Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Bursele de studiu şi posibilitatea de angajare după absolvire, printre cele mai importante criterii în alegerea unei universităţi


3 iulie 2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Universitaria
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Universitatea Româno-Americană a dat publicității joi, 2 iulie 2015, un comunicat cu privire la rezultatele raportului de cercetare, efectuat de D&D Research, cu privire la percepţiile, nevoile, atitudinile şi elementele decizionale privind învăţământul superior.

Comunicatul integral:

51,2% dintre tinerii şi părinţii cu copii între 16 şi 23 de ani din România aleg universitatea în funcţie de şansele mari de angajare imediat după absolvire;
Peste 400 de studenţi ar putea învaţa fără taxă la cea mai bună universitate privată din România.

D&D Research a lansat, la iniţiativa Universităţii Româno-Americane, cel mai recent raport de cercetare din România ce măsoară percepţiile, nevoile, atitudinile şi elementele decizionale privind învăţământul superior. Cercetarea a relevat faptul că tinerii şi părinţii din România consideră că Universitatea Româno-Americană este cea mai bună instituţie privată de învăţământ superior din ţară.

Ovidiu Folcuț

Ovidiu Folcuț

“Suntem onorați că Universitatea Româno-Americană şi-a menţinut poziţia de lider în topul universităţilor private din România. În acelaşi timp, rezultatul ne responsabilizează o dată în plus și ne obligă să oferim studenţilor un învăţământ la cele mai înalte standarde ca şi până acum şi o bază academică care să îi pregătească pentru o carieră de succes”, a declarat Ovidiu Folcuţ, Rectorul Universităţii Româno-Americane.

Criterii de alegere a unei universităţi

Conform cercetării, pentru tinerii şi părinţii din România, dintre elementele de succes profesional specifice unei universităţi, cel mai important este ca „studenţii săi să aibă şanse mari să se angajeze imediat după absolvire”, alături de „să aibă parteneriate cu firme care oferă studenţilor internshipuri”.

Dan Petre

Dan Petre

“Brandul începe să fie din ce în ce mai prezent în ecuația deciziei de alegere a universității. Tinerii iau în calcul brandul instituției (45% dintre participanți consideră că e important să fie o universitate puternic recomandată și 42% își doresc o universitate cu prestigiu), dar și brandul personal al cadrelor didactice (65% își doresc profesori renumiți pe domeniile lor de cunoaștere). În ceea ce privește eficiența unei Universități, cel mai important criteriu este capacitatea sa directă de a permite absolventului său să se angajeze cât mai rapid”, a concluzionat Dan Petre Phd – Partner, Business Developer D&D Research.

Din punct de vedere al parametrilor logistici, cel mai important este „să ofere burse de studii/locuri fără taxă”, urmat de disponibilitatea unui campus modern, care pune la dispoziţie cele mai noi calculatoare şi tehnologii şi burse de studii şi internshipuri în străinătate.

În acest context, Universitatea Româno-Americană anunţă o premieră pentru anul universitar 2015-2016: oferirea de peste 400 locuri pentru programele de licenţă fără taxă. Astfel, primii 20% din totalul studenţilor înmatriculaţi în anul I de studii, la programele cu predare în limba română, în ordinea descrescătoare a notelor de admitere, vor beneficia de scutirea integrală a taxei de şcolarizare pentru anul universitar 2015-2016.

În ceea ce priveşte resursele umane, în alegerea unei universităţi primează ca instituţia de învăţământ superior „să aibă profesori renumiţi pe domeniile lor de cunoaştere”. Dintre criteriile personale, pe primul loc se situează amplasarea universităţii într-un oraş care are potenţial profesional.

Sursele de informare şi luarea deciziei

În alegerea unei universităţi, primele două cele mai importante surse de informare pentru tinerii şi părinţii din România vin direct din instituţia de învăţământ: profesorii (35%) şi studenţii (29%). Pe locul al treilea se află prietenii apropiaţi şi familia (26%). La numai un procent distanţă se află internetul.

Decizia finală cu privire la Facultatea aleasă este a tânărului şi numai în 5% din cazuri a părinţilor. În această decizie, Facultatea (specializarea) contează mai mult ca Universitatea în 85% din cazuri.

În ceea ce priveşte intenţia de continuare a studiilor, numai 38% din participanţi nu au încă în planuri studii post universitare clar conturate, iar aproximativ 56% sunt deja decişi pentru un master.

Percepţia tinerilor şi părinţilor asupra Universității Româno-Americane

Conform studiului realizat de D&D Research, Universitatea Româno-Americană este percepută comparativ cu celelalte universităţi private din România ca având profesori renumiţi şi burse de studii – ambele criterii importante pentru public. Totodată este privită ca având parteneriate cu universităţi de prestigiu din străinătate, campus modern, studenţi foarte buni, taxe corecte în raport cu ceea ce oferă, acces facil la informaţii academice şi oportunităţi pentru activităţi extra-academice.

În ceea ce priveşte atributele privind imaginea, cultura şi succesul, Universitatea Româno-Americană este percepută ca fiind puternic recomandată şi având prestigiu în lumea academică. Mai mult, tinerii şi părinţii din România consideră că studenţii care urmează cursurile Universităţii Româno-Americane au şanse mari să se angajeze cu salarii mai mari decât media.

Studiul a fost realizat în luna mai 2015 şi este reprezentativ la nivel naţional pentru oraşe cu peste 50.000 de locuitori. Ancheta sociologică a fost efectuată telefonic pe 673 de persoane, tineri 16-23 ani (50%) şi părinţi cu copii între 16-23 ani (50%).

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro