Secţiuni » Sistemul judiciar » Activitate parchete
PÎCCJ. DIICOT. DNA. Parchete

Mesajul Procurorului General al PICCJ cu ocazia Zilei Justiției
06.07.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Public a publicat duminică, 5 iunie 2015, mesajul lui Tiberiu Nițu, Procurorul General al PICCJ, cu ocazia Zilei Justiției.

Mesajul integral:

”Stimaţi invitaţi,

Dragi colegi,

Sunt onorat să particip la acest moment aniversar şi vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru invitaţie. Cred că este mai puţin important să vorbesc despre realizările şi parcursul procurorilor din cadrul Ministerului Public în anul care a trecut de la precedenta aniversare a Justiţiei. Este mai puţin important pentru că aceste lucruri sunt cunoscute atât de dumneavoastră, cât şi de opinia publică: raportul MCV de la începutul anului, precum şi şedinţele de bilanţ ale unităţilor de parchet au prezentat pe larg parametrii activităţii noastre, eforturile depuse pentru implementarea noilor Coduri penale, problemele cu care ne confruntăm, dar şi priorităţile pentru anul în curs.

De asemenea, am convingerea că sunt în asentimentul dumneavoastră dacă afirm că reforma instituţională a sistemului judiciar începută în anul 2004 este consolidată, cel mai important câștig – în ceea ce priveşte Ministerul Public – fiind impunerea – de iure și de facto – a statutului de magistrat al procurorului. Acest statut reprezintă – pentru noi, dar și pentru cetățeni – una dintre garanțiile faptului că ne putem exercita profesia în mod imparțial și independent.

Cu toții cunoaștem și recunoaștem pașii importanți care s-au făcut în ultimii ani pentru ridicarea standardelor calității actului de justiție. Am fost, în egală măsură, beneficiarii, dar și artizanii reformelor.

Justiția este însă, în primul rând, un serviciu public. În consecință, unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a calității actului de justiție, a muncii judecătorilor și procurorilor este percepția opiniei publice asupra activității noastre. Ori, după cum bine știți, gradul de încredere al populației în justiție se află, de multă vreme, pe un trend ascendent. Mai mult, un sondaj de opinie realizat în luna mai a.c. arată că 30% dintre români consideră Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, alte instituții indicate de intervievați obținând procente mai mici.

Mai sunt însă multe lucruri de făcut, iar eu despre acestea doresc să vă vorbesc și, mai ales, să vă solicit sprijinul. Este vorba despre luarea de măsuri rapide pentru reorganizarea parchetelor și rezolvarea problemei distribuției neuniforme a resurselor umane în Ministerul Public. Cunoașteți foarte bine această stare de lucruri, a fost discutată cu toți factorii responsabili, am expus punctul meu de vedere în acest sens.

În calitate de șef al Ministerului Public, consider că este momentul să dăm o eficiență sporită dispozițiilor articolului 131 din Constituția României. Vă rog să îmi permiteți să vă reamintesc doar conținutul alineatului 3: „Parchetele funcţionează pe lângă instanţele de judecată, conduc şi supraveghează activitatea de cercetare penală a poliţiei judiciare, în condiţiile legii”. Se poate observa că reorganizarea parchetelor este strâns legată de o reorganizare a poliției judiciare. Structurile specializate ale Ministerului Public – DNA și DIICOT – beneficiază de corpuri polițienești specializate, eficiența acestui mod de lucru fiind validată de rezultatele deosebite obținute. Este momentul să instituim acest sistem la nivelul întregului Minister Public. În acest sens, consider că este oportună înființarea în cadrul Poliției Române a unei structuri de poliţie judiciară, constituită din ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară specializați, care să fie implicaţi exclusiv în efectuarea actelor de urmărire penală în cauzele aflate pe rolurile parchetelor.

În legătură cu acest deziderat, vă reamintesc faptul că echilibrarea volumului de activitate, jurisprudența unitară la nivelul Ministerului Public, raționalizarea parchetelor sunt și obiective în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Consider că acest proiect de raționalizare a parchetelor împreună cu reorganizarea poliției judiciare reprezintă măsuri esențiale și obligatorii pentru a desăvârși reformele din ultimii ani. Sunt convins că raționalizarea parchetelor ar duce la o echilibrare a volumului de activitate, înlăturând dezechilibrele existente atât în plan vertical, între unitățile de parchet de grade diferite, cât și în plan orizontal, între unitățile de parchet de același grad.

Știu că am ieșit din nota caracteristică acestui tip de eveniment, dar – fiind vorba de o aniversare – am dorit să fac publică, încă o dată, dorința pe care o avem noi, procurorii, și care sperăm, cu sprijinul tuturor factorilor responsabili, să se îndeplinească până la următoarea aniversare a Zilei Justiției.

Şi, pentru că mă apropii de finalul intervenţiei mele, vă rog să îmi permiteţi să transmit mulțumirile mele Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției, partenerii cei mai importanți ai Ministerului Public în perioada care a trecut de la ultima celebrare a Zilei Justiţiei, perioadă în care, doar printr-o foarte bună colaborare, am reuşit să gestionăm problemele sistemului judiciar.

Totodată, doresc să amintesc suportul extrem de important pe care l-am primit în toată această perioadă din partea partenerilor noştri europeni şi să mulțumesc reprezentanţilor ambasadelor prezente pentru sprijinul acordat atât în derularea unor proiecte, cât şi pentru interesul arătat faţă de activitatea noastră.

De asemenea, vreau să transmit mulţumirile mele presei, în special ziariștilor acreditați pe lângă instituţiile judiciare, şi să îi asigur că apreciez eforturile depuse, precum şi interesul faţă de activitatea Ministerului Public. În final, vă rog să îmi permiteți să le mulţumesc tuturor celor care contribuie zi de zi la bunul mers al înfăptuirii justiției: judecători, procurori, avocați, notari, grefieri, executori judecătorești!

Felicitări pentru sărbătoarea de astăzi și mult succes!”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti