Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti
BONDOC & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Traian Basescu si Emil Boc au discutat la sediul Comisiei Europene despre legea achizitiilor, buget si justitie
13.01.2009 | JURIDICE.ro

Comunicat Administratia Prezidentiala:

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si premierul Emil Boc au participat luni, 12 ianuarie a.c., la Bruxelles, la un dejun de lucru cu presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. La finalul discutiilor, presedintele Romaniei, Traian Basescu, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si primul ministru Emil Boc, au sustinut o conferinta de presa comuna.

Presedintele Traian Basescu: "A fost o discutie ce s-a prefigurat a avea loc inca din luna decembrie. Pentru mine, ca sef al statului, si pentru noul prim-ministru, pentru noii membri ai Cabinetului, era foarte important un prim contact cu presedintele Comisiei Europene, pentru ca obiectivele noului guvern sa fie foarte bine cunoscute Comisiei. in acelasi timp, una din preocuparile si motivatiile pentru care a avut loc aceasta intalnire a fost legata de utilizarea mai eficienta a fondurilor europene atat din punct de vedere al proiectelor propuse de Romania, dar si din punct de vedere al scurtarii perioadelor de evaluare si de implementare a proiectelor. 

Unul din subiectele extrem de importante discutate a fost sa existe un corespondent intre actiunea Comisiei Europene de a reduce timpul de evaluare a proiectelor transmise de Romania de la 87 de zile, conform procedurilor obisnuite, la 30 de zile, dar in acelasi timp trebuie sa existe un corespondent si in legislatia romaneasca, un corespondent care sa ne permita sa scurtam foarte mult timpii de implementare, de la peste 90 de zile tot la aproximativ 30 de zile. in acest sens, am convenit ca in timpul cel mai scurt, in urmatoarele sapte zile, sa trimitem Comisiei o propunere de modificare a legilor achizitiilor publice care functioneaza in Romania. si de ce ne trebuie aceasta consultare cu Comisia? Pentru ca legea achizitiilor publice a fost discutata cu Comisia inainte ca Romania sa devina membru al Uniunii Europene. Deci obiectivul nostru este modificarea legislatiei romane si adaptarea ei atat la reactia Comisiei, care devine acum foarte rapida in aprobarea proiectelor, cat si la realitatile crizei. 

Un alt subiect pe care l-am discutat a fost cel legat de mecanismul de cooperare si verificare in domeniul justitiei si, din acest punct de vedere, l-am informat pe presedintele Barroso ca obiectivul actualului guvern si al actualei majoritati este sa obtinem un raport care, in cursul anului 2009, sa permita ridicarea monitorizarii pentru Romania. Nu in ultimul rand, am abordat problema energetica, iar Romania sustine fara rezerve crearea de proiecte alternative care sa garanteze aprovizionarea cu energie a statelor membre ale Uniunii Europene. De asemenea, Romania va fi un suporter al proiectelor propuse de Comisie, in mod deosebit al celor legate de interconectarea retelelor de transport gaze. si Romania este interesata in mod deosebit de sistemul de conectare a infrastructurii de transport gaze din Romania cu sistemul de transport al Ungariei."

Premierul Emil Boc: "Am discutat despre prioritatile Cabinetului si, foarte pe scurt, despre buget.

In al doilea rand, despre problema mentinerii si crearii de noi locuri de munca si de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii.

In al treilea rand, despre absorbtia fondurilor comunitare ca prioritate a Guvernului. L-am informat despre decizia Guvernului Romaniei de a infiinta Comitetul Interministerial sub coordonarea Primului-Ministru si a vice-premierului pentru atragerea fondurilor europene.

In al patrulea rand, am discutat despre componenta sociala, ca in contextul acestei crize economice categoriile sociale cele mai defavorizate si vulnerabile sa nu fie afectate.

Si evident, despre justitie, obiectivul nostru fiind ca in anul 2009 sa ridicam monitorizarea pe Justitie a Comisiei Europene, ca Romania sa devina cu adevarat un membru cu drepturi depline a UE, prin masurile interne pe care le vom lua. in primul rand, de a elimina orice amestec al politicului in actul de justitie. s, pe de alta parte, de a promova acele acte normative care sa garanteze in continuare independenta Justitiei.

De asemenea, am primit confirmarea presedintelui Comisiei ca aceea decizie prin care s-a majorat de la 2 procente la 4 procente valoarea avansului pe care Romania il primeste in privinta fondurilor structurale. Asta ce inseamna? Ca in procesul de atribuire de fonduri structurale catre tarilor membre sunt trei etape: avansul, platile intermediare si plata finala. in privinta avansului s-a majorat procentul de la 2% la 4%, astfel incat in anul 2009 avansul pe care trebuia Romania sa-l primeasca era de 515 milioane de euro, iar acum va fi de 768 de milioane de euro. De aceea, si mecanismele interne pe care le-am pus la dispozitie vor fi tocmai pentru a fructifica aceasta capacitate de absorbtie a fondurilor comunitare. Va multumesc.""


Aflaţi mai mult despre
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.