Noutăţi legislative interesante. Lege 9
 
Print Friendly, PDF & Email

Legea 247/2005. Exceptie de neconstitutionalitate admisa

14.01.2009 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII
Abonare newsletter

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 23 din 12 ianuarie 2009 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 1352 din 10 decembrie 2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 1 alin. (9) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania, ale art. II din Legea nr. 48/2004 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 184/2002 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, precum si pentru stabilirea unor masuri pentru accelerarea aplicarii acesteia si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/2002, precum si ale art. III din titlul II al Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente. 

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorii acesteia au sustinut ca prevederile legale criticate contravin principiului securitatii juridice, ca parte componenta a dreptului la un proces echitabil reglementat de art. 6 paragraful 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, datorita modificarilor succesive ale normelor care reglementeaza restituirea imobilelor ce au apartinut cultelor religioase. 

Analizand exceptia, Curtea Constitutionala a constatat neconstitutionalitatea prevederilor art. III din titlul II al Legii nr. 247/2005, care stabileau ca, prin derogare de la dreptul comun, indiferent de cauza de nulitate, dreptul la actiune prevazut la art. 4 indice 1 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 94/2000 – se prescrie in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. 

In argumentarea acestei decizii, s-a aratat ca textul legal citat este neconstitutional in lumina art. 11 si art. 20 alin. (2) din Constitutie, acestea contravenind dispozitiilor art. 6 paragraful 1 fraza intai din Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, potrivit carora: „Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa."

Pentru STIRI.JURIDICE,
SOVA & ASOCIATII

Sova si asociatii

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate