« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Pasapoarte biometrice mai bune
15.01.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Comunicat PE:

"Parlamentul European a votat cu privire la revizuirea regulamentului adoptat in 2004 care prevede introducerea elementelor biometrice in pasapoarte si alte documente de calatorie. Principalele modificari aduse actului normativ sunt: copii sub varsta de 12 ani sunt exceptati de la obligatia de furnizare a amprentelor digitale si introducerea principiului o persoana – un pasaport. Raportul PE a fost adoptat cu 594 voturi pentru, 51 impotriva si 37 abtineri.
in urma evenimentelor din 11 septembrie 2001, statele membre au solicitat Comisiei Europene sa intreprinda masuri pentru imbunatatirea securitatii documentelor. De aceea UE a decis sa integreze elemente de securitate si biometrice in pasapoarte emise in UE. Acestea includ o imagine digitala a fetei si amprente digitale, masuri menite sa combata mai eficient frauda si falsificarea documentelor. in plus, datele trebuie securizate si suportul de stocare trebuie sa aiba o capacitate suficienta pentru a garanta integritatea, autenticitatea si confidentialitatea datelor.
 
Copiilor sub 12 ani nu li se vor preleva amprente digitale
De la adoptarea regulamentului, in unele state membre au fost realizate proiecte pilot, in urma carora s-a demonstrat ca amprentele digitale ale copiilor sub varsta de 6 ani nu sunt de o calitate suficient de buna pentru verificarea identitatii, deoarece acestea se pot modifica considerabil in timpul cresterii. Din aceste motive, Comisia Europeana a propus introducerea unei derogari pentru copii sub varsta de 12 ani. in cazul in care unele state membre preleveaza deja amprente digitale de la copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani, acestea pot continua aceasta practica in cursul unei perioade tranzitorii de 4 ani.
 
O derogare similara se aplica si persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila. Atunci cand prelevarea amprentelor de la degetele specificate este temporar imposibila, statele membre permit prelevarea de amprente de la alte degete. Atunci cand si prelevarea amprentelor de la oricare alte degete este temporar imposibila, statele membre pot elibera un pasaport provizoriu cu o perioada de valabilitate de cel mult 12 luni.
 
O persoana – un pasaport
in vederea combaterii traficului cu copii, propunerea legislativa mai prevede si introducerea principiului "o persoana – un pasaport". Pana in prezent in pasaportul parintelui era inclus numele copilului insa microchip-ul contine doar informatiile biometrice ale parintelui.
 
Interventii ale europarlamentarilor romani in cadru dezbaterii legislative
Nicolae Vlad Popa (PPE-DE) a atras atentia asupra trei aspecte: "in primul rand, este vorba de necesitatea de a adapta principiile si exceptiile prevazute de acest raport. Asadar, trebuie pus accentul pe termenul de revizuire de trei ani stabilit de catre acesta, ca termen in care atat statele membre, cat si Comisia trebuie sa incerce sa identifice recomandarile dintre principiile teoretice si impedimentele practice.
 
In al doilea rand, o serioasa problema se ridica in ce priveste securitatea datelor stocate si protejarea identitatii posesorului. 
 
In cele din urma, este necesara elaborarea unor principii comune in privinta actelor necesare pentru eliberarea documentelor de calatorie sau a pasapoartelor, aceasta faza fiind esentiala atat pentru asigurarea securitatii bazelor de date, precum si pentru prevenirea falsificarii acestor documente." 
 
Marian-Jean Marinescu (PPE-DE) a mentionat ca "Romania a introdus incepand de la 1 ianuarie 2009 utilizarea pasapoartelor biometrice. Acest tip de pasapoarte prezinta 50 de elemente de siguranta si cuprinde pentru prima data in EU, atat elementul de identificare faciala, cat si cel al amprentelor digitale. Romania a facut astfel un pas important catre aderarea la spatiul Schengen prevazut pentru 2011.
 
Introducerea pasapoartelor biometrice anuleaza ultima conditie de fond a includerii Romaniei in programul Visa Waiver. In consecinta, refuzul scutirii romanilor de viza pentru SUA se bazeaza de acum inainte doar pe motive subiective. Sper ca SUA sa ia in considerare acest lucru.
 
Raportorul aduce regulamentului imbunatatiri importante, in special crearea unui sistem european uniform pentru verificarea compatibilitatii dintre elementele biometrice si datele stocate in cip."
 
Silvia-Adriana Ticau (PSE) a sustinut in plen ca "armonizarea, la nivel european, a standardelor de securitate pentru pasapoarte biometrice este o extindere a prevederilor acquis-ului Schengen. Regulamentul prevede obligatia generala de furnizare a amprentelor, care sunt stocate pe un cip fara contact in pasaport. 
 
Sustin exceptiile privind furnizarea amprentelor in cazul copiilor sub 12 ani si solicit revizuirea si armonizarea legislatiilor nationale specifice.
 
Consider ca prelucrarea datelor din pasapoartele biometrice trebuie sa se faca cu respectarea legislatiei comunitare privind protectia datelor cu caracter personal si a vietii private. Comisia si Statele Membre trebuie sa ia masurile necesare pentru a garanta acest lucru la prelucrarea datelor din pasaportul biometric, atat la frontiera, cat si in procesul de intretinere a bazelor de date aferente, in situatia in care legislatia nationala prevede acest lucru.
 
Atrag insa atentia ca limitarea valabilitatii unui pasaport biometric pentru persoanele ale caror amprente sunt indisponibile, temporar sau permanent, la 12 luni sau mai putin face viata persoanelor cu dizabilitati mai dificila si rog Comisia sa reevalueze textul aferent.""

 
Secţiuni: Content, Data protection | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD