Noutăţi legislative interesante. Lege 9
 
Print Friendly, PDF & Email

Exceptie de neconstitutionalitate admisa cu privire la OUG nr. 230/2008

20.01.2009 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII
Abonare newsletter

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 33 din 16 ianuarie 2009 a fost publicata Decizia nr. 82 din 15 ianuarie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 230/2008 pentru modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat si al celor de serviciu. 

Curtea Constitutionala a constatat neconstitutionalitatea dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 230/2008, prin care se interzice cumulul pensiei cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala desfasurata in cadrul autoritatilor si institutiilor publice si, corelativ, se impune obligatia persoanelor aflate in situatia mentionata de a opta pentru pensie sau pentru veniturile realizate din activitatea profesionala. 

Exceptia a fost ridicata direct de Avocatul Poporului, care a invocat contradictia prevederilor ordonantei cu anumite prevederi din Constitutie, respectiv cu art. 115 alin. (6), intrucat afecteaza drepturi fundamentale, si anume dreptul la munca si dreptul la pensie prevazute de art. 41 si art. 47 alin. (2) teza intai din Legea fundamentala, art. 135 alin. (2) lit. f) referitor la obligatia statului de a crea conditiile necesare pentru cresterea calitatii vietii, precum si cu art. 1 alin. (5), care instituie obligatia respectarii Constitutiei si a suprematiei sale. 

Examinand argumentele invocate, Curtea a retinut ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 230/2008 este neconstitutionala deoarece afecteaza prin limitare atat dreptul la munca, cat si dreptul la pensie, contravenind astfel art. 115 alin. (6) din Constitutie, care stabileste domeniile in care ordonantele de urgenta nu pot reglementa.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SOVA & ASOCIATII

Sova si asociatii

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate