Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Constituire a unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, interceptare ilegală a unei transmisii de date informatice, transfer neautorizat de date informatice, spălare de bani, spionaj. Trimitere în judecată


4 iulie 2015 | Camelia ENACHE
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DIICOT. Constituire a unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, interceptare ilegală a unei transmisii de date informatice, transfer neautorizat de date informatice, spălare de bani, spionaj. Trimitere în judecată.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:
I. G. şi A. O. A. pentru săvârşirea infracţiunilor de:
constituirea unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 și 3 Cod penal,
operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice prev. de art. 365 alin. 1 lit. a și alin. 2 Cod penal,
complicitate la acces ilegal la un sistem informatic prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 360 alin. 1, 2 și 3 Cod penal,
complicitate la tentativa de interceptare ilegală a unei transmisii de date informatice prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 366 Cod penal cu referire la art. 361 Cod penal,
complicitate la transferul neautorizat de date informatice prev. de art. 48 alin. 1 raportat la art. 364 Cod penal,
complicitate la tentativa de săvârșire a infracțiunii de spălare de bani prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 32 alin. 1 Cod penal cu referire la art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002,
complicitate la tentativă de spionaj prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 412 Cod penal cu referire la art. 400 Cod penal;
împreună cu aplicarea art. 38 alin. 1 și 2 Cod penal,
şi în stare de libertate a inculpatului:
T. G., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
constituirea unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 și 3 Cod penal,
complicitate la tentativa de săvârșire a infracțiunii de spălare de bani prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 32 alin. 1 Cod penal cu referire la art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002,
împreună cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că inculpații I. G. și A. O. A., în perioada noiembrie 2014 – februarie 2015, au făcut parte dintr-un grup structurat organizat specializat în operațiuni de spălare de bani, infracțiuni contra securității naționale și a siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice.
Referitor la inculpatul T. G. se reţine că a sprijinit gruparea infracțională organizată, din a cărei ramificație pentru România făceau parte inculpații I. G. și A. O. A., prin acordarea în cunoștință de cauză de ajutor logistic (consilierea, achiziționarea și manipularea de tehnologie necesară conspirării activităților infracționale; prestarea de servicii de transport pe teritoriul statelor UE pentru persoane de cetățenie non-UE implicate în operațiuni de spălare de bani și bagajele acestora; facilitarea sustragerii de la controlul vamal a conținutului respectivelor bagaje prin asumarea pe teritoriul Uniunii Europene a proprietății asupra acestora de către un cetățean al Uniunii; servirea ca „momeală” sau „paravan” pentru conspirarea față de autorități, respectiv față de membrii ai altor grupări infracționale organizate ce își desfășurau activitatea „în aceeași branșă”, a operațiunilor de spălare de bani derulate de membrii grupării infracționale din care făcea parte; consilierea membrilor grupării cu privire la capabilitățile aplicației tip „malware”; încercarea de operaționalizare în sistemul bancar spaniol a respectivei aplicații malițioase prin intermediul unei terțe persoane etc.) pe parcursul derulării în țară și străinătate a activităților infracționale ce intrau în scopul grupării.
De asemenea, se reţine că inculpatul A. O. A., în perioada noiembrie 2014 – februarie 2015, a primit, deţinut şi transmis către inculpatul I. G., în același interval de timp, un număr de cel puțin 3 dispozitive electronice ce conțineau o aplicație tip „malware” având capabilități de accesare neautorizată a oricărui sistem informatic la care accesul este restricționat sau blocat, de culegere de date și informații necesare preluării de la distanță a controlului deplin asupra rețelei informatice atacate, prin substituirea în drepturile administratorului de sistem, în scopul valorificării acestor capabilități prin facilitarea accesului fără drept, de la distanță, a membrilor grupării infracționale organizate la sisteme informatice aparținând infrastructurii bancare naționale.
Totodată, inculpatul I. G. a transmis către o altă persoană un număr de 3 dispozitive electronice ce conțineau o aplicație tip „malware” având capabilități de accesare neautorizată a oricărui sistem informatic la care accesul este restricționat sau blocat, de culegere de date și informații necesare preluării de la distanță a controlului deplin asupra rețelei informatice atacate, prin substituirea în drepturile administratorului de sistem, în scopul valorificării acestor capabilități prin facilitarea accesului fără drept, de la distanță, a membrilor grupării infracționale organizate la sisteme informatice aparținând respectivei infrastructuri bancare naționale.
Prin actul de sesizare se mai reţine că inculpaţii I. G. și A. O. A. au facilitat, în intervalul 16 decembrie 2014 – 9 februarie 2015, prin intermediul aplicației „malware” deținută și distribuită anterior cu încălcarea legii, accesul fără drept, de la distanță, a atacatorului aflat în spatele domeniului de comandă și control la sisteme informatice aparținând unei unităţi bancare la care accesul este interzis pentru categoria de utilizatori din care făcea parte atacatorul, în scopul obținerii de date informatice.
De asemenea, aceştia au mijlocit, în perioada 16 decembrie 2014 – 9 februarie 2015, prin intermediul aplicației „malware” deținută și distribuită anterior cu încălcarea legii, demersul atacatorului, aflat în spatele domeniului de comandă și control, de a intercepta fără drept, prin mijlocirea programelor malițioase descărcate în sistem, transmisii nepublice de date informatice efectuate prin intermediul respectivelor sisteme informatice aparținând unei unităţi bancare, accesate anterior fără drept.
Inculpații I. G. și A. O. A. au facilitat, în perioada noiembrie 2014 – februarie 2015, reprezentanților unei organizații străine localizate pe teritoriul statului Israel, prin primirea, deținerea și distribuirea, în vederea introducerii în sisteme informatice aparținând infrastructurii bancare naționale, de dispozitive electronice conținând o aplicație tip „malware” cu capabilități de multiplicare a efectelor produse în sistem prin răspândirea progresivă pe lanțul de conexiuni informatice către un număr nerestricționat de sisteme informatice aparținând sistemului bancar național a unui virus având capabilități de genul celor anterior menționate, de dublare a accesului nelegal și controlului nelegitim obținut de persoane ostile în modalitatea descrisă mai sus asupra datelor și informațiilor stocate și vehiculate în sistemul informatic bancar, respectiv de supraveghere și control a informațiilor vehiculate în mediul ambiental urmare a transformării fiecărui sistem infectat într-un dispozitiv ilegal de interceptare, accesul la un ansamblu de date și informații clasificate în legislația națională ca secrete de stat.
De asemenea, inculpații I. G., A. O. A. și T. G., în perioada noiembrie 2014 – februarie 2015, au efectuat activități concrete de intermediere (cazul inculpaților I. G. și A. O. A.), respectiv de sprijinire din punct de vedere logistic (cazul inculpatului T. G.) a unor operațiuni de spălare de bani având ca obiect fonduri de proveniență ilicită, proveniență cunoscută de inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Curţii de Apel Bucureşti.

Faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 4 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro