« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Modul de interpretare a dispozitiilor legale care instituie incompatibilitatea fostului judecator de a pune concluzii la instanta la care sotul, ruda ori afinul sau pana la gradul al III-lea inclusiv indeplineste functia de judecator
11.01.2009 | JURIDICE.ro, Jud. Marius Sega

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Consiliul Superior al Magistraturii a primit solicitarea de a analiza si de a exprima un punct de vedere referitor la modul de interpretare a dispozitiilor legale care instituie incompatibilitatea avocatului de a pune concluzii la instanta la care sotul, ruda ori afinul sau pana la gradul al III-lea inclusiv indeplineste functia de judecator, in sensul de a se preciza daca situatia de incompatibilitate exista cu privire la instanta de judecata sau doar cu privire la sectia la care sotul, ruda sau afinul exercita functia de judecator.
Articolul 20 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare prevede urmatoarele:
"Art. 20 – (1) Profesia de avocat nu poate fi exercitata la judecatoriile, tribunalele, tribunalele specializate si curtile de apel, precum si la parchetele de pe langa aceste instante, unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al III-lea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si avocatului al carui sot, ruda ori afin pana la gradul al treilea inclusiv indeplineste functia de judecator la Curtea Constitutionala ori functia de judecator financiar, consilier de conturi sau procuror financiar la instantele Curtii de Conturi.
(3) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si la Parchetul National Anticoruptie.
(4) Dispozitiile alin. (1) – (3) se aplica si avocatului titular, avocatului asociat, avocatului colaborator sau salarizat in cadrul profesiei, care se foloseste de forma de organizare profesionala ori de raporturile de conlucrare profesionala stabilite in conditiile legii in scopul eludarii acestor interdictii, sub sanctiunea savarsirii unei abateri disciplinare grave."
In sedinta din data de 21 februarie 2008 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat problema supusa discutiei si a apreciat ca, in lipsa oricarei distinctii a legiuitorului, dispozitiile legale citate vizeaza instanta judecatoreasca in intregul sau si nu numai sectia la care sotul, ruda sau afinul avocatului indeplineste functia de judecator, ratiunea instituirii acestei incompatibilitati constand in evitarea oricaror eventuale suspiciuni cu privire la impartialitatea si obiectivitatea judecatorilor care functioneaza la instanta respectiva.
Jud. Marius Sega
Directia legislatie, documentare si contencios a Consiliului Superior al Magistraturii
* prima publicare: Justitia in actualitate nr. 2/2008 (revista CSM)
Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD