Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

Curtea de Apel Timişoara. Constatarea nulităţii recursului ca nemotivat într-o cauză având ca obiect contencios administrativ-fiscal. Indicarea temeiului de drept al recursului prin răspunsul la întâmpinare


3 iulie 2015 | Adrian-Petru STEPAN
Secţiuni: Contencios administrativ, Fiscalitate, Jurisprudență Curți de Apel, Procedură civilă, Studii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Prin cererea de recurs formulată de către D.G.R.F.P. Timişoara, în nume propriu şi în reprezentarea A.J.F.P. Timiş, a solicitat schimbarea hotărârii primei instanţe în sensul respingerii acţiunii promovate de reclamantă. Pe cale de excepţie, intimata a invocat nulitatea recursului ca nemotivat.

Pentru a decide anularea recursului ca nemotivat, Curtea a reţinut următoarele argumente:
(i) Prin cererea de recurs, D.G.R.F.P. Timişoara nu a arătat care sunt argumentele juridice pentru care instanţa de fond a înlăturat modul de calcul al impunerii prin estimare realizat de către pârâtă, adică nu a criticat soluţia instanţei sub aspectul temeiurilor juridice aplicate speţei şi care a dus la constatarea caracterului nelegal al impunerii.
(ii) Reproducerea prin recurs a stării de fapt care a condus la modul de calcul al impunerii prin estimare, cu reproducerea actelor normative care au stat la baza estimării, nu se constituie într-o critică a sentinţei, aspect sub care recursul este nemotivat în drept, astfel că sunt incidente prevederile art. 486 alin. (1) lit. d) coroborat cu art. 488 alin. (3) Cod proc. civ. care prevăd sancţiunea nulităţii recursului pentru nemotivarea sa în drept.
(iii) În cererea de recurs nu este indicat vreunul din motivele de casare ale sentinţei, respectiv cele prevăzute de art. 488 alin. (1) pct. 1-8 Cod proc. civ., omisiunea fiind sancţionată tot cu nulitatea recursului conform art. 489 alin. (1) Cod proc. civ. Faptul că, prin Răspunsul la întâmpinare, recurenta a precizat temeiul de drept al recursului, respectiv art. 488 alin. (1) pct. 8 Cod proc. civ., nu este de natură a acoperi această lipsă, întrucât nicio prevedere legală din Codul de procedură civilă nu prevede posibilitatea completării cererii de recurs cu temeiurile de drept după împlinirea termenului legal de motivare al acestuia.

În consecinţă, instanţa a admis excepţia invocată de către intimată şi a constatat nul ca nemotivat recursul declarat de către D.G.R.F.P. Timişoara. (Decizia nr. 3312 din 12 mai 2015 pronunţată de Curtea de Apel Timișoara, Secția de contencios administrativ și fiscal având ca obiect contestaţie act administrativ fiscal TVA)

Adrian-Petru Stepan
Boscolo&Partners Timişoara

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro