« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Of, of, Madoff! sau Ghici, cine vine cu criza? – Episodul 3
19.01.2009 | JURIDICE.ro, Prof. univ. dr. Ion Turcu

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Omul si opera – Madoff a avut precursoriCum a putut dura atatia ani? – Efectele produse in S.U.A. – Alte efecte ale seismului Madoff in S.U.A.Efectele seismului Madoff in Europa – Un nou summit – Dar noi, saracii Europei? – Reintoarcere la predecesori

 
6. Efectele seismului Madoff in Europa
Printr-o trista coincidenta, rata somajului de 7,2% din populatia activa este identica cu cea americana. Europa are in prezent mai bine de 17,5 milioane de someri si numarul lor creste in fiecare clipa. Sunt victime anonime si mult mai interesanta este sinuciderea domnului Rene-Thierry Mangon de laVillenhuchet de la Acces International, care, la 65 de ani, si-a pus capat zilelor in biroul sau din Manhattan. Societatea lui gestiona cca. 2 miliarde euro active ale clientilor europeni. Dintre acestea, active reprezentand 1,5 miliarde euro erau incredintati domnului Madoff. Nu exista decat o singura legatura intre el si Adolf Merckle, in varsta de 74 de ani, care si-a ales gara Blaubeuren pentru a se arunca sub tren, ca urmare a acumularii unor datorii de 5 miliarde euro si a esecului demersurilor fata de banci pentru obtinerea de credite.
Bancile europene de prim rang au suferit pagube mai mari sau mai mici din cauza seismului Madoff. BNP Paribas, Natixis, Crédit agricol, Groupama, apartinand Société Générale, se numara printre victime. Se adauga societatea franceza de asigurari Axa, iar in Spania, Santander cu 2,3 miliarde euro si BBVA cu 300 milioane euro, in Marea Britanie: NSBC cu 1 miliard de dolari, RBS cu 460 milioane euro si Man Grouop cu 260 milioane euro, in Italia: Unicredit cu 75 milioane euro si Banca Populare cu 68 milioane euro. Societatea financiara japoneza, Nomura Holding, acuza o pierdere de 255 milioane euro, iar Nordea (Stockholm) pierde 48 milioane euro. In Elvetia, bancile au pierdut 5 miliarde franci elvetieni (3,2 miliarde euro). Sunt afectate Union bancaire privée, La Banque genevoise Bénédict Hentsch, Grupul EIM, Grupul NOTZ si altele.
Dupa unii analisti, Franta se afunda in continuare in criza, desi se prevede o infuzie de 26 miliarde euro pe 2 ani.
Imitandu-l pe Sarkozy, Tony Blair crede si el ca ar fi necesara o guvernare mondiala pentru a reglementa sistemul financiar afectat de criza internationala. O astfel de guveranre devine necesara intr-o lume cu schimbari rapide: "traim intr-o lume globala si trebuie sa luam masuri globale" – este sloganul lui Tony Blair. El crede ca actuala criza este una de incredere,    care ne arata ca nu putem avea o mondializare fara pastrarea valorilor "justitie", "termen lung" si "incredere". A-propos de criza de incredere (si nu financiara), parca si la noi spunea cineva ca suntem confruntati numai cu o "criza de nervi". 
7. Un nou summit
La 2 aprilie se va intruni Guvernul mondial al celor 20, la Londra, iar cei 3 "Mari europeni" (Tony Blair, Angela Merkel si Nicolas Sarkozy) lanseaza peste Atlantic, spre Casa Alba, imbatosari de genul: "nu vom accepta statul quo", nici "gandirea unica, pentru ca vrem sa reformam cu adevarat capitalismul"(de v-ar auzi Karl Marx, compatriotul Angelei, si Friederich Engels, compatriotul lui Tony!).
In 1945, la Breton Woods, "gandirea unica" era moneda unica, dolarul, care a facut prosperitatea lumii. 
Azi, in 2009, moneda unica nu mai exista, pentru ca s-au inmultit monedele. Cocosul galic trambiteaza nesupunerea fata de presupusa pretentie americana ca Europa sa-i plateasca datoriile.
Mai calm se arata Obama, cand recunoaste deschis ca sistemul american nu a functionat conform asteptarilor si trebuie sa fie reformat printr-o mai buna reglementare, o mai buna supraveghere si o mai mare transparenta.
De asemenea, Comisia Europeana, prin Jose Manuel Barosso, face dovada unui profesionalism superior comparativ cu declaratiile politicianiste, propunand un plan de 200 miliarde euro. Mai raman nerezolvate cateva detalii: depasirea rezervelor Germaniei, divergentele de politica fiscala si sursele finantarii. Indisciplinatul premier polonez, Donald Tusk, isi permite sa ironizeze proiectul spunand ca si el ar putea sa-si ofere contributia cu un miliard de euro, daca il va putea obtine ca imprumut.
Pana atunci, summitul se anunta interesant.
8. Dar noi, saracii Europei?
Departe de a fi ocrotite de pericolul crizei, tarile Europei de Est, printre care si Romania, sunt sortite sa nu scape nici de recesiune. In cele mai optimiste proiecte, cresterea medie se va situa intre 2 si 3% anual, in mare masura depinzand de export si investitii, dar si de creditare. Ca intotdeauna, mai putin vor fi afectate Slovenia, Cehia, Slovacia si Polonia.
Problematica este evitarea crizei in Ungaria, care inregistreaza datorii vechi si un important deficit bugetar, insa primeste si un ajutor de 20 miliarde euro de la FMI, Banca Mondiala si de la UE. Ofera in schimb promisiuni de drastice masuri de austeritate. Vom trai si vom vedea!
Tarile baltice, Bulgaria si, desigur, Romania sunt cele mai expuse victime ale crizei. Romania conteaza pe fonduri europene de 32 miliarde euro (se respecta proportiile obiective existente) pana in 2013, demonstrand ca poseda rezerve proprii de 27 miliarde euro. 
9. Reintoarcere la predecesori
M.A. Dumitrescu, profesor de drept comercial la Scoala Superioara de Comerciu din Bucuresti, publica la 8/21 februarie 1905 volumul VI al Comentariilor la Codul comercial intitulat "Despre faliment" referindu-se la comportamentul creditorului in situatiile de criza financiara, el citeaza decizia Curtii de Casatie, sectia a II-a, din 17 ianuarie 1900, care merita sa fie cunoscuta si urmata.
"Considerand ca, in imprejurari de criza finaciara, cand chiar comerciantul cu un activ insemnat, care intrece cu mult pasivul, nu poate obtine credit, judecatorii ar trebui sa nu declare pe comerciantul de buna-credinta falit, numai fiindca i s-ar fi protestat unele cambii". 
Acelasi autor se alatura opiniei francezului Bravard-Veyrieres: "asta se intampla in crizele comerciale. Cand criza este la cel mai inalt grad de intensitate, sunt foarte putini comerciantii care nu suspenda pentru moment platile, constransi de un fel de forta majora". Se citeaza jurisprudenta Curtii de Apel din Besançon (decizia din 19 ianuarie 1885 care respinge o cerere de deschidere a procedurii falimentului, semnata de cativa creditori, pentru considerentul ca deschiderea procedurii ar contraveni intereselor si vointei marii majoritati a celorlalti creditori si aceasta cerere este inspirata de animozitati personale).
Poate ca aceste ganduri intelepte ar merita o clipa de reflexie din partea generatiilor urmatoare, intre care ne numaram.
Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD