe care avocatul o are cu el însuși în ceea ce privește valorizarea crezului său profesional în societate pentru a clădi ceea ce este esențial: încrederea în lege și în justiție”.

Prof. univ. dr. Mircea Duțu: ”Trebuie să recunoaștem o diminuare a statutului juristului, faptul că mulți dintre noi reduc activitatea profesională la a citi și a interpreta legea a generat din partea altor profesii, mai ales a profesiilor în sine intelectuale, o anumită prețuire mai redusă.
Cultura judiciară a unei țări cuprinde nu numai practicile tribunalelor și reprezentările actorilor acestora, dar și realitățile sociale aferente. Ea întemeiează autoritatea și conferă prestigiul justiției în fiecare societate.
Corpul judecătoresc este chemat să vindece răul cel mai mare, care de un timp îndelungat a apăsat țara noastră: neîncrederea în dreptate. De la el se cere restabilirea, încrederea și ridicarea ramului judecătoresc din discreditul în care din nenorocire a fost căzut. Să punem, așadar, toate silințele noastre ca în curând să putem auzi: dreptatea domnește în România.”

Jud. Marius Tudose: ”Cunoașterea și înțelegerea pe plan național a mecanismelor europene stabilite în domeniul garantării și apărării valorilor fundamentale ale societății au condus la asigurarea la nivel intern a mijloacelor eficiente pentru protecția acestora, condiții imperative pe care țara noastră trebuie să le mențină, în calitatea sa de stat european. Să nu uităm că justiția reprezintă principalul factor de echilibru social și că este condiționată de atitudinea responsabilă a structurilor statale, de implicarea activă a societății civile, sporirea culturii juridice și interesul fiecărui individ în parte.”

Liviu Stancu: ”Dorim să avem reglementări moderne în tot ceea ce înseamnă participanții la viața de justiție. Una dintre preocupările noastre este aceea de a realiza o verigă ce se dorește a fi stabilitate în materia justiției”.

Jud. Gabriela Baltag: ”Justiția găsește puterea în fiecare zi de a dezlega, de a reface destinul lumii, destin redus uneori poate numai la un individ. Justiția poate fi modelul pe care îl așteptăm cu toții, poate reprezenta un far călăuzitor spre libertate, ori lanțul care să ne așeze pe veci în genunchi. Alegem cum dorim să trăim, să împlinim așteptările noastre, ori așteptările celor care au îndrăznit să creadă în noi. Suntem liberi numai dacă ne dorim acest lucru. Timpul este cel care dă valoare faptelor noastre sau, dimpotrivă, le va supune disprețului public. Să încercăm să nu pierdem respectul social, fiindcă existența noastră nu-și mai găsește altfel nicio justificare. Suntem fiecare în locul pe care l-am câștigat, parte a unui sistem care trebuie să funcționeze având la bază justificarea legii, dar legile nu pot exista singure, fără conștiința celui chemat să le aplice.”

Prof. univ. dr. Corina Dumitrescu: ”Așa cum ne învață Pitagora, legile nu se fac pentru popor, ci poporul se face pentru legi. Legea dreptății a existat înaintea poporului. Deci iată ce ne revine nouă, acelora care slujim dreptul ca știință: să educăm în spiritul dreptății pe aceia care au încredere în noi în a se lăsa educați de către noi. De aici pleacă probabil întreaga rezolvare a problemei.
Iată de ce știința dreptului, dreptul ca știință, a avut, are și va avea un rol major, căci ea se adresează spiritului înalt, care diferențiază, până la urmă, omul de toate celelalte viețuitoare.
Iată cât de înaltă este responsabilitatea tuturor celor aflați în această sală, și nu numai, responsabilitatea tuturor slujitorilor dreptului: Să împlinească virtuțile între virtuți, căci nu poți împlini dreptatea fără a împlini adevărul, și odată împlinite dreptatea și adevărul, nu poate să nu se vadă, să nu se trăiască, să nu se simtă Binele în societate.”

Jud. Andreea Uzlău: ”Intrarea în vigoare a NCPC a reprezentat o provocare atât pentru societatea românească, cât și pentru teoreticienii și practicienii dreptului, pentru că regăsim în această reglementare elemente de mare noutate, cât și elemente de continuitate în raport de codul anterior”.

Proc. Augustin Lazăr: ”Este foarte important ca noi să cunoaștem această valoare fundamentală a statului de drept și să o studiem în profunzimea ei.
Avem de a face cu creația materială și spirituală a generațiilor de străbuni care au muncit pe teritoriul acestei țări de câteva mii de ani, ne-au transmis aceste bunuri, din toate cele 4 domenii ale patrimoniului cultural, ei bine, misiunea noastră este de a prelua această făclie de cultură și a o duce mai departe, a o preda generațiilor viitoare.
Vreau să-l citez pe prof. Nicolae Iorga: Un popor care nu are făclie de cultură, nu este o oaste, ci este o gloată. Parafrazându-l puțin, acel popor nu este o națiune, ci este o gloată. O națiune trebuie să aibă conștiința valorilor sale pe care trebuie să le și cunoască și să le predea generațiilor următoare.”

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti