Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 
Noutăţi legislative
 
Print Friendly, PDF & Email

Noile norme privind impozitarea castigului de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare
14.01.2009 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 24 din 12 ianuarie 2008 a fost publicat Ordinul nr. 3483/144/2008 al ministrului economiei si finantelor si al presedintelui Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru aprobarea Normelor pivind determinarea, retinerea si virarea impozitului pe castigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare, obtinut de persoanele fizice. 

Potrivit noii reglementari, pretul de cumparare al unei valori mobiliare este pretul determinat si evidentiat de intermediar pentru respectiva valoare mobiliara detinuta de client, pe fiecare simbol, la care se adauga costurile generate de operatiunea in cauza, daca acestea nu au fost incluse in calculul pretului de cumparare si se determina prin aplicarea metodei pretului mediu ponderat. 

Prin exceptie de la aceasta regula, pretul de cumparare al actiunilor dobandite de persoanele fizice in cadrul programului stock option plan va fi reprezentat de pretul preferential la care se adauga costurile generate de operatiunea de cumparare. Definitia stock options plan se aplica si in cazul societatilor ale caror valori mobiliare nu sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata administrata de Societatea Comerciala Bursa de Valori Bucuresti, dar sunt tranzactionate pe piata RASDAQ, pana la data autorizarii sistemelor alternative de tranzactionare. 

De asemenea, se stabileste ca obligatia de a calcula, retine si vira impozitul aplicat asupra castigului realizat din tranzactiile cu titluri de valoare, altele decat titluri de participare, pentru fiecare tranzactie de vanzare sau la scadenta, in cazul instrumentelor financiare derivate, revine acelor intermediari care administreaza si realizeaza activitati de custodie privind fondurile banesti si titlurile de valoare apartinand contribuabilului. In sarcina societatilor de administrare a investitiilor se instituie obligatia de calcul, retinere si virare a impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat in cazul rascumpararii titlurilor de participare pentru fiecare tranzactie. 

Castigul net anual se determina distinct pe cele doua categorii de titluri de valoare grupate dupa data detinerii, in functie de cotele diferentiate de impozitare. In calculul castigului net/ pierderilor generate de transferul titlurilor de valoare care se impoziteaza cu cota de 1% se vor include toate castigurile/pierdurile obtinute din transferul titlurilor de valoare instrainate dupa 1 ianuarie 2007, daca au fost detinute in portofoliu mai mult de 365 de zile.  

Pe de alta parte, se arata ca in calculul castigului net/pierderilor anuale generate de transferul titlurilor de valoare care se impoziteaza cu cota de 16% se vor include toate castigurile/pierderile obtinute din transferul titlurilor de valoare instrainate dupa 1 ianuarie 2007, daca au fost detinute in portofoliu mai putin de 365 de zile inclusiv.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SOVA & ASOCIATII

Sova si asociatii

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate