Noutăţi legislative interesante. Lege 9
 
Print Friendly, PDF & Email

Regulamentul CE ref. executarea hotararilor in materie de obligatii de intretinere

13.01.2009 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat Regulamentul (CE) nr. 4/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008 privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor si cooperarea in materie de obligatii de întretinere.

Potrivit Regulamentului, acesta ar trebui sa se aplice atat hotararilor judecatoresti cat si deciziilor emise de autoritati administrative cu conditia ca aceste autoritati sa ofere garantii in special in ceea ce priveste impartialitatea acestora si dreptul partilor de a fi audiate.

In vederea remedierii situatiilor de denegare de dreptate, regulamentul institutie necesitatea prevederii unui forum necessitatis prin care se permite, in cazuri exceptionale, unei instante a unui stat membru sa fie investita cu solutionarea unui litigiu care prezinta o stransa legatura cu un stat tert (de ex. in cazul cand o procedura nu se poate realiza in statul tert din cauza unui razboi civil).

Pentru reducerea cheltuielilor de executare, nu ar trebui solicitata nicio traducere (exceptie facand situatia cand executarea este contestata).

Regulamentul cuprinde dispozitii referitoare la:
– competenta
– litispendenta
– conexitate
– masuri asiguratorii
– dreptul de a formula o cale de atac
– documentele necesare executarii
– lipsa de efect asupra existentei relatiilor de familie
– forta executorie
– absenta revizuirii pe fondul unei hotarari judecatoresti.

Regulamentul cuprinde dispozitii si la tranzactiile judiciare si actele autentice care sunt executorii in statul membru de origine si care sunt recunoscute si au aceeasi forta executorie si ca hotarari judecatoresti intr-un alt stat membru.

Text Regulament >>

Pentru STIRI.JURIDICE,
SAVESCU & ASOCIATII
SSA

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week