« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Ce s-a discutat la întâlnirea dintre delegația UNBR și reprezentanții Senatului
03.07.2015 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității joi, 2 iulie 2015, un comunicat cu privire la întâlnirea dintre delegația UNBR cu reprezentanții Biroului Permanent al Senatului României, privind perfecționarea legislației în domeniul justiției.

Comunicatul integral:

La data de 1 iulie 2015, av. dr. Gheorghe Florea, președintele UNBR, împreună cu vicepreședinții UNBR: av. Cristina Gheorghe, av. dr. Ion Turculeanu, av. dr. Petruț Ciobanu, av. Ion Chelaru, a participat la o întâlnire cu reprezentanții Biroului Permanent al Senatului. Scopul acestei întâlniri a fost o mai bună cunoaștere de către legislativ a realităților din interiorul justiției și identificarea unor soluții de îmbunătățire a legislației în domeniu.

În cadrul întâlnirii, Președintele UNBR a subliniat că profesia de avocat este preocupată de apărarea prezumției de nevinovăție, precum și de problematica privind scurgerea de informații în timpul unor anchete de natură să creeze presiuni, inclusiv asupra apărării celor care au drept sacrosant în apărarea pe bază de lege.

În contextul ingerințelor tot mai frecvente, generate de supravegherea în masă, asupra principiului fundamental al avocaturii privind apărarea secretului profesional și a confidențialității comunicărilor avocat-client, Președintele UNBR a arătat că este nevoie de garanții de apărare a acestui principiu, care, la rândul său, este o garanție a drepturilor fundamentale la apărare și la un proces echitabil: “Suntem preocupați de inventarierea și construcția legislativă a tuturor garanțiilor care să asigure cetățeanul că trebuie să aibă încredere pe bază de lege în avocați, inclusiv garanțiile care asigură secretul profesional, problemă esențială cu privire la dezvoltarea statului de drept, secretul profesional al avocatului fiind sfânt pentru tot ce înseamnă securitate juridică și judiciară a cetățeanului. Suntem preocupați de tratarea problematicii privind răspunderea în toate planurile instituționale. (…) Suntem preocupați de curățenia noastră morală”.

Nu în ultimul rând, Președintele UNBR a semnalat și necesitatea imperativă de a exista o o verificare, în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, a măsurii în care serviciile secrete se implică în anchete și în procesele aflate pe rolul instanțelor: “Am sprijinit toate demersurile făcute de către actorii implicați în rezolvarea dilemei privind implicarea altor influențe în ceea ce privește realizarea Justiției. Am făcut apeluri prin care am sprijinit demersurile asociațiilor profesionale ale magistraților, Consiliului Superior al Magistraturii, solicitând și noi CSAT să facă verificările pe care legea le permite cu privire la clarificarea uneia dintre tematicile pe care le-ați evocat”.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului, a spus că “Statul de drept e cel capabil să aibă instituții puternice, menite să apere drepturile și libertățile cetățenilor. Ca atare, rolul avocaților și vocea avocaților într-un stat de drept trebuie să se facă auzită. E reproșul pe care l-am făcut barourilor de avocați, că în dezbaterile publice vocea lor e slab auzită. Auzim vocile procurorilor, ale CSM, mai puțin vocile avocaților chemați să îi apere pe cetățeni împotriva abuzurilor și exceselor statului. Din păcate, constatăm că aceste lucruri se întâmplă. Sigur că opinia publică este preocupată în primul rând de faptele politicienilor, dar nu trebuie să scăpăm din vedere că în ultima perioadă au ieșit la iveală și abuzuri comise împotriva simplilor cetățeni de către instituții sau persoane care reprezintă interesele fundamentale ale statului. Așa cum spunea și avocat dr. Gheorghe Florea, am discutat și de lucruri bune și de lucruri mai puțin bune pe care trebuie să le corectăm.

Susțin sugestia domniilor lor (UNBR n.n.) ca, la comisiile juridice, de acum înainte, să fie cerut un punct de vedere sau un raport, ori un aviz consultativ, dacă vreți să-l numim așa, în toate proiectele care țin de domeniul justiției și inclusiv al administrației locale pentru că, și acolo, legislația se răsfrânge, în final, asupra cetățeanului. Dorim să evităm situația în care corecturile să se facă după adoptarea legilor.”

Conform invitației adresate UNBR de către Senatul României, inițiativa acestor întâlniri urmărește o mai bună cunoaștere de către legislativ a realităților din interiorul Puterii Judecătorești, pentru a acționa, în viitor, la îmbunătățirea legislației în domeniu. În acest sens, Biroul Permanent al Senatului a hotărât să invite la discuții reprezentanții unor asociații profesionale din magistratură și avocatură, precum Uniunea Națională a Barourilor din România, Asociația Magistraților din România, Uniunea Națională a Judecătorilor din România și Asociația Procurorilor din România.

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.