Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Reacția MJ ref. acuzațiile aduse ministrului Robert Cazanciuc privind anchetarea, în secret, a magistraților
03.07.2015 | JURIDICE.ro

Ministerul Justiției a dat publicității miercuri, 1 iulie 2015, un comunicat cu privire la informațiile vehiculate în media scrisă prin care ministrul Robert Cazanciuc este acuzat că ar fi anchetat, în secret, magistrați.

Ministerul face următoarele precizări în legătură cu informațiile prezentate:
1. Propunerea de modificare și completare a Legilor nr. 303/2004 și nr. 317/2004 prin care a fost extinsă sfera abaterilor disciplinare care pot fi săvârșite de magistraţi şi prin care ministrul justiției a primit, alături de preşedintele ÎCCJ, Procurorul General al PÎCCJ, dreptul de a sesiza Inspecţia Judiciară a fost aprobată de Guvernul României la data de 9 noiembrie 2011, în timpul mandatului ministrului Cătălin Predoiu.
2. Modificarea legislativă a fost adoptată de Parlament în luna ianuarie 2012, Legea nr. 24/2012 fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 51 din 23 ianuarie 2012, în timpul mandatului ministrului Cătălin Predoiu.
3. Ca urmare a modificărilor determinate de intrarea în vigoare a Legii nr. 24/2012, prin Ordin al ministrului justiţiei nr. 1435/C/10.04.2012 – în timpul mandatului ministrului Cătălin Predoiu – s-a constituit Comisia pentru analizarea sesizărilor în material răspunderii disciplinare a magistraţilor.
4. Comisia constituită la nivelul Ministerului Justiţiei are doar atribuţii de analiză a conţinutului memoriilor adresate ministrului justiţiei, pentru a stabilii dacă aspectele sesizate se circumscriu cadrului răspunderii disciplinare. Membrii Comisiei nu iau legătura cu magistraţii, nu au acces la dosare aflate pe rolul organelor judiciare, nu pot solicita înscrisuri sau informaţii direct de la instanţe sau parchete. În cazul în care apreciază că sunt necesare orice fel de verificări, Comisia propune ministrului justiţiei sesizarea Inspecţiei Judiciare, singura instituţie abilitată de lege să controleze activitatea unui magistrat.
5. Practic, ministrul justiţiei acţionează ca un intermediar între petenţi şi Inspecţia Judiciară, putând decide doar să sesizeze sau să nu sesizeze Inspecţia Judiciară. Şi până în prezent, ministrul justiţiei a primit petiţii şi sesizări de la cetăţeni pe care le-a înaintat Inspecţiei Judiciare (sau Cosiliului Superior al Magistraturii, înainte de înfiinţarea Inspecţiei Judiciare).
6. Toate sesizările înaintate de ministrul justiției către Inspecția judiciară spre verificarea aspectelor semnalate au la bază memorii ale justițiabililor.
7. În condiţiile legii, ministrul justiţiei nu poate decide sancţionarea unui magistrat (procuror sau judecător), ci are doar dreptul de a sesiza Inspecţia Judiciară care va efectua verificări şi va formula propuneri.
8. În aceste condiții, publicarea numelor magistraților invocați în memorii și petiții depuse de justițiabili la Ministerul Justiției și înaintate, conform legii, spre verificare Inspecției Judiciare ar crea un grav prejudiciu acestora și sistemului judiciar în ansamblu, întrucât aspectele semnalate în memorii și petiții nu sunt, la momentul înaintării către Inspecția Judiciară, verificate de instituțiile abilitate de lege.
9. În cazul în care aspectele semnalate se confirmă în urma verificărilor efectuate de Inspecția Judiciară, singura instituție abilitată de lege să ia o măsură disciplinară împotriva unui magistrat, în baza propunerilor primite din partea Inspecției, este Consiliul Superior al Magistraturii. De asemenea, în cazul în care se aplică sancțiuni, Consiliul face public numele magistratului, motivele care au condus la sancționarea sa și sancțiunea aplicată.


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Reacția MJ ref. acuzațiile aduse ministrului Robert Cazanciuc privind anchetarea, în secret, a magistraților”

  1. Ioan PITICAR spune:

    Oricum Inspectia judiciara este… MODERAT!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.